Osviežujúci nápoj s tisícročnou históriou: Pravidelná konzumácia ti reguluje hmotnosť, zníži zápaly a posilní kĺby

  • Blahodarné účinky osviežujúceho nápoja
  • Je populárny po celom svete
Kefír
Ilustračná fotografia Freepik/chandlervid85
  • Blahodarné účinky osviežujúceho nápoja
  • Je populárny po celom svete

Osviežujúci nápoj, ktorý na Slovensku pozná hádam každý, má blahodarné benefity pre naše zdravie. Reč je o kefíre, ktorý má dlhú históriu. Ide o probiotický nápoj, ktorý obsahuje mnoho zlúčenín a dobrých baktérií.

Vďaka svojej kyslej chuti a jemnej krémovej konzistencii si kefír získal popularitu po celom svete. Pravidelná konzumácia môže človeku priniesť rôzne zdravotné benefity od zlepšenia kože až po dobré trávenie.

Ako uvádza portál zdravoveda.sk, kefír je fermentovaný mliečny nápoj, ktorý sa vyrába z baktérií a kvasiniek (štartovacie zrná). Tieto zrná spoločne s mliekom vytvoria nápoj, ktorý je vhodný aj pre ľudí s intoleranciou na laktózu.

Nápoj sa môže vytvoriť z rôznych druhov mlieka, ako je kravské, ovčie, kozie, ale aj ryžové, sójové či dokonca kokosové. Kefír sa používa už viac ako tisíc rokov po celom svete, no najmä na území východnej Európy. Toto slovo pochádza z Turecka zo slova keyif, čo v preklade znamená dobrý pocit.

Je pravdepodobné, že kefír prvýkrát objavili pastieri oviec, ktorí nevedomky fermentovali mlieko v kožených fľašiach, informuje zdravoveda.sk

Zdravotné benefity kefíru

Ako sme už spomínali vyššie, tento nápoj má množstvo zdravotných výhod. Je dobrým zdrojom vápnika, no taktiež obsahuje horčík, vitamín B12 a K2 či biotín.

Vďaka konzumácii kefíru sa ti zlepší tráviaci trakt. Portál healthshots.com informuje, že nápoj má blahodarné účinky na črevnú mikroflóru. Zistilo sa to prostredníctvom štúdie z roku 2023. Probiotiká, ktoré sa nachádzajú v kefíre, pomáhajú vyrovnať črevnú flóru.

Imunitný systém je nevyhnutný pri obrane proti chorobám. Tento nápoj prostredníctvom probiotík posilňuje obranyschopnosť organizmu.

Fermentovaný nápoj je dobrou pomôckou pri prevencii rakoviny. Bioaktívne zložky sú prospešné aj počas liečby. Odborník, ktorého spomína aj portál healthshots.com, hovorí, že „Vrátane kefíru ako súčasti vyváženej stravy, ktorá by mala pozostávať z farebnej zeleniny, ovocia a celozrnných výrobkov, by mohlo podporiť celkové zdravie a môže znížiť riziko rakoviny.“

Ďalšie výhody osviežujúceho nápoja:

  • podpora pre kĺby
  • znižuje zápaly
  • reguluje hmotnosť
  • vplyv na duševné zdravie
  • prevencia proti cukrovke

Tento nápoj si môžeš vytvoriť aj doma. Výroba je podobná ako pri výrobe tvarohu. Na prípravu potrebuješ 1 až 2 lyžice kefírových zŕn a 2 šálky mlieka. Zrná daj do sklenenej nádoby a zalej mliekom. Následne nádobu prikry utierkou a zaisti gumičkou. Nechaj pôsobiť 24 až 48 hodín.

Vedľajšie účinky kefíru

Kefír by sa nemal kombinovať s niektorými potravinami. Patria sem napríklad pomaranče, ananásy, v podstate druhy kyslého ovocia. Pri zmiešaní by sa v tele mohli vytvoriť toxíny, ktoré by viedli k tráviacim problémom. Do kefíru sa neodporúčajú pridávať sladidlá ani cukor.

Možné vedľajšie účinky konzumácie:

  • riedka stolica
  • zápcha
  • nadúvanie
  • bolesť žalúdka
  • nevoľnosť

Odporúčaná denná dávka je jedná šálka, čím sa maximalizujú benefity. Ideálne je, keď začneš s menšími dávkami a postupne ich budeš navyšovať. 

Zdroje: zdravoveda.sk, healthshots.com

Najnovšie videá

Trendové videá