Obrovský úspech Slovákov: Máme najchutnejší med na svete, zahviezdil v TOP rebríčku
- Slováci opäť dominujú v gastrosvete
- Naše medy sa stali oficiálne najchutnejšími medmi sveta
- Tieto medy sprevádza viac ako 100-ročná rodinná tradícia
- Slováci opäť dominujú v gastrosvete
- Naše medy sa stali oficiálne najchutnejšími medmi sveta
- Tieto medy sprevádza viac ako 100-ročná rodinná tradícia
Slováci môžu oslavovať vo veľkom. Slovenský med z rodinnej farmy Medár sa stal suverénne najlepším medom. Rozhodli o tom prísne kritériá a porotcovia, ktorí v USA porovnávali stovky medov z celého sveta. Tento med sme však predtým mohli už zaregistrovať. Prezentoval nás totiž aj na EXPO v Dubaji tento rok.
Martin Voľanský nám prezradil, čo ho viedlo k tomuto živobytiu, ale aj to, ako Slovák môže zistiť, čo je kvalitný a čo nekvalitný med.
Prestíž pre Slovensko
Každý rok Centrum pre výskum včely medonosnej v Amerike posudzuje všetky najlepšie medy sveta a vyberá pre každý rok tie najchutnejšie v danej kategórii. Tento inštitút nielenže hodnotí jednotlivé medy, ale zároveň robí výskum a monitorovanie včelích rodín naprieč celým svetom.
Zároveň chovateľom, ale aj ďalším výskumníkom pomáhajú objasňovať tie najčastejšie otázky. Medzi tú najzásadnejšiu patrí celkom určite problematika silného úhynu včiel.
Len pred pár dňami prišla na Slovensko radostná novina. Po veľmi dlhom posudzovacom procese niekoľkých mesiacov sa stal med od rodinnej firmy Medár oficiálne tým najchutnejším medom na celom svete. Aby toho však nebolo málo, tak si to táto firma potvrdila hneď v dvoch kategóriách, čo sa stalo úplne prvýkrát v histórii daných ocenení.
„Proces hodnotenia je veľmi náročný a trvá niekoľko mesiacov. Aj napriek silnej konkurencii, pochádzajúcej z celého sveta, sme sa prebojovali až do konca a v kategórii DARK HONEY a v kategórii MEDIUM AMBER sme sa stali držiteľmi titulu ‚Najchutnejší med sveta‘,“ píšu na sociálnej sieti.
Pre včelárov z tejto firmy je to neuveriteľný úspech a skutočná prestíž. Martin nám dokonca povedal, že to nie je prestížou len ich firmy, ale aj celého Slovenska. Pri tak malom národe je podľa neho veľmi veľký úspech, ak sa niečo podobné podarí.
Tradícia viac ako 100 rokov stará
Včeláreniu sa v ich rodine venoval už ich prastarý otec, ktorý sa narodil v roku 1901. Aktuálne sa tomu venuje už štvrtá generácia a priúčať sa začína piata.
Spočiatku tento sladký biznis začal len ako hobby s účelom mať kvalitný med pre svoju rodinu. V tom čase mal Martin len jednu včeliu rodinu. Ako to už býva zvykom, pokiaľ sa človek svojmu hobby rozumie a dáva do toho srdce, môže to prerásť aj do úspešného biznisu.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Martin nám prezradil dokonca aj to, či vlastne môže bežný zákazník spoznať chuťový rozdiel.
„Človek musí ochutnať veľmi veľké množstvo rôznych druhov medu, pokiaľ skutočne rozpozná jednotlivé chute a tóny, ktoré sú v tom mede cítiť. Je to podobne ako pitie vína. Tiež sa musíte tým vínom postupne prepiť, aby ste mu porozumeli,“ dodal Martin pre Startitup.
Zdroj: FB/Medár.sk