Odborníci tvrdia, že o 40 rokov už nebude na svete žiadna čokoláda
- Klimatické zmeny majú spôsobiť fatálne zmeny nie len v prírode, ale aj na našom jedálničku
- Odborníci si všímajú, ako otepľovanie nepriaznivo pôsobí na stromy kakaovníka
- Experti varujú pred tým, že o 40 rokov už nebude na svete čokoláda
- Klimatické zmeny majú spôsobiť fatálne zmeny nie len v prírode, ale aj na našom jedálničku
- Odborníci si všímajú, ako otepľovanie nepriaznivo pôsobí na stromy kakaovníka
- Experti varujú pred tým, že o 40 rokov už nebude na svete čokoláda
Hoci si dopraješ čokoládu aj každý deň, možno si nevedel, že stromy kakaovníka rastú len vo veľmi špecifických podmienkach. Nájdeš ich len 20° južne a 20° severne od rovníka. Vzhľadom na to, že klimatické zmeny sú strašiakom planéty už niekoľko rokov a neustále sa zhoršujú, odborníci už dnes varujú pred tým, že s plodmi kakaovníka, sa už o niekoľko rokov budeme môcť rozlúčiť.
V skutočnosti teplota za posledných 30 rokov na našej planéte stúpla o 2,1 °C a ak to takto pôjde aj naďalej, stromy kakaovníka budú zmätené a nemusia plodiť. Pravdou je, že vyššia teplota vysušuje pôdu a množstvo zrážok by už nemuselo stačiť na jej dostatočnú závlahu. Kakaovník tak bude vytlačený do vyšších oblastí, ktoré sú doteraz úzko späté s voľne žijúcimi živočíchmi a malo to takto „divoké“ zostať až do rok 2050. Krajiny s najvyššou produkciou čokolády na svete (napríklad Pobrežie Slonoviny) tak budú musieť voliť medzi biznisom z predaja plodov kakaovníka a ochranou prirodzených ekosystémov.
Správy o možnom nedostatku čokolády prišli od odborníkov už minulý rok, kedy nakupujúci z rozvojových krajín zvýšili svoj dopyt. Štatistiky hovoria, že priemerný spotrebiteľ zo západu skonzumuje ročne 286 čokoládových tyčiniek, a to znamená spotrebu plodov z 10 stromov kakaovníka.
Vzhľadom na to, že od 90. rokov minulého storočia, na trh vstúpili veľkí hráči ako Rusko, Čína, Indonézia, Brazília alebo India, došlo k zvýšenému dopytu a produkcia čokolády už nedokáže pokryť dopyt. Výroba je pod tlakom a odborníci začínajú hovoriť o tom, že o pár rokov by už ročný deficit čokolády mohol predstavovať až 100 000 ton. A čo je najhoršie? Krajiny, kde sa kakaovník pestuje, údajne začínajú bojovať s množstvom pestovateľov, ktorí sa púšťajú do nelegálneho pestovania v chránených krajinných oblastiach.
Zdroj: dailymail.co.uk
Čítajte viac z kategórie: Inovácie a Eko