Opovrhované superjedlo Slovákov ti dá potrebné nutrienty, aby si sa dožil 100 rokov. Nie je pre každého

  • Nad vnútornosťami ohŕňame nosom, patria medzi super-foods
  • V minulosti boli vyhľadávanejšie ako svalovina
  • Pre ľudské telo majú vyživujúce účinky
mäso
Ilustračný obrázok Reprofoto:TASR/Mária Čičmancová, Unsplash/@nathan_cima
  • Nad vnútornosťami ohŕňame nosom, patria medzi super-foods
  • V minulosti boli vyhľadávanejšie ako svalovina
  • Pre ľudské telo majú vyživujúce účinky

Srdce

Srdce je bohaté na folát, železo, zinok a selén. Je tiež skvelým zdrojom vitamínov B1, B2, B6 a B12. Vitamíny skupiny B chránia pred srdcovými chorobami. Taktiež sú spojené s udržiavaním zdravého krvného tlaku, znižovaním vysokého cholesterolu a pomáhajú pri formovaní zdravých ciev.

Ako uvádza stránka Food Fact, len 100 gramov hovädzieho srdca obsahuje až 80 % príjmu vitamínu B12. Podobne vysoké hodnoty majú aj ostatné vitamíny skupiny B. 

Mäso zo srdca je však aj skvelým zdrojom koenzýmu Q10. Tento antioxidant nielen pomáha udržať si krásnu a mladú pleť, ale celkovo potláča proces starnutia. Taktiež pomáha pri liečbe a prevencii najmä srdcových chorôb.

Jazyk

Mäso z jazyka je síce bohaté na kalórie, ale zároveň mastné kyseliny, zinok, železo, cholín a vitamín B12. Konzumovať hovädzí jazyk sa považuje za prospešné najmä pre ľudí, ktorí sa zotavujú z choroby alebo pre tehotné ženy. Rovnako tak obsahuje folát, teda kyselinu listovú. Tá sa považuje za dôležitú nielen pre tehotné ženy, ale taktiež pomáha pri plodnosti. 

Cholesterol a choroba šialených kráv

Aj napriek obrovským benefitom môžu vnútornosti predstavovať riziko pre určitú skupinu ľudí. Mäso z orgánov má prirodzene vysoký obsah cholesterolu, bez ohľadu na to, z akého zvieraťa pochádza.

American Heart Association radí, že ľudia s vysokou hladinou cholesterolu v krvi by mali obmedziť potraviny s vysokým obsahom cholesterolu. A to najmä ak trpia aj cukrovkou či u nich hrozí riziko srdcového zlyhania. 

Ďalším rizikom môže byť Choroba šialených kráv, alebo bovinná spongiformná encefalopatia (BSE). Ide o neurodegeneratívne ochorenie, ktoré postihuje dobytok a je smrteľné. Ľudia ho môžu získať konzumáciou jedla vyrobeného z kravy, ktorá mala BSE. Tejto chorobe sa dá vyhnúť tým, že človek nebude konzumovať hovädzinu v krajinách, ktoré evidujú vysoký výskyt tejto choroby. 

Na toto si daj pozor

Aby si sa vyhol riziku chorôb a reálne aj získal z vnútorností nutričné benefity, je dôležité vedieť, odkiaľ mäso pochádza. Rovnako tak si zisti, ako zviera žilo ešte predtým, ako bolo zabité. Okrem morálnych dôsledkov môže mäso z orgánov získané z vystresovaných a týraných zvierat spôsobiť najrôznejšie problémy.

Napríklad sa v mäse môžu hromadiť tukové usadeniny, najčastejšie okolo srdca a obličiek. V podstate, ak zviera viedlo nezdravý život, jeho vnútorné orgány nebudú zdravé. Preto sa odporúča, aby mäso z orgánov pochádzalo z farmy, ktorá na chov a spracovanie mäsa využíva ekologické postupy a vyháňa svoje zvieratá na pastvu.

Čítajte viac z kategórie: Inovácie a Eko

Zdroje: healthline.com, National Library of Medicine, Medical News Today, National Library of Medicine , WebMD, Livestrong, Food Fact, American Heart Association

Najnovšie videá

Trendové videá