Pochádzal z chudobného prostredia, no jeho hotely dýchali prepychom: V jednom z nich strávila poslednú noc Lady Diana
- Hoci César Ritz zomrel v roku 1918, jeho stopa v podobe luxusných hotelov žije ešte dnes
- O jeho moci pochybovali, vyhodili ho z práce, no to ho len posilnilo
- Čo stojí za úspechom najmocnejšieho hoteliera sveta?
- Hoci César Ritz zomrel v roku 1918, jeho stopa v podobe luxusných hotelov žije ešte dnes
- O jeho moci pochybovali, vyhodili ho z práce, no to ho len posilnilo
- Čo stojí za úspechom najmocnejšieho hoteliera sveta?
Hoci pochádzal z nesmierne skromného prostredia, na jeho hoteloch to nebolo poznať. Tie totiž stále dýchali prepychom. Reč je o Césarovi Ritzovi. Mužovi, ktorý hotelierstvo posunul na úplne iný level. Zároveň ako prvý prišiel s frázou, že zákazník ma vždy pravdu. Táto legenda je už dávno po smrti, no jeho posolstvo žije do dnešného dňa.
Kráľ hotelierov sa narodil v roku 1850 vo Švajčiarsku. Bol najmladší z 13 detí. Ako uvádza portál Britannica, pochádzal z chudobnej roľníckej rodiny. Keď mal César 12 rokov, odišiel na internátnu školu do jezuitského kolégia v Sione. Umelec sa síce z neho nestal, no v 15rokoch sa vyučil za someliéra.
Hovorili mu, že na to nemá
Ak si myslíš, že práve tento krok odštartoval jeho inšpiratívnu kariéru, si na omyle. Hoci bol ako someliér šikovný, jeho nadriadený jeho talent neocenil.
Z práce ho vyhodil so slovami, ktorého ho motivovali. Povedal mu totiž, že v hotelovom biznise bude stále nula, pretože na to nemá talent. Ritz sa teda na nejaký čas vrátil k jezuitom, ale už v roku 1867 odišiel do Paríža.
Vo Francúzsku sa mu darilo, pretože po veľmi krátkom čase sa mu podarilo zohnať prácu v najlepšej parížskej reštaurácii, kde pôsobil ako čašník.
V priebehu piatich rokov sa z čašníka, ktorý nemal takmer žiadne skúsenosti, stal manažér hotela a neskôr hotelier. V hoteli Splendide sa Ritz zoznámil so slávnymi a bohatými osobnosťami, ktoré ho inšpirovali v ďalšej kariére.
Podľa portálu The Culture Trip, keď mal Ritz 19 rokov, bol veľmi šikovným čašníkom, ktorý bol k hosťom mimoriadne pozorný. V tomto období sa Ritz zoznámil aj s francúzskym šéfkuchárom Augustom Escoffierom, ktorý sa nestal iba jeho poradcom a mentorom, ale aj veľmi dobrým kamarátom. Pôsobenia Ritza v Paríži možno považovať za odrazový mostík v jeho kariére.
V priebehu niekoľkých rokov poznali jeho meno mnohí manažéri známych hotelov. V dôsledku toho začal cestovať po celej Európe, aby tieto hotely aspoň na nejaký čas riadil. Jeho nápady boli považované za extravagantné, no boli unikátne a inšpirovalo sa nimi veľké množstvo iných hotelierov. Ritz dokázal zachrániť Grand National Hotel vďaka inovatívnej motivácii zamestnancov.
Zlom v jeho kariére nastal vďaka incidentu, ktorý sa odohral vo švajčiarskom hoteli Rigi-Kulm.
Pre odomknutie obsahu zadaj svoj e-mail
Registrácia a platba bude dokončená po zadaní e-mailu.
Staň sa členom Startitup PREMIUM
a získaj neobmedzený prístup.
Predplatné môžeš zrušiť kedykoľvek.
V článku sa po odomknutí dozvieš
- Ako sa z čašníka stal najznámejší svetový hotelier
- Kto stál celý čas po jeho boku
- Kvôli čomu ho vyhodili zo známeho londýnskeho hotela
- Prečo trpel depresiami
- V ktorom jeho hoteli bývala módna návrhárka Coco Chanel
- Akí architekti navrhovali jeho hotely
- Čím sa hotely Ritz líšili od ostatných
- S kým princezná Diana strávila svoju poslednú noc v parížskom hoteli Ritz
Po odomknutí tiež získaš
- Články bez reklám
- Neobmedzený prístup k viac ako 75 000 článkom
- Exkluzívne benefity
Čítajte viac z kategórie: Architektúra