Patrik vymenil divadlo za kuchyňu: Slováci sa konečne začali zaujímať o to, čo jedia
- Šéfkuchár, ktorý prišiel z divadla
- Aj také príbehy píše život
- Patrik Andrejčák vymenil divadelné dosky za kuchyňu a absolútne neľutuje
- Šéfkuchár, ktorý prišiel z divadla
- Aj také príbehy píše život
- Patrik Andrejčák vymenil divadelné dosky za kuchyňu a absolútne neľutuje
Lásku k vareniu v ňom prebudila nielen náhoda, ale aj dedo, s ktorým už ako malý chlapec špekuloval, čo dobré si uvaria.
Dnes je pre neho najväčším kritikom zákazník a najväčšou výzvou ponúknuť svojim hosťom známe jedlá, ale s nádychom inakosti. To všetko na mieste, kde ožíva história – v Kaštieli Pálffy. Píšu Kávičkári.sk.
Niekedy náhody píšu tie najkrajšie životné príbehy. Ako sa študent herectva ocitne v kuchyni?
Tak ako vravíte, náhodou. Počas prázdnin mi zazvonil telefón s otázkou, či už mám brigádu na leto. Moja odpoveď bola nie, a ani neviem ako, za pár minút som sa ocitol v kuchyni a prakticky hneď som začal variť. Síce išlo o fast food, ale ako sa hovorí, každý z nás niekde začínal.
Bola v tom čase kuchyňa pre vás rovnako bezpečným miestom ako javisko? Cítili ste sa v nej ako doma, alebo to bolo miesto, kde ste zažili vaše úplne začiatky?
Myslím, že kuchyňa a divadlo sú si v mnohých ohľadoch podobné. Pracujete v kolektíve dlhé hodiny, až sa postupom času z kolegov stane druhá rodina. V gastre sa stáva najväčším kritikom zákazník, preto sa snažíme ponúknuť to najlepšie z nás a v tej najlepšej forme, v akej dokážeme.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Bol to tiež moment, kedy ste pochopili, že umenie sa dá tvoriť aj na tanieri?
To som si naplno uvedomil v čase, keď som prišiel pracovať do tímu Tomáša Ševčíka v Hoteli Lomnica. Každé jedlo vyzeralo ako ručne maľovaný obraz, za ktorým sa skrýva určitý príbeh. Absolútne ma to pohltilo a to bol moment, od ktorého som sa na jedlo začal pozerať úplne z inej perspektívy.
Takže divadlo ste definitívne zavesili na klinec? Alebo si dnes, naopak, odskočíte ako šéfkuchár na divadelné dosky?
Momentálne mi nezostáva veľa voľného času. Pár rokov dozadu som ešte sporadicky chodieval nahrávať rozhlasových Bakalárov, aby som si sentimentálne zaspomínal na divadelné časy. Momentálne sa chcem naplno venovať kuchárskemu remeslu a napredovať v ňom, takže áno, divadlo išlo bokom.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Celkom sa mi tlačí na jazyk otázka, či to, čo ste sa naučili na konzervatóriu, využívate aj v kuchyni. Improvizujete, odpútavate pozornosť slovom alebo viete kolegov ohúriť či motivovať monológom?
Mám pocit, že z času na čas využívam niečo z toho, čo som sa naučil na konzervatóriu aj v bežnom živote. Na škole nás učili, ako navonok vystupovať, ako rozprávať, a to som pretransformoval aj do bežnej komunikácie. Možno aj preto na mne nie je počuť, že pochádzam z východu.
Trošku odbočím však k úplne základnej otázke. Čo robí radšej Patrik Andrejčák, je alebo varí?
Na túto otázku je ťažké jednoznačne odpovedať. Myslím si, že je to 50:50. Rád varím klasické jedlá v modernejších verziách, ale taktiež veľmi rád ochutnávam a skúšam nové a zaujímavé chute.
A ktoré jedlo, ktoré ste navarili, bolo na takej úrovni, že ste sa ním pýšili?
V mojich začiatkoch som sa pýšil úplne každým jedlom, ktoré som uvaril. V súčasnosti som v tomto strohejší, jedlo skúšam dovtedy, kým s ním nie som úplne stotožnený. To je pre mňa zelená a vtedy viem, že ho môžem ponúknuť naším zákazníkom.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Takže lásku k vareniu vo vás prebudil…?
Môj dedo, ktorý ma ako dieťa učil variť. Vždy, keď som bol u starých rodičov, prvá otázka na raňajkách bola, čo si dnes navaríme. A ja som sa vždy tešil, čo nové sa v ten deň naučím.
Zdolávať výzvy a plniť si sny je jedna vec. Tou druhou je cesta, na ktorej hľadáme inšpiráciu a motiváciu posúvať sa vpred a rásť. Máte nejaký vzor?
Určite mám vo svojom živote veľa vzorov, ktoré ma usmerňujú na ceste, po ktorej som sa vydal. Mám šťastie, že počas môjho doterajšieho pracovného života som stretol viacero ľudí, ktorých môžem považovať za vzory. Každý z nich ma formoval a urobil zo mňa nielen lepšieho kuchára, ale aj človeka.
Skúsenosti ste získavali vo viacerých prevádzkach v Košiciach, ale aj vo fine dining reštaurácii Hotela Lomnica na pozícii Chef de partie. Čo vám tieto pozície dali a kam vás posunuli?
Keby sme si zobrali všetky prevádzky, v ktorých som kedy pracoval a prirovnali ich k stupienkom, tak každé jedno miesto, na ktorom som pôsobil, bolo pre mňa krokom vpred. Preto som sa snažil byť ako špongia a nasávať všetky informácie, ktoré sa ku mne dostávali.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Mladých a šikovných ľudí z rôznych dôvodov často zláka zahraničie. Nemali ste túto ambíciu aj vy?
Samozrejme, aj mňa vždy zahraničie lákalo. Ale vždy som si dokázal aj na Slovensku nájsť miesto, na ktorom som sa mohol dostatočne realizovať. Momentálne je pre mňa takýmto miestom Kaštieľ Pálffy, kde sa všetko robí v prvom rade s vášňou a zápalom. To mi vyhovuje a v tomto momente preto považujem za zbytočné odchádzať do zahraničia.
V čom je pre vás Slovensko, slovenský gastropriestor stále zaujímavý a kde je vo vašich očiach jeho potenciál?
Konečne sa ľudia začali zaujímať o to, čo jedia, a viac ako cena ich zaujíma kvalita. Gastronómia na Slovensku určite napreduje a stále sa posúva dopredu aj vďaka tomu, že u zákazníkov začala prevažovať kvalita nad kvantitou.
A máte pocit, že je stále viac zaujímavý aj pre ľudí? Je pre nás jedlo konečne nielen nástrojom na prežitie, ale hlavne gastronomickým zážitkom, ktorý túžime zažívať opakovane?
Verím, že áno. Na Slovensku je v súčasnosti veľa kvalitných reštaurácií, zameraných na skutočné kulinárske zážitky, ktoré stavajú na kvalitu a funguje to. Touto cestou sa snažíme ísť aj my a zároveň prinášať niečo nové, čo nás odlíši. Myslím, že v blízkom okolí nemá nikto podobný koncept, ako je náš, a aj preto sme pre ľudí zaujímaví.
Čo by ste naservírovali hosťovi, v ktorom by ste chceli prebudiť vášeň k jedlu?
Určite jedlo, ktoré pozná z detstva a ktoré má späté s nejakou spomienkou. S takýmito známymi chuťami vieme potom dobre pracovať, upraviť ich do podoby, v ktorej si zachovajú svoju autentickú chuť, ale na prvý pohľad klamú výzorom. Keď sa to takto podarí, prichádza skutočný wow efekt.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Už rok vediete kulinársky tím reštaurácie Hostinec Palatín, ktorá prináša rakúsko-uhorskú kuchyňu s prvkami najmodernejšej gastronómie. Prečo ste kývli na túto ponuku?
Kaštieľ Pálffy je miestom, kde ožíva história, ale na prvom mieste je pritom kreativita. Kaštieľ patrí do rodiny značiek ZAR a aj preto sa v rámci jednotlivých prevádzok môžeme medzi sebou vzdelávať, rásť a posúvať sa. Je veľkou výhodou, že máme v gastre takýto široký záber, od hotela cez kaštieľ, pekárenskú výrobu, farmu na ovocie a zeleninu až po vinárstvo a pivovar. Môžeme sa tak sebarealizovať a napredovať v rôznych oblastiach.
Išlo o veľkú zmenu? Z Tatier do mesta…
Určite to bola pre mňa veľká výzva, ako v profesijnom, tak aj v súkromnom živote. Uvedomoval som si však, že je to skvelá možnosť ako napredovať a získať nové, úžasné skúsenosti, za ktoré som teraz veľmi vďačný.
Ľudom sú teda jedlá v jedálnom lístku povedomé. Čo ste do nich zakomponovali navyše?
Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane.