Podnikateľ z Bratislavy: Dvojhviezdičková recenzia z anonymného profilu bez popisu vie pekne zdvihnúť tlak
- Con Forchetta je Talianska trattoria, v ktorej nechýba kvalitné víno, čerstvé domáce cestoviny a tenká pizza s chrumkavým okrajom
- Cez pracovný týždeň sem zvykne zájsť množstvo ľudí na neopozerané menu
- Počas víkendov zase šéfkuchár Tomáš Sika pripravuje špeciálny výber jedál talianskej domácej kuchyne s využitím sezónnych surovín
- Con Forchetta je Talianska trattoria, v ktorej nechýba kvalitné víno, čerstvé domáce cestoviny a tenká pizza s chrumkavým okrajom
- Cez pracovný týždeň sem zvykne zájsť množstvo ľudí na neopozerané menu
- Počas víkendov zase šéfkuchár Tomáš Sika pripravuje špeciálny výber jedál talianskej domácej kuchyne s využitím sezónnych surovín
Con Forchettu nájdeš na Púchovskej v Rači a jej zakladateľmi sú Tomáš Sika, Matúš Svida a Robert Marhefka. Všetci traja sa od školy venujú gastronómii a v tomto segmente si prešli rôznymi pozíciami. Tomáš má najbližšie ku kuchyni, Robert s Matúšom to vedia na rajóne, no pôsobili aj na manažérskych postoch.
Toto trio však začalo pociťovať, že už je čas na niečo vlastné. „Nechceli sme mať v tvorbe žiadne mantinely, chceli sme si vyskúšať skutočné podnikanie. Proste prišiel čas splniť si sen,“ objasňuje Robert.
„Keď sme sa rozhodli, že ideme podnikať, hľadali sme vhodný priestor po celom meste, nielen v Rači. Nakoniec nás oslovil tento domček, v ktorom sme okamžite zbadali jeho čaro a atmosféru, vhodnú presne na taliansku trattoriu. Má vlastné parkovisko a primeranú cenu nájmu. A v Rači je nám super, ľudia sú tu veľmi milí a nápomocní.“
Konštatuje, že vytvorili neformálnu reštauráciu s kvalitným jedlom a vínom. Snažia sa pritom zákazníkovi sprostredkovať atmosféru, ako by zákazník bol skutočne v Taliansku, v nejakej malej dedinke v starom dome. Jej unikátnosť pritom spočíva aj v jej ponuke jedál a ich variáciách.
Spolumajitelia priznáva, že ani ich podnikanie sa nezaobišlo bez komplikácií, naopak, dodnes prichádzajú takmer na dennej báze.
„Aj o tom je ale gastro. Má veľmi široký záber každodenných problémov, či už sa jedná o personál, dodávateľov, technológie a iné veci. Najviac náš však vyviedol z miery samozrejme COVID-19.“
Robert tvrdí, že s pandémiou sa všetko od základov zmenilo. „Hostia nemohli prísť do reštaurácie, museli sme na rýchlo riešiť rozvozy a hľadať nové riešenia na situáciu, ktorá tu ešte nebola a nevieme koľko ešte potrvá. Je to šialené a trvá to doteraz. Nikto nevie ako dopadne tretia vlna, stúpajú ceny surovín, gastro ako také prišlo o značnú časť kvalitného personálu.“
Tím trattorie je ale rád, že nemajú množstvo skúseností s neprajníkmi, ktorých býva v tejto sfére pomerne veľa. „Chvalabohu si nespomínam na nič horšie, ako keď príde 2-hviezdičková recenzia z anonymného profilu bez popisu, to vie pekne zdvihnúť tlak.“
Zároveň však zdôrazňuje, že ich hostia sú skvelí. „V drvivej väčšine sa tu stretávame s milými ľuďmi, ktorí sú féroví, trpezliví a ústretoví. Sme za nich veľmi vďační.“
Nechcú robiť rozdiely
Niektoré reštaurácie sa rozhodli dávať zaočkovaným ľuďom rôzne benefity a zľavy. Robert však hovorí, že ich prevádzka po prepadoch tržieb, aké zažila počas uplynulých dvoch vĺn, nie je v pozícii uprednostňovať akéhokoľvek hosťa.
„My si hlavne každého vážime rovnako. Bezpečnosť je na prvom mieste, dodržiavame všetky nariadenia, ale akákoľvek forma rozdeľovania hostí na skupiny do služieb všeobecne podľa nás nepatrí. Štát by sa mal postarať o to, aby ľudia mali motiváciu sa očkovať a nie prevádzky, môžu si tým len uškodiť a narobiť nepriateľov.“
Podľa nového COVID automatu by mala samotná prevádzka rozhodovať či povolí vstup zaočkovanému zákazníkovi či tomu s testom. Tím reštaurácie však tvrdí, že v praxi už COVID automat rozhodol za samotné prevádzky.
„Rozhodnúť sa v oranžovej fáze pre ‚základ’ je taká istá ekonomická samovražda, ako sa nerozhodnúť v bordovej pre ‚kompletne zaočkovaných’ Určite neberieme COVID na ľahkú váhu, ale často v týchto opatreniach hľadáme logiku.“
Čo sa týka samotnej ponuky prevádzky, bez pochýb tu vždy nájdeš cestoviny, rizotá, pizzu, šaláty či mäso z grilu. Všetky sú podľa vedenia podniku prepracované a výnimočné.
„Kuchyňu má na starosti Tomáš Sika. Je to veľmi talentovaný, všestranný šéfkuchár, ktorý sa venuje vareniu celý svoj život. Pracoval v rôznych kuchyniach či na Slovensku, alebo v zahraničí. V posledných rokoch pred otvorením našej trattorie pracoval na sieti reštaurácií so slovenskou tematikou ako Brand Chef.“
Za hlavné jedlo tu v priemere necháš okolo 9 až 10 eur. A ak hľadáš bestseller, tu je ním jednoznačne paradajková polievka.
V prípade plánov do budúcna je tím reštaurácie len veľmi opatrný. „Aktuálne neplánujeme radšej nič, uvidíme ako sa bude vyvíjať situácia a podľa toho sa budeme rozhodovať. Určite by sme však chceli otvoriť ešte jednu prevádzku, tá by však bola z iného súdka.“
Tým, ktorí by sa podobne ako oni chceli pustiť do podnikania v našej krajine radia, aby išli za svojimi snami. Zároveň všetkých nádejných podnikateľov upozorňujú, že biznis si bude vyžadovať aj poriadnou dávkou ich trpezlivosti.
O tom, že v Rači sídli trattoria, ktorá stojí za návštevu, svedčí aj veľké množstvo pozitívnych recenzií na stránke TripAdvisor či na sociálnych sieťach. „Je to skvelý a rozumný koncept rastu a vývoja v Rači, výborné jedlo, chodíme sem pravidelne, ešte nikdy nesklamali, milá obsluha, podľa mňa jedna z naj reštaurácií v Bratislave,“ tvrdí v sekcii recenzií Roman.
„Príjemné prostredie, milý a ústretový personál a jedlo dobrej kvality. Tu sa na taliansku reštauráciu nehrajú, tu aj dobré talianske jedlo varia. S talianskou hudbou si tu vychutnáte dobrú pizzu, cestoviny, či typické antipasti,“ píše Lucia.
„Mali sme šťastie a ušlo sa nám cez obed voľné miesto. Nabudúce nebudeme riskovať a spravíme si vopred rezerváciu. Paradajková polievka, lasagne a malinová limonáda si zaslúžia jednotku s hviezdičkou. Je tu usmiata a milá obsluha a príjemné prostredie,“ tvrdí Danka.
Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy