Obľúbené potraviny pomáhajú znížiť riziko rakoviny hrubého čreva. Nájdeš ich v každom obchode

  • Slovensko je celosvetovo v popredných miestach v rámci rakoviny hrubého čreva
  • Ochoreniu môžeš predísť jednoduchou prevenciou
jogurt, nakupovanie
Ilustračné foto Freepik
  • Slovensko je celosvetovo v popredných miestach v rámci rakoviny hrubého čreva
  • Ochoreniu môžeš predísť jednoduchou prevenciou

Proti rakovine sa môžeš preventívne brániť viacerými potravinami. Dokazujú to mnohé štúdie, a tá najnovšia vyzdvihla obľúbený mliečny výrobok, vďaka ktorému znížiš potenciálne riziko rakoviny čriev. 

Tento mliečny výrobok nájdeš v každom jednom obchode s potravinami na Slovensku. Rakovinu hrubého čreva znižuje až o 20 percent, tvrdí onkológ Justin Stebbing pre portál The Conversation. Má to viacero vysvetlení. 

Výskum trval 30 rokov 

Stebbing tvrdí, že práve jogurt obsahuje baktérie, ktoré bojujú proti rakovine, čím môžu znížiť riziko ochorenia známeho ako rakovina hrubého čreva. Proti určitým agresívnym formám môže mať pravidelná konzumácia jogurtu významné účinky. 

Prirodzene si však nemôžeš kúpiť jogurt plný éčok a dúfať, že nedostaneš rakovinu hrubého čreva. Nie všetky tieto mliečne výrobky majú priaznivé účinky. Profesor upozornil, že sa treba vyhnúť jogurtom s veľkým množstvom cukru: „Najlepšie sú čisté, nesladené a plnotučné jogurty, ktoré obsahujú viac bielkovín.“

Žena si dáva jogurt lyžičkou.
zdroj: Freepik/@bearfotos

Ľudia, ktorí jedli aspoň dve porcie jogurtu týždenne, mali o pätinu nižšiu pravdepodobnosť vzniku určitého typu rakoviny čriev. Výskum trval 30 rokov.

Ľudia, ktorí sa zúčastnili výskumu a jedli jogurty, mali nižšie riziko nádorov obsahujúcich konkrétny druh baktérie – bifidobaktérie. Tie sa nachádzajú v čreve a pomáhajú tráviť vlákninu či chrániť telo pred infekciami. Jogurt môže mať zároveň protizápalový účinok na črevnú sliznicu, čo opäť znižuje riziko vzniku rakoviny. 

Prečo jesť jogurt 

Jogurt je výborným zdrojom probiotík, vápnika a bielkovín. Zároveň je zdrojom mnohých vitamínov a minerálov, vrátane vitamínu A, B12 alebo magnézia, informuje Web MD a tiež dodáva, že jedna až dve porcie obyčajného nízkotučného jogurtu môžu pomáhať ľuďom v dodržiavaní ich diéty.

S týmto jedlom totiž nie je také ťažké udržať si váhu a vie byť aj zdravým doplnkom. Veľa Slovákov si zároveň obľúbilo grécky jogurt. Je hustejší i hutnejší než bežný jogurt s vyššou koncentráciou probiotík a až dvojnásobným množstvom bielkovín na porciu, čo zabezpečí, že zostaneš dlhšie sýty. 

Zvyčajne má aj nižší obsah cukru oproti klasickým jogurtom a je dobrým zdrojom vitamínu B12, ktorý pomáha udržiavať tvoje krvinky zdravé. Môžeš ho konzumovať samostatne alebo ho pridať do nejakého smoothie, no jeho využitie nájdeš v rôznych jedlách. 

Grécky jogurt však nie je jediný druh, ktorý prináša zdravotné benefity. Jogurty na báze mlieka majú vysoký obsah draslíka. Ten je dôležitý napríklad pre udržanie krvného tlaku. Hoci sú na toto tvrdenie ešte potrebné viaceré štúdie, jogurt môže pomáhať predchádzať osteoporóze.

Keďže obsahuje značné množstvo vápnika, je dobrý pre zdravie kostí. No práve dostatok vápnika pomáha predchádzať osteoporóze tým, že kosti sú menej náchylné na lámanie. 

Portál zároveň potvrdil, že jogurt je ideálnym zdrojom probiotík, a tak môže zlepšiť trávenie a rovnováhu črevných baktérií. Tieto „jogurtové“ probiotiká zároveň pomáhajú posilniť náš imunitný systém a chránia pred infekciami. 

Potraviny, ktoré znižujú riziko rakoviny hrubého čreva

Okrem konzumácie jogurtu, aj zelenina či obyčajná voda sú účinné proti rakovine hrubého čreva. Ako informuje portál coloncancerfoundation.org, konzumáciou tmavej listovej zeleniny sa znižuje riziko vzniku rakoviny. Tmavá listová zelenina je výborným zdrojom vlákniny, ktorá môže pomôcť v prevencii mnohých druhov rakoviny. Napríklad špenát prispieva k zdraviu hrubého čreva. Vysoký obsah horčíka v špenáte môže znížiť riziko vzniku polypov.

Voda prospieva tráveniu a podporuje naše zdravie. Taktiež môže zmierniť bežné vedľajšie účinky kolorektálneho karcinómu, ako je napríklad zápcha.

Taktiež je vhodné zaradiť do stravy aj ovocie. Ak pocítiš chuť na sladké určite siahni po ovocí. Ovocie ako broskyne, melóny, jahody, pomaranče či grapefruity patria medzi druhy s nižším obsahom cukru. Pribaľ si ich do kabelky alebo batohu a dopraj si počas dňa zdravé občerstvenie, ktoré je šetrné k tvojmu hrubému črevu.

Medzi ďalšie špeciality patrí aj chudé mäso. Silne spracované mäso zvyšuje riziko rakoviny hrubého čreva, preto nie je vhodnou súčasťou preventívnej stravy. Naopak, chudé mäso dodáva telu kvalitné bielkoviny, ktoré podporujú zdravie. Tieto látky pomáhajú telu opravovať bunky a zároveň ťa zasýtia na dlhší čas. Skvelými zdrojmi kvalitných bielkovín sú napríklad losos, morčacie mäso či bravčové kotlety.

Vláknina zohráva kľúčovú úlohu pri udržiavaní zdravia. Nájdeš ju napríklad v celozrnnom chlebe, hnedej ryži a v strukovinách, ako sú sója, šošovica, hrach, fazuľa pinto, fazuľa čierna a klasická fazuľa. Tieto potraviny sú nielen bohaté na vlákninu, ale aj na bielkoviny, vitamín B a vitamín E, informuje portál uchealth.com.

Kolorektálny karcinóm, teda rakovina hrubého čreva alebo konečníka, je treťou najčastejšou rakovinou diagnostikovanou u mužov aj žien. Strava zohráva kľúčovú úlohu v prevencii aj liečbe tohto ochorenia. To, čo jeme, spolu s naším životným štýlom, výrazne ovplyvňuje riziko vzniku rakoviny. Niektoré výskumy ukazujú, že ľudia, ktorí sa stravujú vyvážene, pravidelne sa hýbu a obmedzujú príjem alkoholu, môžu znížiť riziko rakoviny až o viac než tretinu.

Slovensko vedie vo výskyte rakoviny hrubého čreva 

Podľa portálu Nie rakovine sa Slovensko nachádza v celosvetovo popredných priečkach vo výskyte rakoviny hrubého čreva. Štatistiky hovoria jasne – až 32 Slovákov zomrie každý týždeň v dôsledku kolorektálneho karcinómu a každým rokom sa tieto čísla zvyšujú. Polovica pacientov na túto chorobu zomiera.

Web New York Post uviedol, že v roku 2019 bolo evidovaných 25 342 prípadov rakoviny hrubého čreva u mužov a 16 113 prípadov u žien. Počet pacientov, ktorí na toto ochorenie zomreli, vzrástol z 11 445 na 15 486. Podozrenie na rakovinu hrubého čreva si môžeš všimnúť hlavne pri krvácajúcej stolici. Vtedy je načase vyhľadať lekára. Sprievodnými príznakmi sú aj bolesti brucha, zmena v stolici, anémia a chudnutie. 

Čítajte viac z kategórie: Zaujímavosti

Zdroje: The Conversation , Nie rakovine, New York Post , coloncancerfoundation.org, uchealth.com

Najnovšie videá

Trendové videá