OTESTOVANÉ: V Rači si dáš domáci burger s čili redukciou, ktorá ti naženie slzy do očí
- Ikonický food truck Hambáč to mal ešte minulý rok nahnuté
- Jeho majiteľ hlásal koniec, nie však kvôli nedostatku zákazníkov
- Našťastie sa však veci dali do pohybu a obľúbené burgre nájdeš na niekoľkých nových miestach
- Ikonický food truck Hambáč to mal ešte minulý rok nahnuté
- Jeho majiteľ hlásal koniec, nie však kvôli nedostatku zákazníkov
- Našťastie sa však veci dali do pohybu a obľúbené burgre nájdeš na niekoľkých nových miestach
Bratislavský street food Hambáč sa bez pochýb stal kultom, na ktorý mnoho ľudí nedá dopustiť. Ešte minulý rok v lete sme ťa informovali o neradostnej správe, že tento sympatický food truck definitívne končí.
„Mal som asi šťastie, ale ani jeden mesiac prevádzky som nedotoval. Mimo iné, končím aj preto, lebo nemám energiu a financie na hlúpy súboj s niekým, kto ma systematicky likviduje. Náklady na opravy, nákup vybavenia, zabezpečenie stále stúpali,“ povedal pre Startitup v krízovom období majiteľ Hambáča, Ivan Filip.
Podnikateľ vtedy objasnil, že časté udania znamenali napríklad v plnej prevádzke zatvoriť a riešiť kontroly, aj keď mu v rade stáli zákazníci a cez objednávky bolo vypredané.
„Je to možno ťažšie pochopiť, no vysvetľovať zákazníkom, že nemám ich objednávku lebo kontrola, nie je easy a aj reakcie zákazníkov na vypredanie alebo meškanie nie sú vždy práve ľudské. Ide o čas, jedno kolo presne nastavené na počet kusov a minút. Keď tento reťazec prerušíš, zarobíš menej. Čas sú peniaze.“
Skúsený podnikateľ však dokázal z komplikovanej situácie vykľučkovať a legendárny Hambáč môžeš po novom nájsť v bratislavskej Rači, hneď vedľa Kauflandu. Ivan Filip nám ozrejmil, že túto lokalitu si vybral aj preto, že ide o hlavnú výpadovku z Bratislavy do Pezinka a denne tadiaľto prejde veľa ľudí cestou do a z práce.
„Kaufland je taká prirodzená zastávka na tejto ceste pre bežný aj týždenný nákup. A ak ľudia nakupujú ako ja, teda zvyčajne hladní, tak vôňa grilovanej slaninky a cibule dokáže urobiť pred vstupom do obchodu svoje.“
Aby bolo všetko tip top musel do stánku investovať niekoľko desiatok tisíc eur, pričom návratnosť očakáva po druhom roku prevádzkovania.
Aj keď si Ivan Filip prešiel v biznise skutočne náročnými časmi, priznáva, že pre gastronómiu sa opäť nadchol. Dôvodom je práve kamenná prevádzka.
„Práve kamenná prevádzka a kontajnery eliminujú minimálne jeden faktor a to sú udania, že príves stojí na mieste a nie je napojený na vodu a odpad. A zároveň ten pocit, keď zákazníci pochvália vami pripravené jedlo a podebatujú o všetkom možnom, je naozaj návykový.“
Testujeme
Novú prevádzku v Rači sme sa rozhodli vyskúšať aj my. Treba uznať, že má naozaj výhodnú polohu, predovšetkým pre vodičov. Na parkovisku pri Kauflande určite nebudeš mať núdzu o voľné parkovacie miesto, takže ak si chceš po ceste vybaviť obed či večeru, je to ideálne.
Takáto pohodlnosť si však vypýtala aj svoju cenu, predsa len nejde o žiadnu oázu pokoja, v ktorej by si človek vyslovene túžil posedieť. Hambáč si tu spravil industriálne street food sedenie zo sudov, no namiesto zelene ťa obkolesí skôr skupinka miestnych štamgastov, ktorá trávi celé dni pred supermarketom. To ti však nemusí prekážať, ak preferuješ take away.
Túto prevádzku sme navštívili už zhruba pred mesiacom, objednali sme si dvakrát hamburger so syrom a slaninou. Dvaja brigádnici nás po vyslovení objednávky dopredu upozornili, že si budeme musieť počkať asi 20 minút. Dôvodom malo byť chýbajúce mäso. Povedali sme si, že nevadí, no v 35-tich stupňoch Celzia, na rozpálenom parkovisku sa nám čakať nechcelo.
Pre odomknutie obsahu zadaj svoj e-mail
Registrácia a platba bude dokončená po zadaní e-mailu.
Staň sa členom Startitup PREMIUM
a získaj neobmedzený prístup.
Predplatné môžeš zrušiť kedykoľvek.
V článku sa po odomknutí dozvieš
- V modernom podniku musí byť papierová taška samozrejmosťou
- Dávať chutné jedlo do igelitovej tašky je prežitok, čo si o tom myslí redaktorka Linda Cebrová?
- Druhá návšteva bola celkom iná
- „V tomto prípade som objednávku dostala tak, ako sa patrí, v papierovej taške s logom street foodu. Je to možno maličkosť, ale hneď to dostalo lepší nádych, než potrhaný „sáčok“.“
- Koľko sme zaplatili za jedlo a stálo to za to?
- Ochutnali sme pálivú omáčku z papričiek Carolina reaper
- Nie je to to najpálivejšie, čo v Hambáči dostaneš. Čo môžeš čakať?
- Aká je nová, letná a lacnejšia ponuka Hambáča?
Po odomknutí tiež získaš
- Články bez reklám
- Neobmedzený prístup k viac ako 75 000 článkom
- Exkluzívne benefity
Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy