Populárne sladidlo môže vyvolať úzkosti, tvrdia vedci. Pridáva sa takmer do všetkého
- Tím vedcov skúmal, ako umelé sladidlo pôsobí na nervový systém a správanie myší
- Zistenia ich šokovali
- To, čo denne konzumujeme, vyvolalo myšiam úzkosť
- Tím vedcov skúmal, ako umelé sladidlo pôsobí na nervový systém a správanie myší
- Zistenia ich šokovali
- To, čo denne konzumujeme, vyvolalo myšiam úzkosť
Čo ak majú sladené nápoje, ktoré denne konzumujeme, vplyv na našu úzkosť? Presne takúto otázku si položil tím vedcov v roku 2022. V novej štúdii sa zamerali na populárne umelé sladidlo.
Skúmali, čo sa deje, keď myši pijú vodu s umelým sladidlom, aspartámom. Výsledky tejto štúdie naznačujú, že by sme si mali dať pozor na to, čo pijeme.
Aspartám je umelé sladidlo, ktoré FDA schválila v roku 1981, a nájdeš ho najmä v potravinách a nápojoch s nízkym či nulovým obsahom cukru. Dokonca ho konzumujú aj deti. A vôbec nie v zanedbateľnom množstve.
Sladidlo podávali pokusným myšiam
Vo výskume dostali myši pitnú vodu s aspartámom v množstve ekvivalentnom 15 percentám maximálnej dennej dávky odporúčanej pre ľudí. Tieto myši prejavovali v špeciálnych testoch známky úzkosti. To vedcov skutočne prekvapilo, keďže aspartám je bežnou súčasťou jedálnička.
Čo je však ešte prekvapujúcejšie, a zároveň znepokojivé, tieto účinky sa preniesli na potomstvo myší až do druhej generácie. Úzkosť myší merali rôznymi testami s bludiskami, a tiež pozerali na to, ako sa mení aktivita génov v časti mozgu zvanej amygdala, ktorá ovplyvňuje úzkosť.
Keď skonzumujeme aspartám, rozkladá sa na aspartovú kyselinu, fenylalanín a metanol, a všetky tieto látky môžu ovplyvniť náš nervový systém. Už teraz existujú obavy, že niektorí ľudia môžu na aspartám reagovať negatívne.
Myšiam dali sedatíva proti úzkosti
Keď myšiam dali liek s názvom Diazepam, ktorý sa predtým predával pod názvom Valium a bežne sa používa na liečbu úzkosti u ľudí, prejavy úzkosti sa u všetkých myší zastavili. Tento liek totiž pomáha regulovať tie isté časti mozgu, ktoré sú ovplyvnené aspartámom.
Hoci správanie myší nie je úplným odrazom toho, čo sa deje u ľudí, výskumníci pozorovali jasné zmeny v ich správaní, ktoré súviseli so zmenami v aktivite génov.
Sara Jones, výskumná asistentka na Floridskej štátnej univerzite, povedala, že „takýto výrazný prejav úzkosti (sme) nečakali. Obvykle vidíme len jemné zmeny“.
Táto štúdia je pokračovaním práce tímu na tom, ako konzumácia nikotínu ovplyvňuje správanie myší naprieč generáciami. Opäť sa ukázalo, že tieto účinky sa môžu prenášať z jednej generácie na druhú v dôsledku zmien v génoch spermií myší.
Výskumníci predpokladajú, že niečo podobné sa môže diať aj pri konzumácii aspartámu. Inými slovami, nebezpečenstvo nečíha len na tých, ktorí prijímajú umelé sladidlá, ale aj na ich deti a vnukov.
Nejde o prvú štúdiu tohto druhu
Predtým už experti zvažovali možnú súvislosť medzi aspartámom a úzkosťou, ale výsledky boli zmiešané. Niektoré štúdie na zvieratách nenašli žiadne zmeny v správaní, ktoré by naznačovali úzkosť u potkanov, keď im podávali umelé sladidlá. To znamená, že musia vykonať ďalší výskum, aby vedci pochopili celý rozsah tohto problému.
Napriek tomu, na základe týchto zistení, Jones, Bhide a ich kolegovia vyzývajú k opatrnosti. Predchádzajúce štúdie už spájali umelé sladidlá s rakovinou a zmenami baktérií v čreve, ktoré môžu viesť k problémom s glukózovou intoleranciou. Úzkosť je teraz ďalším faktorom, ktorý by mali vo výskume zvážiť.
Výskumníci v závere svojej štúdie, zverejnenej v decembri 2022, píšu, že ak z týchto výsledkov vyvodia závery pre ľudí, tak sa zdá, že konzumácia aspartámu v množstvách pod odporúčaným denným limitom FDA môže spôsobiť zmeny v správaní a myslení u tých, ktorí ho konzumujú, a tiež u ich potomkov.
Zdroje: PNAS, Science Alert