Opovrhované superjedlo Slovákov ti dá potrebné nutrienty, aby si sa dožil 100 rokov. Nie je pre každého
- Nad vnútornosťami ohŕňame nosom, patria medzi super-foods
- V minulosti boli vyhľadávanejšie ako svalovina
- Pre ľudské telo majú vyživujúce účinky
- Nad vnútornosťami ohŕňame nosom, patria medzi super-foods
- V minulosti boli vyhľadávanejšie ako svalovina
- Pre ľudské telo majú vyživujúce účinky
Srdce
Srdce je bohaté na folát, železo, zinok a selén. Je tiež skvelým zdrojom vitamínov B1, B2, B6 a B12. Vitamíny skupiny B chránia pred srdcovými chorobami. Taktiež sú spojené s udržiavaním zdravého krvného tlaku, znižovaním vysokého cholesterolu a pomáhajú pri formovaní zdravých ciev.
Ako uvádza stránka Food Fact, len 100 gramov hovädzieho srdca obsahuje až 80 % príjmu vitamínu B12. Podobne vysoké hodnoty majú aj ostatné vitamíny skupiny B.
Mäso zo srdca je však aj skvelým zdrojom koenzýmu Q10. Tento antioxidant nielen pomáha udržať si krásnu a mladú pleť, ale celkovo potláča proces starnutia. Taktiež pomáha pri liečbe a prevencii najmä srdcových chorôb.
Jazyk
Mäso z jazyka je síce bohaté na kalórie, ale zároveň mastné kyseliny, zinok, železo, cholín a vitamín B12. Konzumovať hovädzí jazyk sa považuje za prospešné najmä pre ľudí, ktorí sa zotavujú z choroby alebo pre tehotné ženy. Rovnako tak obsahuje folát, teda kyselinu listovú. Tá sa považuje za dôležitú nielen pre tehotné ženy, ale taktiež pomáha pri plodnosti.
Cholesterol a choroba šialených kráv
Aj napriek obrovským benefitom môžu vnútornosti predstavovať riziko pre určitú skupinu ľudí. Mäso z orgánov má prirodzene vysoký obsah cholesterolu, bez ohľadu na to, z akého zvieraťa pochádza.
American Heart Association radí, že ľudia s vysokou hladinou cholesterolu v krvi by mali obmedziť potraviny s vysokým obsahom cholesterolu. A to najmä ak trpia aj cukrovkou či u nich hrozí riziko srdcového zlyhania.
Ďalším rizikom môže byť Choroba šialených kráv, alebo bovinná spongiformná encefalopatia (BSE). Ide o neurodegeneratívne ochorenie, ktoré postihuje dobytok a je smrteľné. Ľudia ho môžu získať konzumáciou jedla vyrobeného z kravy, ktorá mala BSE. Tejto chorobe sa dá vyhnúť tým, že človek nebude konzumovať hovädzinu v krajinách, ktoré evidujú vysoký výskyt tejto choroby.
Na toto si daj pozor
Aby si sa vyhol riziku chorôb a reálne aj získal z vnútorností nutričné benefity, je dôležité vedieť, odkiaľ mäso pochádza. Rovnako tak si zisti, ako zviera žilo ešte predtým, ako bolo zabité. Okrem morálnych dôsledkov môže mäso z orgánov získané z vystresovaných a týraných zvierat spôsobiť najrôznejšie problémy.
Napríklad sa v mäse môžu hromadiť tukové usadeniny, najčastejšie okolo srdca a obličiek. V podstate, ak zviera viedlo nezdravý život, jeho vnútorné orgány nebudú zdravé. Preto sa odporúča, aby mäso z orgánov pochádzalo z farmy, ktorá na chov a spracovanie mäsa využíva ekologické postupy a vyháňa svoje zvieratá na pastvu.
Čítajte viac z kategórie: Inovácie a Eko