Peter Varmuža a jeho Yeme je tu už rok pre všetkých milovníkov dobrých, poctivých a kvalitných potravín
- Slovenské potraviny Yeme oslavujú svoje prvé narodeniny. Pri tejto príležitosti sme sa porozprávali s majiteľom Peťom Varmužom aj o tom, aký úžasný tento rok bol.
- Slovenské potraviny Yeme oslavujú svoje prvé narodeniny. Pri tejto príležitosti sme sa porozprávali s majiteľom Peťom Varmužom aj o tom, aký úžasný tento rok bol.
Prezraď nám, ako tento koncept vznikal? Prečo si sa pustil do podnikania v oblasti potravinárstva?
V potravinách s radosťou pracujem už od študentských čias! Hlavne ma baví obsluhovať zákazníkov. V dnešnej dobe to pre európskeho človeka znie divne, ale z osobnej služby mám hlboký pocit uspokojenia. Keď ma po 12 hodinách doplňovania, upratovania, obsluhovania za pekárskym pultom alebo za kasou bolia ruky, nohy a všetko čo mám, tak mám pocit zmysluplne využitého dňa. :)
Čo sa týka voľby konkrétnej služby pre potraviny, tak to sa rozhodlo za mňa. V potravinách som pracoval stále. Či už vo výrobe potravín tu na Slovensku, v pivovare v Nemecku alebo obchode na výletnej lodi v Karibiku. Po študentských dobrodružstvách som ale vlastne pracoval celý život iba v Tescu. Začal som pred 20 rokmi ako účastník absolventského programu v Británii, pracoval som za rybím pultom, za kasou, v pekárni, na nočnej smene, s vínom. Makal som 24/7 a postupne som sa učil. Každý deň trošku. A dodnes je to takisto.
zdroj: archív Yeme
V marci oslavujete rok pôsobenia Yeme. Ako by si tento rok zhodnotil?
Úžasný rok! Nie všetko sa podarilo dotiahnuť na 100%, ale to hlavné sa myslím podarilo. Podarilo sa predstaviť zásadný kvalitatívny krok vpred. Potraviny ako majú byť. Všetok náš chlieb a pečivo je poctivé, také ako má byť, rukami umiesené, z poctivých surovín, každý deň čerstvé. Naše mäso je z dvoch malých fariem, kde sa ľudia o zvieratká slušne starajú. Naša šunka, párky, špekačky sú čerstvo vyrobené z tohto mäska na mieste, u nás v obchode. Robíme kroky v kvalite a čerstvosti ovocia a zeleniny. Máme malý, ale dobrý sortiment bio ovocia a zeleniny…
Vedenie potravín je určite namáhavé. Čo považuješ za najťažšie? Ako by si zhodnotil náročnosť podnikania v tejto oblasti z hľadiska legislatívy, zákonov a iných nariadení?
Je to ťažké, to áno. Každá práca je ťažká, keď sa robí poctivo a s nasadením, ale zároveň aj ľahká, keď sa robí s radosťou. :) Nie som na to ale sám. Kolega Miloš Kutka má takisto 20 rokov skúseností a viem o nejednom ďalšom kolegovi a kolegyni, ktorí majú skúseností ešte viac. Ťaháme za jeden povraz a zatiaľ sa to darí zvládať. :)
zdroj: archív Yeme
Prezraď nám viac o vašich produktoch. Čo všetko u vás môžeme nájsť?
Ide nám o to, aby ľudia dostali to, čo očakávajú. Keď prídu do potravín a chcú si kúpiť šunku, tak to čo dostanú, naozaj šunka je. Teda bravčové mäso a soľ, nie separát, chemikálie a voda…
Kde nakupuješ potraviny ty osobne? Dokážeš nakúpiť všetky potraviny v Yeme alebo zájdeš aj do iných prevádzok či supermarketov?
Kupujeme všetko u nás. A to sme doma pekne rozmanitá partička. :) Malá Glória je bezlepková, bezlaktózová a ešte všeličo iné. Grétka a Artúr jedia viac-menej všetko, ale hlavne mäsko, steaky a slaninku. Moja žena Katka a ja sme zas vegetariáni a pre nás je dôležitá najmä zelenina a ovocie. Nakupujeme iba v Yeme.
zdroj: archív Yeme
V nedávnej minulosti sa Slovensko stalo obeťou mnohých potravinových škandálov, ktoré akoby otvorili tému kvality potravín u nás. Cítiš nejaký posun v nakupovaní potravín u slovenských zákazníkov? Ako hodnotíš kvalitu potravín v supermarketoch?
Áno žiaľ. Je to výsledkom zamerania sa potravinárskeho priemyslu a dominantných korporácií, či už vo výrobe alebo v obchode v širšom slova zmysle primárne na zisk. Všetko ostatné je sekundárne a podriadené zisku. Nemyslím tým len Slovensko, je to tak z mojej skúsenosti viac menej všade.
Ľudia to ale cítia a vnímajú veľmi silno. Naši zákazníci sú veľmi inteligentní a rozumejú sa detailom. Vedia čo chcú a nenechajú sa vodiť za nos. Rozoznajú, čo je kvalita a vyžadujú stále viac. Vyhľadávajú najmä slovenské produkty od autentických slovenských výrobcov a farmárov a predovšetkým v bio alebo eko kvalite.
Sme pripravení sa s nimi učiť, počúvať ich potreby a pomáhať ako vieme.
zdroj: archív Yeme
Máte vytvorené zásady, vďaka ktorým chcete zabezpečiť, aby vaši zákazníci boli vždy spokojní. Čo ty osobne považuješ za najdôležitejšie v budovaní spokojnosti zákazníkov, aby sa k vám vracali pravidelne?
Najdôležitejšia je dobrá osobná skúsenosť. Pokiaľ je zákazník spokojný s ochotným usmiatym personálom, pekným, čistým obchodom a doma mu chutí, tak sa vráti.
Aké sú vaše plány do budúcnosti? Plánujete expandovať aj do iných miest na Slovensku prípadne do zahraničia?
Naše plány sú predovšetkým starať sa o ľudí, čo k nám chodia, dať im čoraz lepšiu kvalitu a servis. A či narastieme ukáže budúcnosť…
zdroj: archív Yeme
Hrdíte sa prísnymi pravidlami výberu vašich dodávateľov, aby ste zabezpečili čerstvosť produktov. Ako svojich dodávateľov vyberáte? Máte konkrétne podmienky, ktoré musia dodávatelia splniť?
Prísne? Asi áno. Ak je prísne to, že hľadáme ľudí, ktorých baví robiť kvalitné potraviny, tak áno!
Máte svoje vlastné mäsiarstvo a pekáreň. Plánujete rozrastať vaše vlastné výrobne aj o iné?
Radi by sme stíhali robiť viac šišiek, parených buchiet a knedlí. :)
zdroj: archív Yeme
Kto je váš typický zákazník? Na koho sa orientujete?
Náš typický zákazník, súdiac podľa toho, koho u nás v obchode stretávam, je inteligentný a náročný človek, ktorý hľadá kvalitu a zdravie pre seba a svojich blízkych.
Ak by si si mal vybrať len jeden produkt z vašej ponuky, ktorý by to bol?
Momentálne by to bol čierny kel v bio kvalite, z ktorého je super smoothie. :)
Čítajte viac z kategórie: Rozhovory