Po 20 rokoch dal zbohom kancelárskej práci a zavrel sa do dielne. Palo ti vyrobí nôž, ktorý budeš mať len ty
- Palo Blaho sa roky živil kancelárskou prácou
- Rozbehnutú kariéru zavesil na klinec a rozbehol si celkom novú, postavenú na ručnej výrobe nožov
- Palo Blaho sa roky živil kancelárskou prácou
- Rozbehnutú kariéru zavesil na klinec a rozbehol si celkom novú, postavenú na ručnej výrobe nožov
Palo Blaho pracoval dve dekády v IT sfére. Bol admin, konzultant, pracovník helpdesku, školiteľ či „projekťák“. Dnes sa však prezentuje niečím úplne iným, zlákalo ho krásne remeslo. Tomu sa venoval už aj pred veľkým rozhodnutím opustiť svet počítačov, no neživilo ho.
Teraz je Palo dôkazom, že nebáť sa pustiť do nových vecí a zmeniť si už vybehané koľaje života, sa oplatí.
„Keď to v poslednej firme medzi mnou a vedením začalo škrípať, tak som sa s radosťou vrhol na ‚naozajstnú‘ výrobu nožov, ktorá je mojím koníčkom ostatných 9 rokov. Drvivá väčšina mojej produkcie sú nože kuchynské, prevažne hybridné japonsko-európske čepele vlastného dizajnu.“
„Som hrdý na to, že som našiel silu a odvahu opustiť zabehaný systém a teplé miestečko a pomaly rozbiehať niečo, čo má zmysel, hoci pojem ‚teplé miestečko‘ asi vymysleli ľudia, ktorí nikdy nesedeli v dielni, keď je 35 stupňov v tieni,“ povedal Palo pre Startitup v roku 2022.
K samotnej výrobe nožov ho priviedol kamarát, ktorý mu ukázal vlastnoručne robený nôž. Palo si vtedy povedal: „Keď to zvládne on, určite to dám aj ja.“ Tvrdí, že pri nadobúdaní potrebného know-how mu v začiatkoch najviac pomohli dvaja skúsenejší kamaráti, neskôr internet, a ako to už býva, aj systém pokus-omyl.
Nože na prácu aj obdiv
„Žiadne vesmírne technológie u mňa v dielni nenájdete, ani slonovina či mamutovina sa nepovaľujú v kúte. Snažím sa používať kvalitné, voľne dostupné materiály, s ktorými sa dobre pracuje a ktoré nebudú zákazníkom prekážať v tom, aby moje nože používali. Inými slovami, mojím cieľom je robiť nože, ktoré nebudú v obývačke vo vitríne, ale v kuchyni na stole.“
Ak si pozrieš jeho portfólio, nájdeš v ňom kúsky za 200 eur, ale aj také, ktorých cenovka siaha k 500 eurám. V roku 2022 sa mu dobre darilo uživiť sa čisto výrobou nožov a vyzerá to tak, že tento trend bude pokračovať. Konštatuje tiež, že vyrába vždy toľko nožov, aby ho každý jeden bavil a v neposlednom rade, aby nevyhorel.
Pre odomknutie obsahu zadaj svoj e-mail
Registrácia a platba bude dokončená po zadaní e-mailu.
Staň sa členom Startitup PREMIUM
a získaj neobmedzený prístup.
Predplatné môžeš zrušiť kedykoľvek.
V článku sa po odomknutí dozvieš
- S akými špecifickými požiadavkami zákazníkov sa už stretol
- Ako si spomína na svoju nožiarsku prvotinu
- Čo obdivuje na konkurentoch v odbore
- Koľko trvá výroba jedného noža
Po odomknutí tiež získaš
- Články bez reklám
- Neobmedzený prístup k viac ako 75 000 článkom
- Exkluzívne benefity