Obľúbený podnik Bratislavčanov končí: Problémy prišli po zmene majiteľa
- Obľúbený podnik s krídelkami sa zatvára
- Kameňom úrazu neboli financie, ale personálne problémy
- Obľúbený podnik s krídelkami sa zatvára
- Kameňom úrazu neboli financie, ale personálne problémy
Po niekoľkých rokoch fungovania končí bratislavská prevádzka, ktorej dominantou boli krídla na rôzne spôsoby, ktoré dopĺňala rozmanitá selekcia omáčok. Zakladateľ Krídelkova Michal Hamaš tvrdí, že otázkou nebola finančná situácia.
My sme sa rozhodli Michala kontaktovať, aby nám priblížil, prečo jeho reštaurácia končí. Povedal nám, že už stratil akúkoľvek energiu a rovnako aj motiváciu na prácu s ľuďmi v kuchyni. Podľa jeho slov k tomu došlo už pred nejakou dobou. Vtedy sa priklonil k tomu svoj podnik s lahodnými krídlami posunúť ďalej.
Rozhodol sa posunúť podnik novej majiteľke, ktorá prišla z Ukrajiny ešte v roku 1998 a jej snom bolo otvoriť si vlastnú reštauráciu, no nemala dostatok financií. Dohodli sa teda tak, že mu bude čiastku za prevádzku splácať mesačne. Po dvoch mesiacoch sa rozhodla, že mu reštauráciu vráti, a to s odôvodnením, že reštaurácia vôbec nefunguje.
„Nie je sa čo čudovať, keď za 2 mesiace stihla vyhodiť 4 najpopulárnejšie druhy krídel, kvôli tomu, že sa im nechcelo pripravovať náročnejšie recepty. Ďalej zmenila väčšinu menu na ukrajinské špeciality, ako sú pelmene alebo boršč,“ povedal nám Michal Hamaš.
Ďalej dodáva, že to vôbec nemusel byť problém, keby k zmene prišlo plynulo a nie behom krátkeho obdobia. Práve preto sa Michal rozhodol, že priestory, kde sa prevádzka nachádza, vráti a reštauráciu zatvorí.
Krídelkovo môže byť tvoje
Michal sa nateraz rozhodol z biznisu s kuchyňou vycúvať. Pokiaľ by však k nemu prišla ponuka od záujemcu, tak nevidí problém v tom, že by mu značku, doménu, know-how a aj samotné recepty posunul.
„Ak by mi dal niekto 2- či 3-tisíc eur, tak nemám problém mu všetko dať a naučiť ho,“ tvrdí Michal.
Dbali na kvalitné slovenské suroviny
Mnoho Slovákov si krídelká spája s fastfood značkami, kde ich z fritézy vyťahujú do pár minút po zadaní objednávky. Krídelkovo však svoje jedlo dopredu pripravené nemá. Každá objednávka sa totiž varí špeciálne na prianie zákazníka.
Ako v minulosti povedal Michal, Krídelkovo je bistro a nie fastfood. „Ďalším rozdielom je to, že my neponúkame polotovary – žiadne jedlo nie je dopredu pripravené.“ Krídelkovo bolo tak jedno z mála miest v hlavnom meste, kde boli krídelká skutočne čerstvé.
Takmer každá surovina pochádzala zo Slovenska – od mäsa, zemiakov, až po niektoré suroviny do omáčok. „My ideme hlavne po kvalite. Vieme kúpiť kvalitné suroviny aj na Slovensku a to je tá pridaná hodnota, ktorú máme radi a ponúkame ju,“ vysvetlil svoju víziu Michal v predošlom článku.
Michal začal prvýkrát uvažovať o otvorení bistra s grilovanými krídelkami už v roku 2010. Vtedy na Slovensku nikto s ničím podobným nepodnikal – Michal však v tom čase nemal dostatok odvahy začať pracovať vo foodbiznise a nápad bol neustále iba v jeho hlave.
V samotnom gastrosegmente je však Michal omnoho dlhšie, ako začal s Krídelkovom. S jeho ďalšou firmou totiž dodáva obalové materiály pre gastroprevádzky. Rovnako tak má ešte kaviareň a jednu cukráreň. Prevádzka s kuchyňou je pre neho na túto chvíľu uzatvorená kapitola.