Obľúbený nápoj mladých zdvojnásobuje riziko typu rakoviny, ktorá zabíja tisíce Slovákov
- Obľúbený nápoj zdvojnásobuje riziko rakoviny čriev
- Ak ho konzumuješ dvakrát denne, vystavuješ sa nebezpečenstvu
- Obľúbený nápoj zdvojnásobuje riziko rakoviny čriev
- Ak ho konzumuješ dvakrát denne, vystavuješ sa nebezpečenstvu
Rakovina hrubého čreva a konečníka zabije ročne v Spojenom kráľovstve až 16 000 ľudí. Na Slovensku je rakovina hrubého čreva a konečníka jednou z najviac smrtiacich typov rakoviny. Podľa dát NCZI ju ročne diagnostikujú tisíckam ľudí na Slovensku.
Rakovina hrubého čreva je druhý najčastejší zhubný nádor u mužov, u žien ide o tretie najčastejšie zhubné ochorenie. Dobrou správou je, že ak sa odhalí včas, je veľmi dobre liečiteľná.
Začína sa v hrubom čreve a vo väčšine prípadov sa vyvíja z takzvaných predrakovinových výrastkov, ktoré sa nazývajú polypy.
Ako informuje portál The Sun, nový výskum odhalil nebezpečnú súvislosť medzi nápojmi sladenými cukrom a touto smrteľnou chorobou. Zdravý životný štýl s týmto problémom však môže jednoducho zatočiť.
Vyššie riziko
Výskumníci prišli na to, že dospelí, predovšetkým ženy, ktorí si denne doprajú dva alebo viac nealkoholických nápojov, nápojov s ovocnou príchuťou alebo športové a energetické nápoje, „zdvojnásobujú“ svoje riziko rakoviny čriev pred dosiahnutím veku 50 rokov.
Každá denná porcia je podľa štúdie publikovanej na portáli The BMJ spojená až s 16 % vyšším rizikom. Ako zistili výskumníci, počas obdobia dospievania sa toto riziko navyše zväčšuje na 32 %.
Počas posledných dvoch desaťročí v mnohých krajinách s vysokými príjmami prípady rakoviny hrubého čreva pred dosiahnutím veku 50 rokov neustále narastajú. Výskumníkom zatiaľ nie je presne jasné, prečo to tak je.
Obdobie dospievania
Výskumníci čerpali v rámci štúdie z dostupných informácií, ktoré poskytlo 95 464 účastníkov výskumu Nurses Health Study II., ktorý monitoroval zdravotné sestry registrované v USA vo veku od 25 do 42 rokov.
Ženy v rámci výskumu uvádzali, čo jedli a pili. V overených dotazníkoch celkom 41 272 z nich informovalo o tom, koľko toho pili v období dospievania (13 až 18 rokov) počas roku 1998.
Neskôr boli ďalší účastníci štúdie dodatočne požiadaní, aby si spomenuli aj na svoj zdravotný stav, hmotnosť a životný štýl počas obdobia dospievania.
Po dlhých rokoch monitorovania sa u 109 žien vyvinula rakovina čreva ešte pred dosiahnutím veku 50 rokov. Vyšší príjem sladených nápojov v dospelosti výskumníci spojili s vyšším rizikom ochorenia. Zohľadnili pritom aj potenciálne rizikové faktory vrátane rodinnej anamnézy, užívania vitamínových doplnkov alebo aspirínu.
Potenciálna záchrana
Dvojnásobné riziko rakoviny hrubého čreva majú aj dospelí narodení okolo roku 1990 v USA. Tí, ktorí prišli na svet okolo roku 1950, tento problém nepociťujú až v takej vysokej miere. Môže ísť o dôsledok toho, že v USA tvoria nápoje sladené cukrom hlavný zdroj cukru v stravovaní (39 %).
Vysoká konzumácia nápojov s ovocnou príchuťou a energetických a športových nápojov je spojená aj so zvýšeným rizikom obezity a cukrovky typu 2.
Pozorovacia štúdia v tomto prípade neurčuje príčinu, ale iba spojitosť. Väčšina účastníkov boli ženy bielej rasy, a tak tieto výsledky nemusia byť platné pre mužov alebo iné rasové/etnické skupiny. Podľa výskumníkov ale existuje niekoľko biologicky prijateľných vysvetlení.
Nápoje sladené cukrom potláčajú u ľudí pocity sýtosti, čím riskujú nadmerný príjem energie a s tým spojené priberanie na váhe. Nové dôkazy naznačujú aj to, že ovocné cukry môžu narušiť funkciu črevnej bariéry, čo by mohlo podporiť rozvoj rakoviny, ako sme spomenuli už vyššie.
„Zníženie príjmu a/alebo [náhrada] inými zdravšími nápojmi medzi dospievajúcimi a mladými dospelými môže slúžiť ako potenciálna akčná stratégia na zmiernenie rastúcej záťaže rakoviny čriev pred dosiahnutím veku 50 rokov,“ uzatvárajú výskumníci.
Čítajte viac z kategórie: Inovácie a Eko
Zdroje: The Sun, BMJ, NZP