Slovenský med je svetovou špičkou, hovorí ocenený vedec: Dokáže zázraky, o ktorých ani netušíš
- Je považovaný za jedného z najväčších svetových odborníkov na med
- Nedávno ho nezávislá americká platforma zaradila spomedzi vyše 14 500 odborníkov v biomedicíne do TOP 10
- S vedcom Jurajom Majtánom sme sa porozprávali o zázračných účinkoch medu, ktorý je ten najlepší, ale aj o rôznych aspektoch včelárenia a čo to so sebou prináša
- Je považovaný za jedného z najväčších svetových odborníkov na med
- Nedávno ho nezávislá americká platforma zaradila spomedzi vyše 14 500 odborníkov v biomedicíne do TOP 10
- S vedcom Jurajom Majtánom sme sa porozprávali o zázračných účinkoch medu, ktorý je ten najlepší, ale aj o rôznych aspektoch včelárenia a čo to so sebou prináša
Slovenský vedec Juraj Majtán skončil z celkových 14 583 svetových odborníkov z biomedicínskej oblasti v TOP 10.
Také sú výsledky hodnotenia vedcov, lekárov a inštitúcií zo strany nezávislej americkej platformy Expertscape.com.
Juraj Majtán pracuje v Ústave molekulárnej biológie Slovenskej akadémie vied a už roky sa vedecky venuje medu i včelám, ktoré dokonca začal pri svojom pracovisku v Bratislave chovať. Je považovaný za jedného z najväčších svetových expertov na tento včelí produkt, ktorý si mnohí z nás ráno bežne natierajú na chlieb a dávajú do čaju.
- O zázračných účinkoch medu
- Ktorý med je ten najzdravší
- Ako sa dá aj dobrý med znehodnotiť
- Včelárenie – ako dokážu niektorí noví mladí včelári narobiť viac škody než úžitku
- Či sa môže včelám dariť aj uprostred mesta
Niektoré schopnosti medu znejú až neuveriteľne. Je napríklad pravda, že dokáže zničiť škodlivé organizmy, na ktoré nestačia ani antibiotiká?
To je pravda. Med je vynikajúci v tom, že sa naň už môžeme pozerať ako na hotový produkt, ktorý už je vo svojej finálnej podobe. To znamená, že už je dokonale vyrobený a vyladený prírodou.
Akákoľvek izolácia jednej účinnej látky vedie k tomu, že už táto látka nie je tak účinná, ako samotný med, teda keď je súčasťou medu.
Aj my sme skúšali ísť touto cestou a izolovali sme jednotlivé látky z medu, ktoré pôsobia antibakteriálne. Napriek tomu, že sú tieto izolované látky naďalej aktívne, nedosahovali také účinky ako samotný med.
Vrátili sme sa teda späť a povedali, že med berieme ako jednu molekulu, ktorá zabíja aj baktérie, ktoré sú rezistentné (odolné) na antibiotiká.
Pre odomknutie obsahu zadaj svoj e-mail
Registrácia a platba bude dokončená po zadaní e-mailu.
Staň sa členom Startitup PREMIUM
a získaj neobmedzený prístup.
Predplatné môžeš zrušiť kedykoľvek.
V článku sa po odomknutí dozvieš
- Či je z včelárskej rodiny a aké boli jeho začiatky
- Ktorý rok bol pre včelárstvo najhorší
- Či by bez včiel nastal koniec sveta
- Ako funguje regulácia poľnohospodárskych postrekov
- O včelárení uprostred hlavného mesta
Po odomknutí tiež získaš
- Články bez reklám
- Neobmedzený prístup k viac ako 75 000 článkom