Obrovský úspech pre Slovensko: Slovenské tradičné jedlo je tým najlepším v Európe

  • Slovenské jedlo sa ocitlo na vrchu rebríčka
  • Zabodovali aj slovenské lokše
Ilustračné foto
Ilustračné foto Archív Canva
  • Slovenské jedlo sa ocitlo na vrchu rebríčka
  • Zabodovali aj slovenské lokše

Obrovský úspech pre Slovensko. Cestovateľský gastroportál TasteAatlas nedávno zostavoval rebríček najlepších európskych snackov a naša obľúbená pochúťka sa ocitla na prvej priečke.

Zemiakové placky pozná každý Slovák. To, že jednoduché a tradičné jedlo neobľubujeme len my, ale priťahuje aj gurmánov z cudziny, je úplne zjavné, keďže pokrm sa dostal na úplný vrchol rebríčka snackov.

Zemiakové placky obsadili prvú priečku

Jedlo starých mám tak porazilo aj chýrne gruzínske chačapuri, španielske krokety de Chamón či talianske panzerotti. „Tieto rustikálne chrumkavé zemiakové placky patria k tradičnej slovenskej kuchyni. Pozostávajú z hustého cesta zo strúhaných zemiakov, vajec, múky a rôznych korenín,“ píše sa o našich plackách na TasteAtlas.

Podľa portálu sa naše placky môžu podávať ako hlavný chod s rôznymi mliečnymi výrobkami, ale aj ako príloha k rôznym hustým prívarkom. Zemiakové placky patria k našim najpopulárnejším jedlám.

Na druhom mieste sa nachádza litovská pochúťka kepta duona. Jednoduchý snack pozostáva z nakrájaného ražného chleba, ktorý sa krátko opečie do chrumkava. Chlieb sa zvyčajne pred vyprážaním na oleji krája na tenké prúžky a potiera sa cesnakom, pričom moderné druhy sa často prelievajú syrom alebo majonézou. 

Toto občerstvenie sa bežne podáva v baroch a často sa spája s pivom.

Tretie miesto obsadila portugalská špecialita oetiscos. Ide o tanier plný rôznych drobných delikates ako napríklad chobotnicový šalát, slimáky v cesnakovom vývare, treščie krokety, iberská šunka či kúsky marinovaného mäsa a nakladanej zeleniny.

Petiscos môžeš nájsť v portugalských reštauráciách aj baroch, podávajú k nim pivo či víno.

Na štvrtej priečke sa nachádza gruzínska špecialita chačapuri. Je to jedlo pozostávajúce zo syra zapečeného v ceste či bielom chlebe, ktoré sa konzumuje ako olovrant. Ide o špecialitu gruzínskej kuchyne a ich najznámejšie jedlo.

V rámci regiónov existujú rôzne varianty, ktoré sa pripravujú z rázovitých regionálnych surovín, ako napríklad adžaruli chačapuri z Adžarska so syrom sulguni a vajíčkami vo forme volského oka.  

Samotný chlieb či chlebové cesto sa pripravuje z kysnutého cesta. Po vykysnutí sa cesto rozvaľká a naplní syrom, vajíčkami, kyslou smotanou, cesnakom a podľa rôznych variantov aj ďalšími surovinami. Naplnené cesto sa následne upečie v zakrytom rozpálenom pekáči a potom potrie maslom.

V rebríčku sa ocitli aj slovenské lokše

Prvú päťku uzatvárajú španielske krokety de jamón. Španielske krokety sa vyrábajú z rôznych ingrediencií, ale verzia jamón, ktorá obsahuje na kocky nakrájanú španielsku šunku, je najbežnejšia a najobľúbenejšia zo všetkých. Voňavá a korenistá šunka je ideálnym doplnkom k sviežej a jemnej chuti bešamelu.

V rebríčku zabodovalo aj ďalšie slovenské jedlo, a to slovenské lokše, ktoré sa umiestnili na 53. mieste. Popularite sa tešia aj české „smažené knedlíčky“ či vyprážaný syr, ktoré sa taktiež umiestnili v rebríčku sto najlepších európskych snackov.

Zdroj: TasteAtlas

Najnovšie videá

Trendové videá