Poplach v Poľsku: Po otrave huspeninou zomrel muž, dvaja ľudia sú v nemocnici

  • Huspenina na juhu Poľska usmrtila 54-ročného muža
  • Ďalšie osoby hospitalizovali
Huspenina, bolesť
Wikimedia Commons/Kent Wang, Archív Canva
  • Huspenina na juhu Poľska usmrtila 54-ročného muža
  • Ďalšie osoby hospitalizovali

Huspenina z trhu v Poľsku spôsobila smrteľnú otravu jedlom. Miestna polícia už v tejto súvislosti obvinila manželský pár. Muž so ženou predávali zo svojho vozidla vlastné domáce lahôdkové výrobky na jednom z tamojších trhov. Po konzumácii ich produktu však umrela jedna osoba. Konkrétne šlo o 54-ročného muža.

Ďalšie dve osoby vo veku 67 a 72 rokov museli kvôli rovnakým produktom hospitalizovať. V súčasnosti ich ošetrujú v nemocnici v Krakove a tamojšia polícia potvrdila, jedna z nich je v kritickom stave.

Ako píše Onet, manželia chovali ošípané a produkty z nich predávali v meste Nowa Dęba na juhu krajiny. Po ich zadržaní policajti zaistili aj približne 20 kilogramov mäsových výrobkov. Tie podrobia inšpekcii. Polícia totiž pracuje s teóriou, že všetky tri otravy súvisia s produktami manželského páru.

Zadržané osoby sa priznali, že predali niekoľko porcií. Vládne bezpečnostné centrum (RCB) v súčasnosti Poliakov varuje, aby sa konzumácii výrobkov z trhu v Nowej Dębe vyvarovali. Ľuďom rozposlali SMS správy, ktoré úspešne upozornili ďalšie dve osoby. Tie si zakúpili rovnaký produkt, no ešte ho nekonzumovali.

Na sociálnych sieťach, ale aj v lokálnych aj celoštátnych médiách vyzvali úrady obyvateľstvo, aby bolo pri nákupe potravín ostražité. „Mäso kupujte iba od predajcov, ktorí na to majú oficiálne povolenie od veterinárov a hygienikov,“ upozornila TVN24.

Ďalšie poľské prípady

V Poľsku evidujeme množstvo podobných prípadov, ale aj viaceré vážnejšie pochybenia, pri ktorých sa nevyhovujúci produkt rozšíril do množstva domácností a veľkých obchodov. Nedávno sme ťa informovali o výsledkoch kontrol, ktoré v roku 2022 vykonala miestna Poľnohospodárska a Obchodná inšpekcia.

Po prekontrolovaní rôznych sektorov poľskými kontrolórmi sa v každom z nich objavili nezrovnalosti. V jednom obchode objavili mäso s hmotnosťou takmer sedem ton, ktoré bolo „napichané“ vodou. Každý kus mäsa mal tak o približne 25 % väčšiu váhu, než by mal v skutočnosti.

Pri kontrolách inšpektori tiež zistili, že mrazené ryby mali o 26 % väčšiu hmotnosť, než mali mať, pričom túto nadbytočnú hmotnosť spôsoboval pridaný ľad. Tento ľad bol predávaný za cenu ryby samotnej.

Veľký podiel kontrolovaných potravín, konkrétne 77 %, ktoré mali byť z hovädzieho mäsa, boli vlastne vyrobené z omnoho lacnejších surovín, ako sú bravčové a hydinové mäso.

Takmer polovica výrobkov, ktoré mali obsahovať syr feta, v skutočnosti obsahovali jeho lacnejšie alternatívy.

Salmonela v mäse

V októbri minulého roka až 15 európskych krajín, ale aj Spojené štáty, postihol nárast prípadov salmonelózy. Ochorenie bolo podľa úradov spôsobené kontaminovaným kuracím mäsom alebo výrobkami z neho, konkrétne kebabu. 

Podľa informácií Európskeho strediska pre kontrolu a prevenciu chorôb (ECDC) pochádzalo nebezpečné mäso zo siedmich spracovateľských závodov v Poľsku a z jedného v Rakúsku.

V auguste zas štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR vykonala dve potravinové kontroly v jednej z prevádzok v obci Lieskovec. Našli v nej nevyhovujúce produkty. Išlo o hydinu z Poľska pod názvom Kurací stehenný plátok chladený. Tú doviezli na Slovensko v množstve 4,8 tony a vyskytovala sa v nej taktiež salmonela.

Zdroje: Onet, TVN24, Archív SIU

Najnovšie videá

Trendové videá