Piešťanský pivovar Žiwell: Každá várka piva je pre nás výnimočná
- Snaha tvoriť slovenské produkty sa cení. O to viac, ak ide o chutné pivo. Piešťanský pivovar síce nemá dlhoročnú tradíciu, ale napriek tomu láka na svoje pivo stále viac ľudí, nielen z Piešťan. O tom, ako a prečo pivovar vznikol a čo v budúcnosti chystá, sme sa porozprávali s Lenkou Svetlíkovou.
- Snaha tvoriť slovenské produkty sa cení. O to viac, ak ide o chutné pivo. Piešťanský pivovar síce nemá dlhoročnú tradíciu, ale napriek tomu láka na svoje pivo stále viac ľudí, nielen z Piešťan. O tom, ako a prečo pivovar vznikol a čo v budúcnosti chystá, sme sa porozprávali s Lenkou Svetlíkovou.
Ako vznikla myšlienka malého lokálneho pivovaru a kto s ňou prišiel?
Môžeme za to asi všetci. Chalani (Tomáš a Relo) chodili často na cyklovýlety do Čiech, kde vždy navštívili nejaký lokálny pivovar a ochutnali ich pivo. Na Slovensku bolo týchto malých pivovarov veľmi málo, a tak sme sa o možnosti založiť vlastný pivovar bavili niekoľko rokov a vždy nás bavilo o tom fantazírovať . V roku 2014 sa zrazu udialo viacero vecí, ktoré zapadli do seba, a tak sme sa to rozhodli skúsiť. Našli sme budovu v peknej lokalite pri Váhu, pridal sa k nám ďalší kamarát ako investor a spoznali sme sládka, ktorý nám pomohol s rozbehom pivovaru. A tak sme v apríli 2015 mohli otvoriť.
Ako dlho projekt vznikal, kým ste uvarili prvé pivo a následne ho ponúkli zákazníkom?
Pripravovali sme to zhruba trištvrte roka. Budovu bolo treba kompletne zrekonštruovať, tak isto sme museli vybaviť kompletnú administratívu okolo otvorenia reštaurácie s pivovarom. Samotná technológia na varenie piva bola do budovy nainštalovaná začiatkom roka 2015. Potrebovali sme urobiť niekoľko testovacích várok, aby sme našli správny recept pre naše pivo.
Ktoré vaše pivo je najobľúbenejšie a najrýchlejšie sa míňa?
V lete je to asi naša Jedenástka. Je to svetlý ležiak, pivo, ktoré sa celkovo na Slovensku teší najväčšej obľube. V posledných mesiacoch sa na neho začala doťahovať aj Červená veža, polotmavý ležiak, čo nás veľmi teší, lebo to znamená, že pomaly začínajú aj ľudia mimo Bratislavy a Košíc skúšať iné chute. Chalani obľubujú našu IPU Vandala, ja osobne mám rada rôzne pokusy, takže naposledy som sa veľmi tešila z nášho vianočného piva – Bahno, obsahovalo rôzne vianočne voňajúce koreniny a bolo vynikajúce.
Čím je ŽIWELL výnimočný? Prečo by ho mali prísť ochutnať aj ľudia, ktorí o ňom počujú prvýkrát?
Pre nás je každá várka výnimočná – stále sa učíme a každé nové pivo, ktoré sa nám podarí, považujeme za úspech. Naše pivo je poctivé remeselné, navarené zo základných zložiek bez umelých enzýmov, urýchľovačov a dochucovadiel, ako to bežne robia nadnárodné pivovary. Pomalé zrenie piva mu dáva plnú chuť. A tak ako každé pivo z malého pivovaru, aj to naše je chuťovo úplný unikát, ktorý sa nepodobá na žiadne iné, a preto sa oplatí ochutnať všetky.
Vaše pivá majú zaujímavé názvy. Prezradíte, čo sa za nimi skrýva?
Chceli sme mať hlavne lokálne názvy. Havran aj Červená veža sú lokality v okolí Piešťan, Bahno sa nám tiež úzko spájalo s mestskými kúpeľmi. Tak isto chystáme novinku na jeseň, ľahký American pale ale, Eva, ktorý nesie názov legendárneho kúpaliska. Vandal síce nesúvisí so žiadnou lokalitou v PN, ale hodil sa nám k IPe. J Každé naše pivo má aj svojho ambasádora – v prípade IPy je to Pišta Vandal, moderátor Obludária a hudobník, Jedenástka je spojená s Jožkom Metelkom, rodákom z Piešťan a úspešným paraolympionikom v dráhovej cyklistike. Chceme aj takouto cestou ukázať ľudom osobnosti z rôznych oblastí, ktoré nás inšpirujú.
Viete nám povedať niečo bližšie o vašom sládkovi?
Vrchný sládek a odborný garant sa volá Peter Demko. Je to dlhoročný milovník piva, vedomosti získal vďaka sládkovskému kurzu a interakciou s mnohými skúsenejšími sládkami. Jeho smäd po vedomostiach je rovnako intenzívny ako smäd po dobrom pive. Dôležití sú aj pomocní sládkovia Zvonimír Lehotský a Daniel Hulman, ktorí si skvelo rozumejú a dopĺňajú sa. Sú naozaj skvelý team, pretože jeden všade dočiahne (Zvono meria 2 metre) a druhý sa všade zmestí (Dano má 168 cm).
Zaujalo ma, že z nápojového lístka sa dozvieme ako sa pivo varí, aké druhy piva ponúkate a aký je medzi nimi rozdiel. Myslíte, že je dôležité vzdelávať svojich zákazníkov v tejto oblasti?
Pokiaľ pivovar navštívia milovníci piva, akými sme aj my sami alebo len bežní laici, ktorí sú zvedaví, myslíme si, že ocenia našu snahu priblížiť im proces, akým vzniká. Je za tým celá veda a hodiny práce. Chceme, aby ľudia vedeli, aké pivo pijú, a prečo je v ňom cítiť taký rozdiel v porovnaní s europivom. Okrem vysvetlenia rozdielov v lístku ponúkame ľuďom aj prehliadky, kde si môžu pozrieť našu technológiu, proces výroby a riadené degustácie so sládkom. Chceme ich totižto motivovať k ochutnaniu aj iných typov piva ako je svetlý a tmavý ležiak. A našťastie sa nám to darí a aj naša IPA už má svojich stálych a verných fanúšikov.
Patrí pod vás aj prevádzka ŽiWell v Piešťanoch? Čím sa líši od Piešťanského pivovaru?
Nie nepatrí. Ide skôr o personálne prepojenie dvoch zakladateľov pivovaru. ŽiWell je projekt občianskeho združenia Kvas. Ide o kultúrne a komunitné centrum, v ktorom združenie pravidelne počas celého roka organizuje rôzne akcie. Zároveň je v tomto priestore prevádzka pivárne, kaviarne a vegetariánskej reštaurácie v jednom, čím združenie zarába na realizáciu vyššie zmienených aktivít. Čo majú prevádzka Piešťanského pivovaru a ŽiWllu spoločné je ponuka kvalitných a zaujímavých pív.
Piešťanský pivovar prispieva podľa vášho webu aj na charitu. Akým spôsobom? Čo sa vám už podarilo z vyzbieraných peňazí realizovať?
Podporili sme niekoľko menších športových charitatívnych podujatí, ale teraz sme sa pustili do jedného vlastného. O tom zatiaľ nemôžem povedať viac, ale snáď pre letom ho už spoznajú ľudia z okolia Piešťan. A tak isto ako ŽiWell, aj my sa snažíme dávať šancu znevýhodneným skupinám už pri hľadaní zamestnancov alebo poskytovaní zľavy, keď sa chcú u nás zastaviť.
Váš podnik však nie je iba o dobrom pive. Čo všetko robíte preto, aby sa zákazník u vás cítil čo najlepšie?
Snažíme sa s hosťami komunikovať všestranne a na všetkých možných kanáloch. Každý nápad, rada, sťažnosť nás posúva vpred a doslova si ju pýtame. Chceme vytvoriť miesto, kam sa budú ľudia radi vracať, kde si zavolajú kamarátov a rodinu. Naša pôvodná vízia „drsne punkového“ pivovaru sa postupne zmenila, zistili sme, že k nám chodí veľa rodín s deťmi, a tak sme im pripravili detský kútik, vonkajšie ihrisko aj program cez víkendy. Veľmi sa nám osvedčili aj swingové tančiarne a večery s folklórnym súborom Žito. Posun týmto smerom neľutujeme, hlavne, že je u nás ľuďom dobre. :)
Aké máte plány do budúcna? Chceli by ste rozšíriť distribúciu aj mimo Piešťan?
V súčasnosti rozširujeme kapacitu našej technológie, takže v krátkej dobe plánujeme aj distribúciu mimo Piešťan. Veríme, že najneskôr začiatkom budúceho roka si na ŽiWELL-i budú môcť pochutnať ľudia z celého Slovenska. Žiadne veľké prekvapenia neplánujeme, prvé kroky určite povedú do okolia Piešťan, Bratislavy a väčších miest, kde je pivná kultúra už rozšírená.
zdroj fotgrafií: archív Piešťanského pivovaru
Čítajte viac z kategórie: Rozhovory