Obrovský úspech: Dve slovenské reštaurácie sa dostali do výberu tých najlepších na svete za rok 2022
- Svetlo sveta uzrel gastronomický rebríček La Liste, ktorý neprehliadne žiaden gurmán, ako aj špičkový šéfkuchári z celého sveta
- V tomto roku si tu svoje miesto vybojovali aj dve reštaurácie zo Slovenska
- Svetlo sveta uzrel gastronomický rebríček La Liste, ktorý neprehliadne žiaden gurmán, ako aj špičkový šéfkuchári z celého sveta
- V tomto roku si tu svoje miesto vybojovali aj dve reštaurácie zo Slovenska
Počul si už o gastronomickom rebríčku La Liste? Vytváraný je výlučne na základe sprievodcov/rebríčkov, dôveryhodných publikácií, ale aj recenzií od hostí. Do hodnotenia je zároveň prizvaných aj niekoľko tisíc šéfkuchárov z celého sveta, ktorí vyjadrujú svoj názor na lokálne publikácie, ale aj lokálne reálie daných reštaurácií.
Tento ročník je pre Slovensko výnimočný. Do prestížneho rebríčka boli zaradené dve reštaurácie z našej krajiny. Zaradili sa tak medzi tisíc najlepších reštaurácií sveta pre rok 2022. Ide o reštauráciu Gašperov Mlyn pod Tatrami a bratislavské UFO.
Poklad z Batizoviec
Gašperov mlyn je slovenským unikátom a v podstate vilou, ktorá stojí na mieste pôvodného mlyna, na konci podtatranskej obce Batizovce. Ľudia sem chodia za oddychom, skvelou gastronómiou, ale aj umeleckým zážitkom. Určite nebudeme preháňať, ak povieme, že ponúka rozprávkovú atmosféru a akési čaro minulosti. Za projektom stojí rodinná firma a manželia Raškovičovci.
Na dojmy zo zaradenia reštaurácie do La Liste sme sa pýtali aj Slavomíry Raškovič, zakladateľky a spolumajiteľky, manažérky a hlavnej somelierky v jednej osobe.
„Áno, je to pravda, že sme sa tohto roku umiestnili v rebríčku La Liste, v ktorom sa nachádza 1 000 najlepších reštaurácií sveta a veľmi sa z toho tešíme. Rebríček La Liste je možno menej známy ako Michelin Guide, Gault & Millau alebo The World’s 50 Best Restaurants, ale každý šéfkuchár alebo kuchár, ktorý sa o túto tému zaujíma, tento rebríček pozná,“ prezradila nám.
Tvrdí, že toto ocenenie si vážia najmä preto, že ide o ich prvé medzinárodné ocenenie. Zároveň dúfajú, že ich umiestnenie v rebríčku by mohlo inšpirovať zahraničných hostí prísť na návštevu na Slovensko, do Tatier a, samozrejme, aj do ich reštaurácie.
„Nevieme celkom presne, čím sme bodovali, ale snáď to bolo najmä preto, že sa vždy hosťom snažíme prinášať naozaj príjemné zážitky z jedla aj prostredia a hostia sú pre nás na prvom mieste. Veríme, že to cítia a svoje pocity potom posúvajú ďalej svojim priateľom a známym.“
Momentálne sú radi, že už druhý mesiac môžu byť opäť otvorení, teraz dokonca už bez obmedzení. Aktuálne ponúkajú na výber z dvoch degustačných menu – kratšieho a dlhšieho. Na jar majú naplánované eventy spojené s vínom a tešia sa aj na letnú sezónu, kedy hosťom ponúknu aj špeciálne balíky spojené s ubytovaním.
Mlyn na konci dediny
Vysvetľuje, že prvotný popud prišiel od jej otca Michala Gašpera, ktorý tento Mlyn zrekonštruoval a rozmýšľal nad tým, že by tam mohla byť reštaurácia. Slavomíra následne spolu s manželom Petrom túto myšlienku po ukončení štúdia rozvinuli a rozhodli sa, že otvoria reštauráciu, ktorá bude niečím zaujímavá.
Obaja si uvedomovali, že Mlyn sa nachádza na konci dediny, na ulici, ktorá pokračuje už len do lesa, a teda musia vymyslieť niečo, čo k nim hostí pritiahne.
Preto otvorili reštauráciu zameranú na zážitkovú gastronómiu, v ktorej nechýba degustačné menu. „Od môjho nástupu do firmy sme pred začiatkom museli do reštaurácie vložiť okolo 100-tisíc eur, pretože bolo potrebné zariadiť kuchyňu a dopracovať ďalšie veci potrebné pre otvorenie.“
Samozrejme, keď podnikatelia podnik otvorili, ešte im veľa vecí chýbalo, všetko preto budovali postupne. Slavomíra priznáva, že mali šťastie, pretože ich reštaurácia je súčasťou rodinnej firmy, ktorá pôsobí v úplne inom odvetví, konkrétne v stavebníctve.
Práve z ich rodinnej firmy čerpali financie a zadlženia sa preto nemuseli obávať. „Naša firma otvorenie tejto gastro prevádzky považovala za investíciu.“
Ich koncept nadobudol optimálne kontúry po tom, čo do tímu pribrali šéfkuchára Jozefa Brezu, ktorý je ich šéfkuchárom aj v súčasnosti.
„V neposlednom rade sa náš kulinársky tím na čele so šéfkuchárom Jožkom Brezom snaží vytvárať zaujímavé, typickejšie aj menej typické, ale najmä chutné kombinácie surovín tak, aby vznikli skvelé a krásne jedlá, ktoré tešia našich hostí.“
V tejto reštaurácii nenatrafíš na klasické menu „a la carte“. Hosťom ponúkajú 5 alebo 9-chodové degustačné menu, ktoré sa obmieňa denne podľa toho, aké čerstvé suroviny povyberal miestny kulinársky tím.
Platí, že hostia nikdy dopredu nepoznajú degustačné menu, pretože všetky miestne jedlá sú uvarené z čerstvých surovín od lokálnych dodávateľov. Tieto suroviny má tím reštaurácie len v obmedzených množstvách.
Za 5-chodové degustačné menu tu necháš 55 eur na osobu. Párovanie vín k jedlu stojí 20 eur na osobu. Ak chceš 9-chodové degustačné menu, na osobu zaplatíš 79 eur. Párovanie vín v tomto prípade vychádza na 30 eur.
Slavomíra hovorí aj o tom, že v každej sfére biznisu, ale aj v ľudskej spoločnosti, je konkurencia a rivalita. S tým treba jednoducho počítať. Je to podľa nej normálne a aj správne.
„Zdravá konkurencia nás núti pracovať na sebe a udržiavať krok s dobou. Je normálne, ak sa v konkurenčnom prostredí objavia nejaké drobné trenice, ale nestretli sme sa s tým, že by nám niekto úspech neprial alebo by nám chcel vyslovene uškodiť, našťastie.“
Večera 85 metrov nad hladinou Dunaja
Druhou reštauráciou, ktorej sa tento rok podarilo dostať do výnimočného gastro rebríčku je Reštaurácia UFO.
„UFO si váži umiestnenie v každom domácom či zahraničnom rebríčku a ocenenie z toho plynúce. Za celú pôsobnosť reštaurácie sme obdržali niekoľko ďalších, významných ocenení, medzi posledné radíme bedeker Gurmán na Slovensku: Prémiová reštaurácia roka 2019 & 2020, Šéfkuchár roka 2020,“ pre Startitup to povedala Dušana Pavlovič sales & marketingový manažér prevádzky UFO.
Pavlovič vysvetľuje, že za každým ocenením stojí najmä tím, ktorý s vášňou a zanietením pristupuje k svojej práci a každú návštevu hostí sa snaží povýšiť na nezabudnuteľný zážitok.
„S prichádzajúcim obdobím jari sa hostia môžu tešiť na nové jedlá, sezónnu zmenu menu a na ďalšie podujatia súvisiace s tohtoročnou oslavou 50. výročia uvedenia Mosta SNP do prevádzky,“ hovorí Pavlovič.
Reštaurácia UFO je otvorená už od roku 2005, keď prešli jej pôvodné priestory rozsiahlou rekonštrukciou. Interiér je minimalistický, no najmä funkčne navrhnutý pre čo možno najlepší zážitok z výhľadu a gastronómie. Vyhliadková veža UFO je aj hrdým členom Svetovej federácie veľkých veží.
UFO má už od svojho otvorenia svoje výsostné postavenie medzi prestížnymi bratislavskými reštauráciami. Naservírujú ti tu originálne kulinárske špeciality a jedlá pripravené s fantáziou a citom pre harmóniu rôznych, často nečakaných chutí.
Toto všetko si vieš vychutnať na unikátnom mieste, vo výške 85 metrov nad hladinou Dunaja s výhľadom na panorámu hlavného mesta.
„V ponuke máme 8 chodové degustačné menu v cene 99 eur, poprípade jeho 3 a 4 chodovú skrátenú verziu, dostupnú od pondelka do piatka v čase 12-16:00 – vínny pairing máme dostupný k 8 chodovému degustačnému menu v objeme 0,05 l každej vzorky v kompletnej cene 39 eur a pri objeme 0,1 l každej degustačnej vzorky je cena pairingu 59 eur,“ dodáva Pavlovič.