Pekári sa pripravujú na krízový scenár, v pláne je rozvoz pečiva zákazníkom
- Pekári Slovákov ubezpečujú, že pečiva bude dostatok
- Odporúčajú však zavedenie cenového moratória
- Taktiež upozorňujú, že majú akútny nedostatok ochranných pomôcok a ako pomocní personál budú zrejme potrebovať tisíce ľudí

- Pekári Slovákov ubezpečujú, že pečiva bude dostatok
- Odporúčajú však zavedenie cenového moratória
- Taktiež upozorňujú, že majú akútny nedostatok ochranných pomôcok a ako pomocní personál budú zrejme potrebovať tisíce ľudí
V dôsledku stúpajúceho počtu prípadov koronavírusu v našej krajine hlásia pekári, cestovinári a mlynári prudší nárast dopytu po výrobkoch, Startitup o tom informovala predsedkyňa Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Tatiana Lopúchová.
Pekári zaznamenali 40-50 percentný nárast dopytu, mlynári uvádzajú, že už v týchto dňoch nutne potrebujú približne 50 ľudí pri balení múk, a to dohromady pre všetky mlyny na Slovensku.
Zároveň bol Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov, ktorý zastupuje drvivú väčšinu spoločností z daného sektoru, požiadaný krízovým štábom vlády o informácie týkajúce sa personálnych a výrobných kapacít.
Nakoľko pekárne a mlyny produkujú jedny z najzákladnejších výrobkov, o ktoré majú ľudia záujem, výrobu pekárne nemôžu zastaviť.
Predaj chleba priamo z auta
„Vláde SR sme prisľúbili, že obyvateľov neponecháme bez pekárenských či mlynských produktov. V prípade krízy zabezpečíme hotline závozy a priamy predaj základných pekárskych výrobkov, ako sú chlieb a rožok, priamo z auta na vybraných miestach v mestách a dedinách za vopred určených podmienok,“ uviedla Tatiana Lopúchová.
Zväz sa spolu s výrobcami začal pripravovať na rôzne krízové scenáre. Taktiež upozorňuje, že pekárne budú potrebovať až približne 3-tisíc ľudí ako pomocný personál pre celý sektor naprieč Slovenskom. Všetko však bude závisieť od vývoja situácie a toho, koľko ľudí bude práce neschopných.
Pekárom môžu pomôcť aj obyčajní ľudia
„Je pre nás prednostne potrebné ochrániť vodičov, ktorí rozvážajú pekárenský tovar na predajne a sú vystavení najväčšiemu riziku nákazy pri kontakte s veľkým počtom ľudí, a zároveň riziku jej ďalšieho prenesenia na výrobných pracovníkov. Dôležité je však ochrániť aj ľudí vo výrobe a personál predajní. Bez nich sa výrobky ani nevyrobia, ani nedostanú ku zákazníkom,“ hovorí Tatiana Lopúchová, ktorá však upozorňuje na akútny nedostatok ochranných pomôcok.
„Požiadali sme vládu o pomoc s dodávkami respirátorov, rúšok či difúzorov na plošnú aplikáciu dezinfekcie. Taktiež by sme radi vyzvali ľudí, ktorí vedia tieto pomôcky zabezpečiť, aby sa v takom prípade obrátili na Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov,“ hovorí.
Odporúčajú cenové moratórium
Slovenskí pekári zároveň navrhli krízovému štábu vlády vyhlásenie cenového moratória na suroviny a obalový materiál, aby sa táto situácia nezneužívala.
„Navrhujeme dočasne zafixovať ceny v celom distribučnom reťazci – u obchodníkov, dodávateľov, ale i výrobcov,“ dodala.
Naďalej apelujeme na spotrebiteľov, že nie je dôvod na paniku a nie je dôvod robiť si zvýšené zásoby potravín. Naši potravinári stíhajú vyrábať aj pri dvoj až trojnásobne vyšších objednávkach, než majú pri bežnom pracovnom režime.
„Apelujeme na rezortné ministerstvo a vládu, že potrebujeme mať presný scenár, čo sa bude diať prípade, ak sa v nejakej veľkej potravinárskej prevádzke potvrdí nákaza a tá bude musieť fungovať naďalej. Musíme už teraz vedieť, čo robiť, aby sme ju nezatvorili,“ uviedol predseda SPPK Emil Macho.
Čítajte viac z kategórie: Zo Slovenska
Zdroj: SPKK