Ovocie z Ázie funguje ako univerzálny liek. Na Slovensku ho kúpiš za pár drobných

  • Hrušky sú plné vitamínov a minerálov
  • Sú zdrojom vitamínu C, ktorý pôsobí ako antioxidant
  • Ich konzumácia prospieva srdcu
Hrušky v košíku a žena sa drží za brucho a čeľusť.
Ilustračné foto Freepik/@stockking, Freepik/@diana.grytsku
  • Hrušky sú plné vitamínov a minerálov
  • Sú zdrojom vitamínu C, ktorý pôsobí ako antioxidant
  • Ich konzumácia prospieva srdcu

Hrušky ponúkajú nespočetné variácie. Farebne sa pohybujú od žltej, zelenej cez hnedú až po červenú. Niektoré sú mäkké a jemné, nazývame ich maslové hrušky, zatiaľ čo iné sú pevnejšie. Tvarom sa líšia od zvončeka až po takmer guľatý, podobný jablku.

Bez ohľadu na odrodu sú obľúbeným ovocím celosvetovo a navyše prospievajú zdraviu.

Bohatý zdroj vitamínov

Hrušky v našich končinách zvyčajne dozrievajú na jeseň, ale niektoré druhy sú ponúkané na konzumáciu až v zimných mesiacoch.

Tieto ovocné plody poskytujú skvelý zdroj vlákniny, ktorá ráno podporí trávenie a udrží ho v správnom chode počas celého dňa. Zároveň sú bohaté na vitamíny A, B1, B2, C a E podporujúce zdravie a vitalitu.

Ako informuje portál Zdravie.sk, okrem vitamínov obsahujú hrušky aj množstvo dôležitých živín. Ponúkajú kyselinu listovú a niacín, ktoré hrajú kľúčovú úlohu v tele.

Medzi minerály, ktoré hrušky dodávajú, patria fosfor, draslík, meď a bór, ako aj menšie množstvá chlóru, horčíka, vápnika, sodíka a síry. Rôzne odrody hrušiek obsahujú rôzne množstvá železa, čo umožňuje výber podľa potreby.

Zdroj antioxidantov

Hrušky patria medzi ovocie, ktoré často odporúčajú aj alergológovia, pretože málokedy spôsobujú alergie. Ako informuje portál Healthline, vďaka vysokému obsahu vlákniny sa ľahko trávia a zároveň prispievajú k zdraviu hrubého čreva.

Ich konzumácia môže pomôcť predchádzať vysokému krvnému tlaku a znižovať riziko mozgovej príhody. Pektín, ktorý hrušky obsahujú, účinne znižuje hladinu cholesterolu v krvi.

Okrem toho hrušky poskytujú organizmu cenné antioxidanty, ako sú meď a vitamín C, ktoré chránia bunky pred rakovinou. Tieto antioxidačné látky zároveň výrazne posilňujú imunitný systém.

V zimnom období je hruškový džús vynikajúcim zdrojom týchto ochranných látok. Hrušková šťava má navyše protizápalové účinky, ktoré pomáhajú zmierňovať bolesť pri zápalových ochoreniach. Kyselina listová obsiahnutá v hruškách chráni plod počas tehotenstva. Vysoký obsah bóru zase podporuje udržiavanie vápnika v tele, čo pomáha predchádzať osteoporóze.

Ako podporujú chudnutie?

Chudnutie s hruškami prináša prekvapivé výsledky. Hoci obsahujú sacharidy, tie majú iba vedľajšiu úlohu a hrušky zároveň skvelo uspokoja chuť na sladké, čo je oveľa zdravšie, než dať si čokoládu.

Ich schopnosť podporiť chudnutie spočíva vo vysokom obsahu vlákniny a vody, ktoré zohrávajú kľúčovú úlohu pri diéte.

Pri chudnutí s hruškami je potrebné dodržiavať niekoľko zásad. Šupka hrušiek obsahuje najviac vlákniny, preto hrušky jedz celé. Aj keď obsahujú sacharidy, ich príjem obmedz na jednu hrušku denne ako porciu jedla. Podľa veľkosti takáto porcia obsahuje približne 85 až 135 kalórií.

Ďalšie výhody hrušiek pre zdravie:

  • znižuje riziko vysokého krvného tlaku, infarktu a mozgovej mŕtvice,
  • zbavuje vírusov v tele,
  • znižuje riziko choroby srdca,
  • obsahuje kvercetín – antioxidant, napomáhajúci pri prevencii rakoviny,
  • zabraňuje poškodeniu tepny, ktoré môže viesť k ochoreniu srdca,
  • obsahuje vysoké úrovne bóru, čo pomáha udržať si vápnik v tele,
  • znižuje riziko osteoporózy,
  • pomáha pri liečbe zápchy,
  • pomáha pri liečbe rán i modrín,
  • má nízky glykemický index, čo je vhodné pre diabetikov,
  • posilňuje imunitný systém.
Zdroje: Zdravie.sk, Healthline

Najnovšie videá

Trendové videá