Podnik na Liptove začal ako „šialený“ nápad mladého chalana. Stal sa miestom, kde ochutnáš svetovú kvalitu

  • Prvá liptovská pražiareň a jedna z najstarších kaviarní s ponukou výberovej kávy na Slovensku
  • Miesto, ktoré sa stalo srdcom kávovej kultúry v jednom z najkrajších regiónov Slovenska – na Liptove
Kávičkári.sk/Rudolf Sladkovský
  • Prvá liptovská pražiareň a jedna z najstarších kaviarní s ponukou výberovej kávy na Slovensku
  • Miesto, ktoré sa stalo srdcom kávovej kultúry v jednom z najkrajších regiónov Slovenska – na Liptove

Taká je Aurelica, miesto, kde sa všetci zdravia, baristi poznajú svojich hostí po mene a presne vedia, na čo majú chuť. V Aurelice sa už 8 rokov píšu kapitoly životov nielen obyvateľov Liptovského Mikuláša.

Pod celým konceptom je podpísaný talentovaný a vždy dobre naladený Marek Benikovský so svojím tímom. Marek má v mladom veku na konte už niekoľko úspešných gastronomických projektov vrátane kaviarne Aurelica či úspešného konceptu Moment, píšu Kávičkári.sk.

Kaviareň Aurelica nesie názov po jednom z najvýznamnejších liptovských rodákov – Aurelovi Bohuslavovi Stodolovi. Počas pôsobenia v úlohe profesora na univerzite v Zürichu v tom čase navštevoval školu aj najslávnejší fyzik všetkých čias Albert Einstein, s ktorým udržiavali priateľské a neskôr aj profesionálne vzťahy.

A keďže je Marek lokálpatriot v tom najlepšom zmysle slova, rozhodol sa uctiť si osobnosť Aurela Slobodu týmto spôsobom. Toľko historické okienko a poďme do Aurelicy. Tá čoskoro oslávi 8 rokov na mape slovenských pražiarní a kaviarní, ktorú sama pomáhala tvoriť. A nepochybne za tie roky inšpirovala mnohých ďalších.

Mladosť – pochabosť, tak sa u nás často hovorí. Marek mal len 21, keď sa rozhodol bez výraznejších skúseností s pražením a výberovou kávou vo všeobecnosti investovať do vlastnej prevádzky a biznisu. Časť peňazí dal zo svojich úspor, časť mu požičala rodina a na zvyšok jeho „šialenej“ idey sa mu podarilo nájsť investora. Toho pomerne v krátkom čase vyplatil, znova s pomocou svojej rodiny, aby mohol kávu robiť podľa seba a najlepšie, ako vie.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Kávičkári.sk (@kavickari)

A tak je to doteraz. Aurelica v srdci Liptova mnohí považujú za najkrajší kút Slovenska. Či je to pravda, to necháme na vaše posúdenie. Čo je však pravda – v Aurelice vždy dostanete skvelú kávu.

Stačí len ísť námestím a na jeho konci neďaleko Župného domu prejsť malou pasážou a dostanete sa priamo pred dvere útulnej kaviarne. Rovnako bezproblémová je aj návšteva autom či bicyklom. Veľké parkovisko pre autá a priestranná terasa ako stvorená na odloženie svojho dvojkolesového miláčika.

Počas letných mesiacov kaviareň disponuje naozaj bohatým počtom miest na sedenie, počas zimy je ich menej, ale je to o to útulnejšie. Príjemne teplý drevený interiér s výborne vymysleným sedením priamo na širokom parapete okien je ako stvorený na šálku kávy a dobrý koláč.

Čulý ruch a vôňa kávy z pražiarne vytvára nezameniteľnú atmosféru, v ktorej je ľahké stratiť sa aj na niekoľko hodín. Ideálne miesto na stretnutia, rannú kávu, prácu či chvíľu pre seba, zastaviť sa a vychutnať si obľúbený kávový nápoj.

Aurelica – viac ako len kaviareň

Aurelica, to je oveľa viac než len kaviareň. Celý koncept bol postavený s cieľom praženia kávy a s ambíciou priniesť do regiónu prvýkrát výberovú kávu. A ako to spraviť lepšie, než spojiť pražiareň a kaviareň v jednom priestore?

Hostia sa takto môžu naživo stretávať priamo s procesom spracovania kávy od zeleného zrna až po finálne cappuccino a byť tak napevno súčasťou príbehu celého priestoru. To, že táto symbióza nádherne funguje, možno ilustrovať na výnimočnom vzťahu medzi personálom a hosťami.

Mnoho hostí sa vracia pravidelne až denne a takisto turisti sa zvyknú vracať počas svojich návštev za krásami Liptova. S mnohými hosťami sa poznajú po mene. Vedia chuťové preferencie svojich hostí a hlavne skvelo čítajú v ich náladách. Podľa toho im môžu ponúknuť naozaj to, čo v tej chvíli potrebujú.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Aurelica coffee – prvá pražiareň kávy na Liptove (@aurelicacoffee)

Malý priestor kaviarne je zároveň predajňou kávy a kávového príslušenstva a logistickým centrom distribúcie kávy. Všetko od príjmu zeleného zrna cez praženie, príjem objednávok, balenie a odosielanie sa odohráva v miestnosti za dverami, ktoré možno vidieť za barom.

Okrem tohto sa v Aurelice organizujú aj rôzne baristické kurzy plné teórie, praxe, latte artu, brewingu… Vlastne všetkého, čo sa kávový nadšenec, domáci barista, ale aj profík za barom potrebuje naučiť alebo v čom sa potrebuje zdokonaliť.

Za každou úspešnou kaviarňou hľadaj skvelú pražiareň

Čo by to bolo za kaviareň bez dobrej kávy? Kvalitný produkt je alfou a omegou každého majiteľa, ktorý to so svojou prevádzkou myslí naozaj vážne. Preto niet divu, že slovenské pražiarne zažívajú v posledných rokoch obrovský boom a ich počet už dávno presahuje stovku.

Kúpiť hotový produkt od kvalitného pražiara je výhodná cesta, no nákladovo vyššia a celý proces nemáte v rukách a pod kontrolou. Marek si od začiatku chcel určovať a kreovať chuťové profily káv, a aj preto je Aurelica spojením pražiarne a kaviarne. Odtiaľ dodáva kávy pre svoju kaviareň, pre svoj ďalší projekt s názvom Moment aj pre ďalšie vybrané prevádzky v regióne.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Aurelica coffee – prvá pražiareň kávy na Liptove (@aurelicacoffee)

Po vyštudovaní hotelovky, absolvovaní všemožných barmanských a baristických kurzov a krátkej pracovnej anabáze v Rakúsku sa rozhodol priniesť svetovú kvalitu výberovej kávy aj do Liptovského Mikuláša. Vzdelávať svojich budúcich zákazníkov a ukázať im cestu a benefity, ktoré kvalitná káva prináša.

Začínal na malej elektronickej pražičke, experimentoval, učil sa a spolu s ním sa učila a rástla aj celá kávová komunita v meste. Po čase prišiel čas na dospelácku plynovú pražičku, ktorá celý proces kvalitatívne posunula.

Ďalšie roky boli o zdokonaľovaní, konzistencii a kvalite, ktorú poznáme dnes. V ich ponuke nájdete espresso roasty, ale aj perfektné zrná na alternatívne prípravy káv. V chuťovom profile majú niečo pre tradičných a konzervatívnejších milovníkov kávy.

Nechýbajú ani zábavné a acidné kúsky, ktoré ocenia všetci tí, ktorí sa doma radi bavia kávou. Tento rok je veľkou novinkou pražená bezkofeínová káva a takisto kapsuly do Nespresso kapsulových kávovarov naplnené ich výberovou kávou. A o tom si povieme viac.

Sú kapsuly budúcnosť?

Teraz možno pravých kávičkárov pichlo pri srdci, ale… Ak nejde Mohammed k hore, ide hora k nemu. Je to tak aj vo svete kávy. Svetoví a slovenskí pražiari hľadajú cestu, ako sprostredkovať kávový zážitok ľuďom, ktorí na kávu nechodia von, pijú ju len sporadicky doma alebo v práci majú len kapsulový kávovar. Poslanie Aureliky bolo odjakživa ľudí vzdelávať a priniesť ju v čo najlepšom pomere kvalita/cena svojim hosťom v šálke.

Marek pripravuje videoblogy na profile Aurelica coffee na YouTube, takže aj dnes si veľmi rád zamudruje na túto tému. Ale ako zreje, už sa na kávový svet nepozerá tak striktne ako na začiatku jeho cesty. A niekto sa určite môže pozerať cez prsty na krok ísť robiť kapsuly.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Aurelica coffee – prvá pražiareň kávy na Liptove (@aurelicacoffee)

Kapsuly predsa nie sú práve synonymom kvality a chuti. Lenže to by nebol Marek, ktorý produkt vyšperkoval naozaj tak, že acidné espresso z Kolumbie je na míle vzdialené tomu, čo si bežne kúpite v obchodoch.

Cieľom tohto produktu nie je ani to, aby si ľudia začali kupovať kávovary na báze Nespressa a prestali chodiť do kaviarní, skôr naopak. Je to určené pre tých, ktorí takéto zariadenie už používajú. A pomocou kvalitnej a chutnej kávy z lokálnej pražiarne im chce sprostredkovať oveľa kvalitnejší, chutnejší a zdravší zážitok z kávy.

Tak ako pred ôsmimi rokmi priniesol Marek výberovú kávu do mesta plného tmavo pražených talianskych komoditných káv, dnes chce týmto spôsobom robiť ďalšie kolo osvety. Chce ukázať, že káva z kapsulového stroja môže chutiť dobre, a otvoriť tak dvere do sveta výberovej kávy všetkým, ktorí majú obavy. Pozvať ich k sebe do kaviarne a ukázať im, aký bohatý a pestrý môže byť svet kávy.

Vo veľkom teste približne dvadsiatich piatich druhov kapsulových káv, ktorý realizoval najznámejší slovenský kávový bloger, sa Columbia – Anserma z Marekovej pražiarne stala absolútnym víťazom.

„Slovenská pražiareň Aurelica pripravila skvelé ovocné kapsuly. Chuť je plná a telo stredne ťažké. Textúrou nápoj pripravený z týchto kapsúl najviac pripomína textúru skutočného espressa.“ Takže ak patríte medzi občasných kávičkárov alebo to chcete pre mamu či starých rodičov, prípadne do kancelárie, s týmito kapsulami určite neurobíte krok vedľa.

Podpora regiónu

Marek miluje Liptov a na podnikanie sa pozerá trocha inak. Okrem vysokej kvality služieb a produktov sa snaží podnikať a tvoriť projekty s pridanou hodnotou. Samotné založenie pražiarne aj kaviarne prospelo celému regiónu.

Zo strany zákazníkov prišla požiadavka po väčšom množstve podobných konceptov v iných mestách. Vďaka Marekovi tak postupne vznikli ďalšie a ďalšie kvalitné pražiarne a kaviarne a naštartoval celú kávovú kultúru. Aj svojich dodávateľov pre prevádzky sa snaží hľadať v regióne. Či už sú to koláčiky alebo doplnkový sortiment – v jeho ponuke nájdete skvelé koláče od Kus Torty alebo Od Aďky.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Aurelica coffee – prvá pražiareň kávy na Liptove (@aurelicacoffee)

Rovnako má partnerov, ktorí od neho odoberajú kávu pre svoje prevádzky, a darí sa mu spolupracovať naozaj s peknými konceptmi. V neposlednom rade zastrešuje široké spektrum dobročinných a charitatívnych projektov, ktorým sa Marek v regióne venuje vďaka tomu, že jeho podnikanie je úspešné.

A úspešné je len vďaka hosťom, zákazníkom a celej kávovej komunite, ktorej to potom náležite vracia. Takto vyzerá správny lokálpatriotizmus v praxi. A kde všade nájdete Marekovu kávu? Napríklad na Žiarskej chate, v Mýto kaviarničke a, samozrejme, v druhej Marekovej prevádzke – Moment Liptov. Ako hovorí Marek, nie sú to len klienti, ale aj partneri a skvelí priatelia.

Gastronómia je postavená na ľuďoch

Podnikanie v gastronómii je extrémne náročné na ľudí. Nájsť kvalitných zamestnancov je enormne náročné a ešte ťažšie je udržať ich. O to viac v menšom meste, ktoré šikovný barman či barista veľmi rýchlo prerastie a chce sa posúvať ďalej.

Aj toto je jeden z mnohých dôvodov, prečo je v službách a práve v gastronómii taká vysoká fluktuácia zamestnancov. Toto však v Aurelice vôbec neplatí.

Ak ste pravidelný hosť, určite vašej pozornosti neušlo, že tam za barom vidíte pomerne stabilnú zostavu. Tá postupom času dokázala väzbami s hosťami vybudovať perfektnú, až skoro domácu atmosféru.

Kvalitných a motivovaných ľudí jednoducho cítiť v prevádzke a vy máte chuť prísť tam znova. A znova. A zrazu už nejdete na kávu, ale idete pozrieť Adama, pokecať si a stretnúť sa tam s ďalšími ľuďmi, z ktorých sú teraz už priatelia. Tajomstvo úspechu je v Marekovi a jeho životnom príbehu.

Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy

Zdroj: kavickari.sk

Najnovšie videá

Trendové videá