Obľúbený tuk na varenie zvyšuje riziko predčasného úmrtia. Vedci prekvapili v novej štúdii

  • Výmena masla za rastlinné oleje môže byť zdraviu prospešná
  • Vedci zistili nižšie riziko predčasného úmrtia u ľudí, ktorí konzumujú viac rastlinných olejov
Ilustračné foto
Ilustračné foto freepik/jcomp
  • Výmena masla za rastlinné oleje môže byť zdraviu prospešná
  • Vedci zistili nižšie riziko predčasného úmrtia u ľudí, ktorí konzumujú viac rastlinných olejov

Na sociálnych sieťach sú čoraz populárnejšie názory, že rastlinné oleje sú nezdravšie ako maslo, masť či iné živočíšne tuky. Vyzerá to však, že opak je pravdou. Vedci v novej štúdii zistili, že znížená konzumácia masla môže posilniť tvoje zdravie a znížiť riziko predčasného úmrtia.

Štúdie publikovanej na portáli JAMA Internal Medicine sa zúčastnilo približne 221 000 ľudí z USA vo vyššom a strednom veku. Vedci ich stravovanie a jeho následky sledovali až 33 rokov.

Mnohé predchádzajúce výskumy už v minulosti poukazovali na prospešnosť rastlinných olejov v porovnaní s maslom. Autor štúdie Yu Zhang, výskumník v Brigham and Women’s Hospital v Bostone, však hovorí, že táto štúdia sa v mnohých aspektoch líši od tých starších.

Pre portál Health povedal: „Naša štúdia sa od ostatných líši svojím rozsahom a metodikou. To, ako sme postupovali, poskytuje jasnejší základ pre stravovacie odporúčania. Mnohé štúdie pred tým sa dívali len na samotné hodnotenie tukov.“

Rozdiel medzi maslom a rastlinnými olejmi

Už na prvý pohľad vidíme, že maslo a olej sú dve rozdielne látky. Zatiaľ čo maslo si zachováva svoj tvar aj pri izbovej teplote, olej je vždy tekutý. Dôvodom tohto rozdielu je rozličný obsah nasýtených a nenasýtených tukov. Nasýtené tuky, ktoré nájdeme najmä v masle, si pri izbovej teplote zachovávajú pevné skupenstvo. Nenasýtené tuky v rastlinných olejoch sú naopak tekuté. 

Keď ide o zdravie a výživu, nie všetky tuky sú rovnako prospešné. Nasýtené tuky obsahujú medzi atómami uhlíka iba jednoduché väzby. Nenasýtené tuky obsahujú aspoň jednu, alebo dokonca viac dvojitých väzieb.

Práve počet uhlíkov aj počet dvojitých väzieb určujú, či je mastná kyselina zdravá alebo nie. Konzumácia nasýtených tukov môže zvyšovať hladinu cholesterolu v krvi. Naopak, konzumácia nenasýtených tukov ju môže pomôcť znížiť.

Doktor Cheng-Han Chen, kardiológ a lekársky riaditeľ štrukturálneho kardiologického programu v MemorialCare Saddleback Medical Center v Kalifornii pre portál Medical News Today povedal, že maslo sa od iných mliečnych výrobkov odlišuje tým, že prispieva k zvýšeniu hladiny cholesterolu.

„Maslo má vysoký obsah nasýtených tukov a kalórií, takže je menej zdravou voľbou ako iné mliečne výrobky, napríklad mlieko, syr alebo jogurt,“ povedal Chen. „Práve tieto nasýtené tuky zvyšujú riziko vzniku srdcových ochorení, a to najmä zvýšením hladiny ,zlého‘ cholesterolu.“

Čo zistili vedci?

Účastníci štúdie každé 4 roky vedcom podávali správy o svojich stravovacích návykoch. Výskumníkom to umožnilo sledovať zmeny v stravovaní a vypočítať dlhodobé priemerné hodnoty príjmu masla a rastlinných tukov. Vo výsledkoch zohľadňovali vek, BMI index, fajčiarsky status, celkový príjem kalórií a aj iné stravovacie návyky.

Príjem masla zahŕňal akékoľvek maslo použité pri varení, pečení a aj maslo natreté na chlieb. Spotreba rastlinných olejov zahŕňala oleje použité na vyprážanie, dusenie, pečenie a prípravu šalátových dresingov.

Ľudia, ktorí jedli najviac masla, mali o 15 % vyššie riziko úmrtia ako tí, ktorí ho jedli najmenej. Na druhej strane, ľudia, ktorých strava obsahovala viac rastlinných olejov, mali o 16 % nižšiu pravdepodobnosť úmrtia ako tí, ktorí ich jedli najmenej. Nahradenie masla rastlinnými olejmi taktiež ovplyvňovalo zdravie respondentov. Ak nahradíš 10 gramov masla denne (približne 2 čajové lyžičky) ekvivalentným množstvom rastlinných olejov, riziko úmrtnosti znížiš až o 17 %.

Mal by si obmedziť maslo?

Aj keď štúdia naznačuje, že rastlinné oleje môžu byť prospešnejšie pre tvoje zdravie, neznamená to, že maslo by si mal zo svojho jedálničku vylúčiť.

Nenavrhujeme, aby sa ľudia úplne vyhýbali maslu. Hovoríme však, že aj malé nahradenie masla rastlinnými olejmi by mohlo viesť k významným a dlhodobým zdravotným prínosom,“ povedal Zhang.

Ak chceš začať používať viac rastlinných olejov, vyhľadávaj také, ktoré obsahujú živiny, ktoré tvoje telo potrebuje. Podľa štúdie mali olivový, repkový a sójový olej v štúdii najpriaznivejší vplyv na zdravie. Vyplýva to z ich vysokého obsahu omega-3 mastných kyselín, ktoré majú protizápalové účinky. Omega-3 mastné kyseliny udržiavajú bunky tela v dobrom stave, dodávajú energiu a priaznivo pôsobia na imunitný systém.

Iné oleje, ako napríklad kukuričný, arašidový či slnečnicový, obsahujú omega-6 mastné kyseliny, ktoré sú tiež dôležité pre udržiavanie dobrého zdravia. Molekuly omega-6 stimulujú rast vlasov a pokožky, regulujú metabolizmus, podporujú zdravie kostí.

„Potrebujeme aj omega-3, aj omega-6 mastné kyseliny – sójový a repkový olej obsahujú oboje,“ poznamenal Walter Willett, spoluautor štúdie.

Čítajte viac z kategórie: Štúdie, prieskumy a analýzy

Zdroje: JAMA Internal Medicine, Health, Medical News Today

Najnovšie videá

Trendové videá