Obrovský úspech: Slovenka produkuje med, ktorý dosiahol lepšie parametre ako najdrahší med na svete
- Populácia včiel sa aj vďaka znečisťovaniu prírody každým rokom znižuje
- Už Albert Einstein povedal, že ak uhynie posledná včela, ľudstvu zostávajú štyri roky života
- Aj preto je dnes pravý a kvalitný med doslova zlatým pokladom. Na Slovensku taký máme
- Populácia včiel sa aj vďaka znečisťovaniu prírody každým rokom znižuje
- Už Albert Einstein povedal, že ak uhynie posledná včela, ľudstvu zostávajú štyri roky života
- Aj preto je dnes pravý a kvalitný med doslova zlatým pokladom. Na Slovensku taký máme
Včely zohrávajú kľúčovú úlohu v oblasti potravinovej bezpečnosti. Včely sú aj dôležitým ukazovateľom stavu životného prostredia, no ich počet každým rokom výrazne klesá.
Okrem toho sa odhaduje, že až 75 % medu predávaného v supermarketoch v západnom svete je nepravý, čiže „fake“ med. Takýto med bol upravovaný a chýbajú mu výživné látky, ktoré robia poctivý med zdravým doplnkom stravy. Aj preto je podpora lokálnych včelárov naozaj dôležitá.
Svetová kvalita
Počul si už o včelárke Tatiane Kamenskej? Jej včelnica v Banskej Bystrici je známa medom, ktorý dosiahol lepšie parametre ako najdrahší manukový med na svete, pochádzajúci z Nového Zélandu.
Unikátna potravina od včelárky Kamenskej obsahuje to najlepšie z jarných kvetov, lúčnych bylín a ovocných i lesných stromov. V závislosti od zastúpenia nektáru a medovice sa chuť v priebehu jednotlivých mesiacov, ale aj rokov, líši.
Väčšinou je med skôr sviežo korenistý, než veľmi sladký. „Keďže je med známy svojimi blahodarnými účinkami na zdravie človeka, nemal by chýbať v žiadnej domácnosti. Najmä teraz, počas zimného obdobia, môže pomôcť s chorobami,“ povedala Tatiana Kamenská.
Táto včelnica dostala pomocnú ruku od reťazca Kraj, ktorý sa profiluje ako spoločnosť podporujúca lokálnych výrobcov. Práve v Bystrici si Kraj adoptoval až 30 úľov.
Pomoci sa však dočkalo aj východné Slovensko, kde si spoločnosť adoptovala 58 úľov. Podarilo sa tak zachrániť viac ako 50-ročnú včelnicu v malej horskej dedinke Vysoká. Poctivo sa o ňu stará profesionálny včelár Igor Štvarták. Aj keď tohtoročné počasie spôsobilo slovenskému včelárstvu najväčší výpadok medu za posledné tri dekády, včelárovi Štvartákovi sa podarilo vyprodukovať medovicový med.
Ide o druh, ktorého pôvodcom sú vošky, parazitujúce na výhonkoch rastlín, a nie nektár. Tie vyciciavajú z rastlín šťavu a vylučujú kvapky bohaté na cukor a minerály. Včely ich následne zbierajú, zahusťujú a obohacujú o bielkoviny, a tak vzniká vzácny medovicový med.
„Pochádza priamo zo smrekových lesov. Je preň typická výrazná chuť a vôňa, ako aj vysoký obsah minerálov a veľmi nízky či dokonca až žiaden obsah peľu,“ uvádza Igor Štvarták.
Výťažok z predaja medu bude slúžiť na ďalšiu podporu rozvoja včelárskeho remesla na Slovensku. Táto pomoc sa realizuje vďaka projektu Med z našich úľov, v rámci ktorého hľadá reťazec poctivých včelárov z celého Slovenska. V prípade, že poznáš včelára, ktorý by mal záujem o podporu, daj o ňom vedieť cez tento formulár.
Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy
Zdroje: Kraj, MPRVSR