Obľúbený podnik Slovákov končí svoju cestu. Uznávaný šéfkuchár si plní sen, v Banskej Bystrici vytvorí jedinečný projekt
- Odišiel zo 4-hviezdičkového hotela a vrátil sa do rodného mesta
- Peter Kulhány mení gastronomickú kultúru Slovensku
- Najnovšie predstavil projekt, ktorý nemá obdoby
- Odišiel zo 4-hviezdičkového hotela a vrátil sa do rodného mesta
- Peter Kulhány mení gastronomickú kultúru Slovensku
- Najnovšie predstavil projekt, ktorý nemá obdoby
Kedysi pôsobil ako šéfkuchár v Grand Hoteli Praha. Dnes podniká v Banskej Bystrici. „Ťahalo ma to do rodného mesta, neplánoval som rozbiehať vlastný biznis, ale nakoľko v okolí nebola zaujímavá pracovná príležitosť, tak som sa rozhodol, otvoriť si vlastnú reštauráciu,“ hovorí uznávaný šéfkuchár, ktorý má na konte viaceré zahraničné ocenenia.
Ocenenia na svetovej úrovni
Peter Kulhány bol viackrát zaradený medzi Top Trend šéfkuchárov na Slovensku, je držiteľom striebornej medaily zo svetovej súťaže The Emirates Salon Culinaire Dubaj 2011 so skúsenosťami s prácou v Michelin Guide reštaurácii vo Francúzsku.
„Snažím sa stále zdokonaľovať a získavať nové vedomosti, zručnosti a skúsenosti, prostredníctvom školení a pracovných stáží, ako napríklad v Shanghaji, Warszawe, Karlových Varoch, Budapešti, no za najcennejšiu považujem stáž vo Francúzsku u známeho šéfkuchára Damiena Thuriesa v reštaurácii „ LeGrand Ecuyer “ ocenenej Guide Michelin hviezdičkou,“ tvrdí šéfkuchár.
„So svojimi skúsenosťami sa podelím s každým, kto zdieľa podobnú vášeň pre dobré jedlo ako ja. Medzi moje najväčšie úspechy patrí Strieborná medaila na svetovej súťaži The Emirates Salon Culinaire Dubaj 2011, Bronzová medaila v kuchárskej olympiáde v Erfurte 2008, člen slovenského národného tímu,“ dodáva.
Peter je študovaný kuchár, ktorý sa na gastro scéne cíti ako doma. „Nápady, ktoré v rámci gastra prichádzajú viem rýchlo premeniť na tvorbu, s rýchlou odozvou od zákazníka. V minútkovej kuchyni sa mi zas páči adrenalín, ktorý ma poháňa dopredu,“ vyjadril sa pre Startitup.
Gastro scénu však tvoria prevažne muži. Čím to je podľa šéfkuchára spôsobené?„Práca v kuchyni si nevyžaduje len kreativitu, ale je manuálne náročná, preto je vhodnejšia skôr pre mužov ako pre ženy. Ženy naopak vynikajú ako baristky, someliérky, barmanky či cukrárky,“ objasňuje.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Mysli smart, jedz smart
Uznávaný šéfkuchár pred pár rokmi vymenil prácu v 4-hviezdičkom hoteli za vlastný biznis. V srdci Slovenska ako prvé predstavil v roku 2012 Bistro Smartfood, ktoré sa vo veľmi krátkom čase stalo úspešným. Ide o vychytené miesto na Dolnej ulici v Banskej Bystrici, ktoré okrem atraktívnych obedov ponúka aj degustačné večere, ktoré majú veľký úspech. Motto prevádzky sa nesie v znení „Myslite smart, jedzte smart.“ Všetky jedlá sú v Smartfood pripravované z poctivých surovín a navyše priamo pred tvojimi očami.
Pre odomknutie obsahu zadaj svoj e-mail
Registrácia a platba bude dokončená po zadaní e-mailu.
Staň sa členom Startitup PREMIUM
a získaj neobmedzený prístup.
Predplatné môžeš zrušiť kedykoľvek.
V článku sa po odomknutí dozvieš
- Prečo podnik Smartfood končí
- Ako je možné urobiť modernú a inovatívnu reštauráciu s rezňami a vyprážaným syrom v menu
- Kulhány vytvára „gastro dom“, ktorý má byť na Slovensku unikátom
- Čo ostrieľaný kuchár radí ľuďom, ktorí sa chcú pustiť do podnikania v gastre
Po odomknutí tiež získaš
- Články bez reklám
- Neobmedzený prístup k viac ako 75 000 článkom
- Exkluzívne benefity
Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy