Popredný vedec prezradil, čo je kľúčom k dlhovekosti: Mal by si sa vyhnúť týmto 5 „jedovatým potravinám“

  • Valter Longo je popredný vedec, ktorý sa venuje téme dlhovekosti
  • Propaguje nový prístup v oblasti stravovania, ktorý má predlžovať život
Seniori, dlhovekosť
Ilustračné foto Canva/Cahray Penn, Robert Kneschke,
  • Valter Longo je popredný vedec, ktorý sa venuje téme dlhovekosti
  • Propaguje nový prístup v oblasti stravovania, ktorý má predlžovať život

Valter Longo, významný profesor gerontológie a riaditeľ Inštitútu dlhovekosti na University of Southern California (USC) v Kalifornii, má ambiciózny cieľ: žiť 120 až 130 rokov a zachovať si pri tom čo najvyššiu úroveň zdravia.

Longo svojou prácou a výskumom vyzdvihuje dôležitosť kvality života a zdravia. Hovorí, že cieľom by nemalo byť len dožiť sa vysokého veku, ale užívať si tento dlhý život v dobrom zdraví, čo je koncept, ktorý rezonuje s rastúcim počtom ľudí hľadajúcich spôsoby, ako žiť dlhšie a zdravšie.

Odklon od tradičného spôsobu životu

Ako uvádza portál Fortune, tradičný taliansky spôsob života bol dlhodobo vnímaný ako zlatý štandard pre dosiahnutie dlhovekosti, pričom kľúčovú úlohu tu zohrávala stredomorská strava, pravidelná chôdza a silné spoločenské väzby.

Taliansky ostrov Sardínia patrí medzi 5 pôvodných modrých zón, ktoré sú známe tým, že ich obyvatelia majú vysokú priemernú dĺžku života a udržiavajú si dobré zdravie aj v pokročilejšom veku.

Longo, ktorý vyrastal v tejto krajine, však upozorňuje, že súčasný životný štýl v Taliansku sa výrazne líši od ideálu, ktorý kedysi definoval túto krajinu. Podľa jeho slov „takmer nikto v Taliansku dnes nedodržiava stredomorskú stravu“.

Tento posun vo výživových návykoch má za následok narastajúcu obezitu medzi talianskou mládežou, čo Longo pripisuje „piatim jedovatým P“ – pizza, cestoviny, bielkoviny, zemiaky a chlieb (v angličtine pizza, pasta, protein, potatoes, and pane (or bread), pozn. red.). Tento vzorec stravovania má ďaleko od tradičnej stredomorskej stravy, ktorá bola kedysi základom dlhovekosti talianskeho obyvateľstva.

Longo vyjadril obavy, že ak sa tento trend bude naďalej udržiavať, Taliani sa síce dožijú vysokého veku, no bude ho sprevádzať výrazný pokles kvality zdravia.

Ako to môžeme zvrátiť

Longo, autor knihy „The Longevity Diet“, propaguje tradičnú stredomorskú diétu založenú na konzumácii rastlinných potravín a orechov. Na svojom webovom portáli ponúka originálne recepty zamerané na podporu dlhovekosti, vrátane sladkokyslých sardiniek, plnených artičok, karbonátok z kapusty či cibule v orechovej omáčke.

Okrem toho propaguje pomerne novú metodiku v oblasti výživy – tzv. simulovaný pôst alebo diétu, ktorá napodobňuje pôst. Ide o metódu, pri ktorej dochádza k obmedzeniu príjmu potravy, čo umožňuje organizmu využívať benefity pôstu, a to bez nutnosti úplného hladovania.

Ako sa uvádza na jeho webovej stránke, tento prístup zahŕňa stravu s nízkym podielom sacharidov a bielkovín, avšak s vysokým obsahom zdravých mastných kyselín, čo napomáha telu maximálne využiť výhody pôstu pre zdravie a dlhovekosť.

„Patentovaný recept Fasting Mimicking Diet umožňuje vášmu telu zostať v režime podobnom pôstu, čo spúšťa súbor opatrení, ktoré si telo vyvinulo počas prirodzeného výberu,“ píše sa na jeho stránke. „To umožňuje telu optimalizovať svoj výkon, omladiť svoje bunky a prosperovať za náročných podmienok.“

Zdroje: Valter Longo, Fortune

Najnovšie videá

Trendové videá