Pitie kávy môže znížiť riziko vzniku ďalšieho vážneho ochorenia
- Prinášame ti dôvod, prečo by si si mal vychutnať obľúbenú šálku kávy
- Najnovší výskum naznačuje, že mierna konzumácia kávy môže znížiť riziko vzniku ochorenia pečene až o 65 %
- Môže mať vplyv na prevenciu a v niektorých prípadoch na spomalenie ochorenia pečene
- Prinášame ti dôvod, prečo by si si mal vychutnať obľúbenú šálku kávy
- Najnovší výskum naznačuje, že mierna konzumácia kávy môže znížiť riziko vzniku ochorenia pečene až o 65 %
- Môže mať vplyv na prevenciu a v niektorých prípadoch na spomalenie ochorenia pečene
Káva sa teší obrovskej popularite na celom svete. Pre svoj obsah kofeínu a intenzívnu chuť ju väčšina ľudí volí za najvhodnejší spôsob začiatku nového dňa. Ľudia si ju vychutnávajú na mnoho spôsobov. Diskusie o tom, či káva telu prospieva, alebo škodí, sú večné.
Už v roku 1820 nemecký vedec Friedlieb Ferdinand Runge zistil, že semená kávy obsahujú kofeín. Pripísal mu povzbudivé účinky na činnosť srdca, mozgu, nervov, obličiek či svalov. Ďalšie štúdie dokázali, že káva zvyšuje duševnú sviežosť, poznávacie schopnosti, bdelosť a fyzickú výdrž, znižuje riziko vzniku Alzheimerovej choroby, obličkových a žlčníkových kameňov, depresií či samovrážd. O účinkoch kávy sa popísali stovky kníh a množstvo štúdií. Vedci zistili, koľko šálok kávy by mohlo znížiť riziko cirhózy pečene.
Najnovšia štúdia, ktorú vykonal Európsky úrad pre bezpečnosť potravín o kontrole bezpečnosti kofeínu, zistila, že káva môže znížiť riziko vzniku ochorenia pečene až o 65 %. Tento inštitút vydal správu o zdravotných účinkoch konzumácie kávy a kofeínu. Podľa publikácie je o 40 % menšia pravdepodobnosť rakoviny pečene u ľudí, ktorí pravidelne konzumujú kávu.
Práve teraz žije približne 29 miliónov Európanov s chronickým ochorením pečene, z ktorých mnohí nemusia o ochorení vedieť, pretože sa prejavuje bez príznakov. Chronické ochorenie pečene zahŕňa množstvo ochorení, vrátane hepatitídy, cirhózy, nealkoholického tuku a hepatocelulárneho karcinómu. Toto ochorenie je piatou najčastejšou príčinou smrti v Európskej únii.
„Ochorenie pečene je na vzostupe v celej Európe a je dôležité, aby sme pochopili, ako káva, jeden z najpopulárnejších nápojov na svete, ovplyvňuje túto chorobu,“ vysvetlil Graeme Alexander, profesor na University College London.
Nie je úplne jasné, prečo je káva spojená so zníženým rizikom ochorenia pečene, ale existujúce údaje ukazujú, že spotrebitelia kávy vykazujú nižšie hladiny pečeňových enzýmov gama-glutamyltransferázu (GGT) a alanín-transaminázu (ALT) než tí, ktorí nepijú kávu vôbec.
„Ochorenie pečene je tichým vrahom, pretože pacient nepociťuje príznaky, kým nie je príliš neskoro,“ uviedla vo vyhlásení generálna riaditeľka British Liver Trust, Judi Rhys . „Káva je niečo, čo je ľahko prístupné každému a pravidelné pitie môže mať vplyv na prevenciu a v niektorých prípadoch na spomalenie ochorenia pečene – je to jednoduchá zmena životného štýlu.“
Je potrebný ďalší výskum, ale zatiaľ sa zdá, že kľúčovým zistením je, že pitie kávy v menšom množstve je pre človeka prospešné.
Zdroj: coffeeandhealth.org, iflscience.com
Čítajte viac z kategórie: Zaujímavosti