Po vegetariánoch a vegánoch prichádza nová skupina ľudí – reducetariáni. Patríš medzi nich aj ty?
- Dodržiavať prísne pravidlá vegetariánstva alebo vegánstva nemusí byť vždy jednoduché
- Ak sa konzumácie živočíšnych produktov nechceš úplne vzdať, skús sa zaradiť medzi reducetariánov
- Nový smer stravovania sa prezentuje nielen vlastnou webovou stránkou, ale aj prostredníctvom sociálnych sietí
- Dodržiavať prísne pravidlá vegetariánstva alebo vegánstva nemusí byť vždy jednoduché
- Ak sa konzumácie živočíšnych produktov nechceš úplne vzdať, skús sa zaradiť medzi reducetariánov
- Nový smer stravovania sa prezentuje nielen vlastnou webovou stránkou, ale aj prostredníctvom sociálnych sietí
Možno aj ty patríš k ľuďom, ktorí mali silné odhodlanie úplne skoncovať s konzumáciou mäsa, avšak časom zistili, že to nie je pre nich to „pravé orechové“ a občas by si ho predsa len radi dopriali. Alebo si prišiel jednoducho na to, že živočíšne produkty sú niečím, čo by si zo svojho jedálnička nechcel úplne vyškrtnúť. Ak si sa v tejto charakteristike našiel, máme pre teba dobrú správu. Stačí, ak konzumáciu tejto stravy aspoň trochu obmedzíš a môžeš sa zaradiť medzi tzv. reducetariánov, nový smer, ktorý vyznáva pragmatickejší prístup.
Termín „reducetarián“ použil ako prvý Američan Brian Kateman, dlhoročný vyznávač recyklácie, kompostovania a iných šetrných postupov na ochranu životného prostredia. Vo všeobecnosti ide o človeka, ktorý sa snaží o redukciu konzumácie živočíšnych produktov. Brian si totiž časom uvedomil, že zníženie spotreby mäsa je základným pilierom v oblasti ochrany životného prostredia. Pochopil, že vegánstvo je síce fajn, avšak dodržiavať jeho pravidlá sa ľahšie povie, než skutočne realizuje. Hoci sa zo začiatku o to snažil, občas si doprial kúsok mäsa, čo sa stretlo s ostrou kritikou zo strany jeho blízkeho okolia.
Keďže sám nenávidel pocit zamerania sa na dokonalosť, ktorá pre neho znamenala život bez akýchkoľvek priestupkov, rozhodol sa založiť hnutie, ktoré bude ľudí povzbudzovať v ich snahe zredukovať konzumáciu mäsa (ale aj živočíšnych produktov ako takých). „Som utilitarista a viac ma zaujímajú výsledky, ako samotný proces. Ľudia jedia menej mäsa nie preto, aby získali nejaké vyznamenanie alebo postavenie, ale preto, že to má zmysel vo vzťahu k spoločnosti ako takej,“ uvádza Brian.
„Kľúčom k úspechu je uskutočnenie zmysluplných zmien v našej strave. Ľudia to vnímajú sčasti tak, že rastlinná strava môže byť lahodná a cenovo dostupná. Podporujeme každého, kto sa rozhodne zredukovať konzumáciu živočíšnych produktov – a to bez ohľadu na motiváciu,“ dodáva.
Jeho myšlienka neostala len pri slovách. Zaslúžil sa o vydanie knihy s názvom „The Reducetarian Solution“, ktorá obsahuje viac ako 70 textov od vedúcich predstaviteľov a odborníkov z tejto oblasti, so zameraním sa na otázky vplyvu výberu potravín na ľudskú myseľ, telo a planétu. To, že má Brianova myšlienka podporu skutočne vo všetkých kútoch sveta sa najlepšie ukázalo na Summite reducetariánov, ktorý sa konal v Manhattane. Rečníci a návštevníci sa tu stretli s cieľom vyzdvihnúť dôležitosť zníženia spotreby mäsa, okrem iného, aj zavedením efektívnych stratégií.
Tejto problematike sa venuje aj zabehnutá webová stránka, ktorá je plná videí a receptov, ktoré si môžu fanúšikovia tejto myšlienky vyskúšať. Brian dokonca viedol aj vlastné verejné rozhovory na túto tému a k dispozícii je aj vlastné laboratórium, kde sa realizujú behaviorálne štúdie o tom, akým spôsobom najlepšie znížiť spotrebu mäsa.
Zdroj: theguardian.com, treehugger.com, forksoverknives.com