Opaľovací krém na slnečné lúče v lete nestačí. Týchto 7 potravín účinne chráni pleť
- V lete je potrebné chrániť kožu pred slnkom
- Pomôcť môžu aj niektoré potraviny
- V lete je potrebné chrániť kožu pred slnkom
- Pomôcť môžu aj niektoré potraviny
Mrkva a zelené listy
Naše telo premieňa betakarotén na vitamín A, ktorý je nevyhnutný pre zdravie pokožky. Betakarotén poskytuje prirodzenú ochranu pred slnkom už po 10 týždňoch pravidelnej konzumácie. Mrkva a listová zelenina, akou je napríklad špenát, sú skvelými zdrojmi betakaroténu v jedle.
Najmä zelené listy majú vysoký obsah antioxidantov luteínu a zeaxantínu. Tie chránia pred vráskami, poškodením slnkom a dokonca aj pred rakovinou kože.
Karfiol
Karfiol obsahuje veľa antioxidantov, ktoré pomáhajú bojovať proti oxidačnému stresu spôsobenému voľnými radikálmi. Zároveň obsahuje histidín, čo je prirodzená ochrana pred slnkom. Táto alfa-aminokyselina stimuluje produkciu kyseliny urokánovej, ktorá absorbuje UV žiarenie.
Tiež má v sebe podľa lekárov izotiokynáty. Ide o látky, ktoré obsahujú síru. Sú tiež v brokolici, kapuste, kapuste, repe či reďkovke. Izotiokyanáty sú známe svojimi antikarcinogénnymi vlastnosťami, pretože inhibujú proliferáciu rakovinových buniek .