Opovrhované superjedlo Slovákov ti dá potrebné nutrienty, aby si sa dožil 100 rokov. Nie je pre každého
- Nad vnútornosťami ohŕňame nosom, patria medzi super-foods
- V minulosti boli vyhľadávanejšie ako svalovina
- Pre ľudské telo majú vyživujúce účinky
- Nad vnútornosťami ohŕňame nosom, patria medzi super-foods
- V minulosti boli vyhľadávanejšie ako svalovina
- Pre ľudské telo majú vyživujúce účinky
Naši starí rodičia, ich rodičia a rodičia ich rodičov vedeli, čo majú konzumovať, ak sa chcú dožiť storočnice. Ich stravovanie pozostávalo väčšinu roka zo zemiakových a múčnych pokrmov. Avšak tradícia zabíjačky ich komôrky obohatila o rôzne mäsové výrobky.
Tento fenomén sa zo Slovenska pomaly vytráca, no pochúťky, ktoré priniesol, by mali byť podľa vedy v našich jedálničkoch. Reč je o vnútornostiach.
Kedysi boli hodnotnou a najžiadanejšou časťou zabitého zvieraťa práve vnútornosti. Predkovia Slovákov ich jedli počas zabíjačky ako prvé, dokonca aj deti sa o taký mozoček bili.
Dnes skôr preferujeme svalovinu a týmito pochúťkami pohŕdame. Obsahujú však pre telo významné látky, ktoré dopomáhajú k správnej funkcii organizmu, dokážu predĺžiť náš život. A to v oveľa vyššej miere ako hociktoré iné časti mäsa.
Výhody konzumácie
Vnútornosti sú fantastickým zdrojom predovšetkým železa, konkrétne železa hémového. Hémové železo je kľúčovým zdrojom minerálu pre telo, pripisuje sa mu vysoká biologická dostupnosť. Je teda pre telo oveľa ľahšie vstrebateľné ako železo nehémové, ktoré pochádza z rastlinnej stravy.
Vnútornosti taktiež obsahujú veľký počet bielkovín. Mnohé štúdie ukázali, že diéta s vysokým obsahom bielkovín môže znížiť chuť do jedla a zvýšiť pocity plnosti. Konzumácia vnútorností taktiež môže podporiť chudnutie zvýšením rýchlosti metabolizmu, informuje portál Healthline s odvolaním sa na vedeckú štúdiu National Library of Medicine.
Vďaka obsahu bielkovín taktiež pomáhajú s udržiavaním a budovaním svalovej hmoty. Sú aj fantastickým zdrojom cholínu. Cholín je základná živina, ktorá sa prirodzene vyskytuje v niektorých potravinách a je tiež dostupná ako doplnok stravy.
Mäso z orgánov patrí medzi najlepšie zdroje cholínu, ktorý je základnou živinou pre zdravie mozgu, svalov a pečene. Mnohí ľudia tejto látky taktiež majú nedostatok.
Medzi posledné výhody patrí napríklad samotná cena vnútorností. Tieto kusy zvieraťa sú oveľa lacnejšie ako mäso zo svaloviny. Konzumáciou týchto „nechcených“ častí tak človek znižuje plytvanie potravinami.
Ktoré orgány jesť?
Pečeň
Pečeň patrí medzi mäso z orgánov, ktoré disponuje najvyššou hustotou živín. Je silným zdrojom vitamínu A. Tento vitamín je prospešný pre zdravie očí a na zníženie chorôb, ktoré spôsobujú zápal, vrátane Alzheimerovej choroby či artritídy. Taktiež je tento orgán bohatý na kyselinu listovú, už spomínané železo, chróm, meď a zinok.
Je všeobecne známe, že pečeň je obzvlášť dobrá pre srdce a zvyšuje hladinu hemoglobínu v krvi, informuje Medical News Today. Vďaka tomu znižuje riziko anémie.
Tiež obsahuje vitamín K, ktorý je fantastický na podporu zdravých kostí. Kvôli uvedeným výživným látkam je preto vhodné jesť pečeň aj napríklad v období tehotenstva. Vitamín A je totiž dôležitý pre správny vývoj orgánov aj kostry plodu, informuje štúdia. Rovnako je podstatná aj kyselina listová, ktorá sa v tehotenstve odporúča vo všeobecnosti.
Zábavný fakt: Pečeň bola vždy prvým mäsovým jedlom, na ktorom si pochutnali slovenskí muži počas zabíjačky.
Obličky
Hovädzie obličky sú okrem bielkovín bohaté na omega-3 mastné kyseliny. Je tiež známe, že obsahujú protizápalové látky. Podobne ako pečeň, aj obličky sú dobré na srdce. Rovnako tak obsahujú pomerne veľkú dávku železa, zinku a vitamínu B2, píše WebMD.
Mozog
Mäso z mozgu obsahuje omega-3 mastné kyseliny, a rovnako živiny ako fosfatidylcholín a fosfatidylserín, ktoré sú dobré pre nervový systém. Podľa livestrong.com je hovädzí mozog obzvlášť dobrým zdrojom selénu a medi.
Meď je v ľudskom tele potrebná na to, aby bunky produkovali energiu. Taktiež je potrebná na posilnenie spojivových tkanív a udržanie imunitného systému. Antioxidanty získané konzumáciou mozgového mäsa sú tiež užitočné pri ochrane ľudského mozgu a miechy pred poškodením.
Čítajte viac z kategórie: Inovácie a Eko
Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane.