Opaľovací krém na slnečné lúče v lete nestačí. Týchto 7 potravín účinne chráni pleť
- V lete je potrebné chrániť kožu pred slnkom
- Pomôcť môžu aj niektoré potraviny
- V lete je potrebné chrániť kožu pred slnkom
- Pomôcť môžu aj niektoré potraviny
V lete je natieranie sa opaľovacím krémom viac ako nevyhnutné. Je totiž potrebné chrániť sa pred nebezpečným slnečným žiarením. Strava je často prehliadanou súčasťou toho, ako sa prispôsobujeme vonkajšiemu prostrediu počas rôznych ročných období.
Ukázalo sa dokonca, že ľudia majú takzvané „kožné hodiny“. Predseda neurologického oddelenia Peter O’Donnell Jr. Brain Institute na University of Texas Southwestern Medical Center Joseph S. Takahashi vo svojej štúdii zistil, že enzým, ktorý pomáha pri poškodenej pokožke UV žiarením, má denný cyklus produkcie. Dá sa zmeniť konzumáciou jedla v neobvyklom čase.
„Je pravdepodobné, že ak máte normálny stravovací režim, potom budete lepšie chránení pred UV žiarením počas dňa. Ak máte neobvyklý stravovací rozvrh, mohlo by to spôsobiť škodlivý posun hodín vašej pokožky,“ uviedol odborník. Tieto potraviny ti pomôžu pri ochrane pokožky pred slnkom.
Čučoriedky
Čučoriedky majú veľa antioxidantov, píše web Healthline. Tie bojujú proti voľným radikálom, ktoré môžu poškodiť pokožku v dôsledku slnečného žiarenia a stresu. Ešte väčší účinok majú, ak si ich nazbieraš v lese. Majú v sebe tiež veľa vitamínu C, ktorý pomáha predchádzať vráskam z celodenného pobytu na pláži.
Doktori Howard Murad a Jeff Murad vo svojej štúdii tiež uvádzajú, že vitamín C je jedným z najvýznamnejších antioxidantov. Nachádza sa aj v citrusových plodoch, v mangu či v jahodách. Vitamín C dokáže zároveň chrániť pokožku pred ultrafialovým žiarením, ak si ho na pleť aktivuješ lokálne.
Melón
V paradajkách sa nachádza antioxidant s názvom lykopén, ktorý je zodpovedná za ich červenú farbu. Melón má tohto antioxidantu v sebe oveľa viac ako paradajky. Podľa štúdie absorbuje do seba UVA a UVB žiarenie.
Po niekoľkých týždňoch každodennej konzumácie šťavnatého melóna môže lykopén pôsobiť ako prirodzený ochranný prostriedok proti slnku. V značnom množstve sa však nachádza len v niekoľkých potravinách (paradajky, melón, ružový grapefruit). Zároveň má v sebe melón (aj paradajky) karotenoidy, ktoré sú účinné pri ochrane proti slnku.
Ochranu lykopénu pred slnečným žiarením skúmala nemecká štúdia. Účastníci konzumovali 40 gramov paradajok denne. Po desiatich týždňoch mali oveľa menšie povrchové začervenanie, čo potvrdzuje ochranu kože pred slnečným žiarením.
Orechy a semená
Vlašské orechy, konopné či chia semená a ľan obsahujú esenciálne omega-3 mastné kyseliny. Skvelým zdrojom týchto tukov sú tiež ryby a vajcia. Naše telo si nedokáže omega-3 kyseliny vytvoriť, a tak je nevyhnutné získavať ich zo stravy.
Pomáhajú okrem iného udržiavať celistvosť pokožky a pôsobia tiež protizápalovo. Pomáhajú telu prirodzene sa vyrovnať s následkami príliš dlhého pobytu na slnku.
Článok pokračuje na druhej strane >>>
Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane.