Odborníci upozorňujú: Slováci celý život skladujú svoje obľúbené potraviny zle (NÁVOD)
- Ak ukladáš vajíčka do chladničkových dverí, je na čase spozornieť
- Zisti, ako správne skladovať potraviny
- Ak ukladáš vajíčka do chladničkových dverí, je na čase spozornieť
- Zisti, ako správne skladovať potraviny
Možno si to nevedel, no teplota v chladničke je na rôznych miestach odlišná. Práve preto je dôležité vedieť, ktorú potravinu uložiť na tú „správnu“ pozíciu. Takto by to malo vyzerať podľa portálu top-farm.sk.
Najvyššia polica (8 °C) a police na dverách chladničky (8 až 10 °C):
Na týchto miestach by sme mali skladovať potraviny, ktoré nemusia byť veľmi chladené:
- džemy, dressingy, omáčky (kečup, horčica, tatárska omáčka…), zaváraniny, zvyšky varených jedál, margarín, maslo, syr.
Stredná polica (3 až 5 °C)
Stredná časť je niečo na pomedzí:
- mlieko (vydrží tu dlhšie ako vo dverách), jogurty, iné mliečne výrobky, tvaroh, dezerty, šunka, paštéty.
Spodná polica – nulová zóna (0 až 2 °C)
Toto je najchladnejšie miesto v chladničke a je určené pre rýchlo sa kaziace produkty, ktoré majú krátky dátum spotreby:
- čerstvé mäso, ryby, mleté mäso, mäso z mrazničky, kačacia pečienka
Spodné plastové nádoby (cca 3 °C)
Do plastových boxov sa zvykne dávať ovocie a zelenina:
- šaláty, špenát, kapusta, iné zeleniny a ovocie, bylinky, huby, figy…
A čo do chladničky rozhodne nepatrí?
Ako sme už uviedli vyššie, niektoré potraviny nie sú vhodné pre uskladnenie v chladničke. Majú priestor niekde v špajze či pivničke, alebo, ak nemáš ani jedno, stačí ich odložiť do skrinky.
Ide o tieto suroviny:
- rastlinné oleje,
- uhorky,
- zelená fazuľka,
- zemiaky,
- cibuľa,
- cesnak,
- nezrelé ovocie.
Netreba zabúdať aj na to, že potraviny s krátkym dátumom spotreby ukladáme vždy dopredu, ostatok dozadu. Predídeme tak tomu, aby sme museli niečo vyhodiť.
Čítajte viac z kategórie: Zaujímavosti