Obľúbený zdroj živín Slovákov je preplnený toxínmi. Vedci upozorňujú na praktiky farmárov

  • Túto potravinu si s obľubou kupujú mnohí
  • Obsahuje však nebezpečné toxíny a karcinogénne chemikálie
Žena drží lososa v rukách.
Ilustračné foto Freepik/@pvproductions
  • Túto potravinu si s obľubou kupujú mnohí
  • Obsahuje však nebezpečné toxíny a karcinogénne chemikálie

Mnohí Slováci si radi kupujú lososa, ktorý je aj súčasťou sushi. Hoci je obľúbený, nemusí byť taký zdravý, ako sa zdá. Môže obsahovať veľa rezistentných organických polutantov, karcinogénne chemikálie a nebezpečné toxíny.

Milovníci lososa však nemusia byť smutní. Podľa vedcov sa tieto škodlivé látky nachádzajú len v lososoch chovaných na farmách. Tieto lososy majú vysokú úroveň PCB, látky, ktoré sa spájajú s rakovinou a poruchami vývoja mozgu plodu.

„Úrovne 14 rôznych chemických kontaminujúcich pesticídov sú vyššie u lososa z farmového chovu ako u voľne žijúcich lososov,“ hovorí výskumník Dr. David O. Carpenter a profesor environmentálneho zdravia a toxikológie.

Najnebezpečnejší je práve tento losos

Vedci objavili, že losos z farmy má podstatne vyššie hladiny PCB a viac chlórovaných pesticídov než losos voľne žijúci v Tichomorí. Svoje zistenia publikovali vo vyhlásení pre časopis Science. Vysoké hladiny PCB v lososoch z farmy sú dôsledkom kŕmenia rybou múčkou a rybím olejom.

PCB, alebo polychlórované bifenyly, sú chemické látky, ktoré sa kedysi bežne používali v priemysle. Išlo napríklad o elektrotechniku a stavebníctvo, a to kvôli ich chemickému odporu a tepelnej odolnosti. Avšak, kvôli ich škodlivosti pre životné prostredie a možným negatívnym vplyvom na ľudské zdravie, vrátane rizika rakoviny a porúch nervového systému, ich mnohé krajiny už zakázali.

Podľa Európskej environmentálnej agentúry (EEA) patrí chovaný losos medzi najtoxickejšie ryby. Tieto ryby sa na farmách živia kombináciou syntetického krmiva z kukurice, hydiny, bravčového mäsa, vitamínov a antibiotík, medzi ďalšími zložkami, čo môže ohroziť zdravie spotrebiteľov.

Kŕmne látky pre lososy súvisia s autizmom, imunodeficienciou a endokrinnými poruchami. Chovaný losos obsahuje PCB, skupinu zlúčenín, ktoré sa spájajú s rôznymi typmi rakoviny. Ďalej je rizikový aj syntetický astaxantín, ktorý sa lososom podáva najmä pre dosiahnutie typickej ružovej farby, akú majú lososy žijúce vo voľnej prírode.

Antibiotiká v rybách

Tieto ryby žijú v preplnených nádržiach, čo výrazne zvyšuje riziko šírenia chorôb a parazitov. Aby sa predišlo týmto problémom, farmári často používajú väčšie množstvo chemikálií a liečiv, vrátane antibiotík. Ako informuje National Library of Medicine, tieto látky sa môžu hromadiť v tele rýb a neskôr vplývať na ľudí, ktorí rybu konzumujú.

losos ryba maso
zdroj: Pixabay/Bokja

Znečistenie vody, v ktorej losos žije, tiež prispieva k toxickosti. Vody okolo rybích fariem môžu obsahovať ťažké kovy a iné toxické látky z priemyselných odpadov, ktoré sa môžu akumulovať v tkanivách rýb. Takto znečistená voda negatívne ovplyvňuje kvalitu mäsa lososa a môže predstavovať riziko pre tvoje zdravie.

Konzumácia chovaného lososa môže zvýšiť príjem dioxínov, ďalších karcinogénnych a toxických látok, ktoré sú spojené s mnohými zdravotnými problémami. Dioxíny sa dlhodobo hromadia v tele a môžu spôsobovať vážne zdravotné komplikácie.

Vzhľadom na tieto riziká je dobré zvážiť množstvo a pravidelnosť konzumácie chovaného lososa alebo sa obrátiť na alternatívy, ako sú lososy chované v otvorených vodách alebo iné druhy rýb s nižším rizikom kontaminácie.

Svetové ceny potravín v marci vzrástli

Svetové ceny potravín v marci ožili a vzrástli z trojročného minima vo februári. Prispelo k tomu zvýšenie cien rastlinných olejov, mäsa a mliečnych výrobkov. Ukázali to najnovšie údaje Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO). TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Podľa týchto údajov sa index cien potravín, ktorý mapuje mesačné zmeny v cenách obilnín, olejnín, mliečnych výrobkov, mäsa a cukru, v marci 2024 zvýšil na 118,3 bodu z revidovaných 117 bodov vo februári.

Februárová hodnota indexu bola najnižšia za tri roky, od februára 2021, pričom klesla už siedmy mesiac po sebe. Ceny potravín sa prudko znížili z rekordného maxima v marci 2022 po začiatku rozsiahlej ruskej invázie na Ukrajinu, ktorá je významným vývozcom plodín. Marcový index FAO bol zároveň o 7,7 % menší ako v rovnakom mesiaci minulého roka.

Z údajov FAO ďalej vyplýva, že index cien rastlinných olejov v marci 2024 vzrástol medzimesačne o 8 %. Stúpol aj index cien mlieka a mliečnych výrobkov, už šiesty mesiac po sebe, a to o 2,9 %, poháňaný cenami syra a masla. Index cien mäsa sa zvýšil o 1,7 %, čo odrážalo najmä vyššie ceny hydiny, bravčového a hovädzieho mäsa.

Tieto zisky prevážili pokles cien obilnín, medzimesačne o 2,6 % a cukru (- 5,4 %).

Čítajte viac z kategórie: Zaujímavosti

Zdroje: seafood.oregonstate.edu, EEA , NCBI

Najnovšie videá

Trendové videá