Pomôže s trávením či cholesterolom: Toto malé, ale mocné ovocie by si mal mať stále v mrazničke

  • Je vhodné zahrnúť čučoriedky do svojej stravy každý deň
  • Konzumovať by si ich mal obzvlášť počas sviatkov
Na snímke sú košíky s ovocím
Ilustračný obrázok Unsplash/Timo Volz
  • Je vhodné zahrnúť čučoriedky do svojej stravy každý deň
  • Konzumovať by si ich mal obzvlášť počas sviatkov

Plné stoly, plné chladničky a plné žalúdky. Aj takto by sa dali definovať vianočné sviatky, ktoré nám pomaly končia. Odolať plnému stolu je náročné aj pre tých najviac zaťatých, čo môže neskôr viesť nielen k výčitkám svedomia, ale aj k silným bolestiam brucha.

Aby si sa bolesti vyhol, mal by si mať v domácnosti zásobu lesných čučoriedok. Informuje o tom portál webnoviny.sk s tým, že štúdia fínskych vedcov ukázala, že drobné plody dokážu zmierniť šok organizmu z prílevu tučných jedál a udržať cholesterol na uzde.

Konzumácia pokrmov s vysokým obsahom tuku môže zvýšiť riziko vzniku zápalov v tele. Aj keď je zápal prirodzenou reakciou imunitného systému, dlhodobé vystavenie organizmu zvýšeným zápalom môže spôsobiť škodu. Našťastie, lesné čučoriedky vďaka ich vysokému obsahu polyfenolov majú schopnosť potlačiť negatívny vplyv zápalov.

V poslednej štúdii sa vedci zameriavali na testovanie vplyvu konzumácie lesných čučoriedok pri zvýšenom príjme tukov. Polyfenoly obsiahnuté v týchto čučoriedkach preukázateľne chránili organizmus pred zápalmi, vysokým krvným tlakom a cukrovkou, dokonca aj v prípade, keď bol príjem nasýtených tukov vyšší a organizmus musel čeliť vyššej úrovni zápalov než obvykle.

„Blahodarné účinky čučoriedok možno pripísať antokyánom, ktoré patria do skupiny polyfenolov a dodávajú bobuliam tmavomodrú farbu. Tieto látky fungujú ako silné antioxidanty a chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi,“ uviedli vedci z University of Eastern Finland vo fínskom Joensuu.

Je vhodné zahrnúť čučoriedky do svojej stravy každý deň. Ak ich v jedálničku nemáš pravidelne, vedci odporúčajú, aby si si aspoň počas vianočných sviatkov pripravil zásobu v mrazničke, najmä keď sú stoly preplnené jedlami s vysokým obsahom tuku.

Zázračných potravín je viac

Jogurt sa radí medzi superpotraviny vďaka svojim mnohostranným prínosom pre ľudské zdravie. Jeho hodnota sa zvlášť prejavuje vysokým obsahom probiotík, ktoré pozitívne ovplyvňujú tráviaci trakt a posilňujú imunitný systém.

Podľa informácií z portálu Pravda, výhody pre zdravie, ktoré jogurt poskytuje, siahajú ešte ďalej.

Pred časom vedci odhalili, že Masajovia, príslušníci známeho afrického kmeňa, konzumujú výrazné množstvo mäsa, avšak napriek tomu nemajú vysokú hladinu cholesterolu. Dôvod spočíva v ich pravidelnej konzumácii jogurtu.

„Okrem mäsa tvorí Masajovská strava významnú časť fermentovaných mliečnych výrobkov vrátane jogurtu, a to až päť litrov denne. Probiotiká v týchto výrobkoch znižujú tvorbu žlčových kyselín, čím sa znižuje absorpcia cholesterolu zo zažívacieho traktu. Tento účinok je najvýraznejší u ľudí s už vysokou hladinou cholesterolu,“ zdôrazňujú autori knihy Superpotraviny Steven H. Pratt a Kathy Matthewsová.

Jogurt kombinuje jedinečné účinky probiotík a prebiotík. Prebiotiká podporujú rast a aktivitu prospešných črevných baktérií, známych ako probiotiká. V jogurte sa nachádzajú aj prebiotiká, konkrétne fruktooligosacharidy.

Probiotiká majú prospešné účinky na zdravie, ktoré nie sú obmedzené len na oblasť čreva. Medzi ich hlavné výhody patrí posilnenie imunitného systému proti infekciám, znižovanie rizika vzniku alergií a atopického ekzému, tvorba látok, ktoré prispievajú k regulácii krvného tlaku, a potlačenie rastu kvasiniek v tele, čo napomáha prevencii a liečbe gynekologických zápalov.

Jogurt predstavuje vynikajúci zdroj bielkovín, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie ľudského tela. Tieto bielkoviny sú kľúčové pre regeneráciu tkanív a rast svalov, podporujú kognitívne funkcie mozgu a posilňujú imunitný systém. Okrem toho prispievajú k spaľovaniu tukov a redukcii nadváhy.

Pre dospelých sa odporúča denne prijímať približne dva gramy bielkovín na kilogram telesnej hmotnosti, pričom aktívni športovci by mali zvýšiť ich množstvo.

Zdroje: webnoviny.sk, Pravda

Najnovšie videá

Trendové videá