V Pezinku vyrábajú Slováci pralinky svetovej kvality z tých najlepších ingrediencií
- Illui Chocolate patrí medzi to najlepšie, čo na Slovensku v oblasti čokolády máme.

- Illui Chocolate patrí medzi to najlepšie, čo na Slovensku v oblasti čokolády máme.
História praliniek sa datuje až do začiatku 17. storočia. Na Slovensku je asi najväčším nositeľom tohto sladkého historického odkazu Peter Žáčik a jeho Illui Chocolaterie.
Pôvodne bol elektrikárom, no keď objavil čokoládu, rozhodol sa jej venovať naplno. Začalo to dovozom orieškov v čokoláde a neskôr sa z toho vyvinul nápad vyrábať dražované ovocie a oriešky na Slovensku.
foto: FB/ILLUI – Čokoláda z južných svahov Karpát
Dnes je z Illui jeden z najkvalitnejších výrobcov praliniek a čokoládových výrobkov na Slovensku.
„Okolo výroby delikates bolo vždy veľa tajomstiev. Každý majster si chránil svoje recepty. Náš recept je jednoduchý a nijako sa ním netajme. Pracujeme len s tým najlepším, čo nám príroda dáva. Starostlivo si vyberáme ingrediencie pochádzajúce z celého koloniálneho sveta. Dbáme na ich čerstvosť, kvalitu a spôsob spracovania, či skladovania. Tak, aby chute, ktoré sú v nich ukryté, mohli vyniknúť a prejaviť sa vo svojej plnosti a nádhere,“ tvrdí na svojej stránke zakladateľ Illui Chocolaterie Peter Žáčik.
foto: FB/ILLUI – Čokoláda z južných svahov Karpát
Illui tvrdohlavo odmieta akékoľvek umelé prísady, farbivá, arómy a príchute. Všetky ich produkty sú vyrábané poctivo a výhradne ručne. S používaním čerstvých surovín ale prichádzajú aj nevýhody. Asi preto to nerobí každý, no z Illui sa tým pádom stáva ešte výnimočnejší produkt.
„V okamihu, keď použijeme čerstvú šľahačku a maslo, sa trvanlivosť obmedzuje na 4 až 6 týždňov, čo je veľmi málo. Pokiaľ použijeme orieškové alebo karamelové náplne, tak sa táto doba predĺži až na 4 až 5 mesiacov. Treba však podotknúť, že pravé pralinky sú výnimočným produktom, s ktorým sa zákazník nestretne v bežnej obchodnej sieti. Ich výroba je umením,“ povedal pre portál webnoviny.sk zakladateľ Peter Žáčik.
foto: FB/ILLUI – Čokoláda z južných svahov Karpát
Okrem praliniek vyrábajú aj truffles, máčané ovocie a dražé. Každý druh je jedinečný spôsobom výroby a pri všetkých si dávajú záležať na čo najvyššej kvalite. Ich výrobky nájdeš v Bratislavskom OC Central a v Auparku alebo na ich e-shope.
foto: FB/ILLUI – Čokoláda z južných svahov Karpát
zdroj titulnej fotografie: Peter Korček / FB/ILLUI – Čokoláda z južných svahov Karpát
Čítajte viac z kategórie: Zo Slovenska