Potravina, ktorú majú ľudia v špajze, môže ublížiť: Toto sú najväčšie riziká
- Potravinu, ktorú máme všetci doma, poznáme vďaka mnohým zdravotným prínosom
- Všetkého však veľa škodí
- Potravinu, ktorú máme všetci doma, poznáme vďaka mnohým zdravotným prínosom
- Všetkého však veľa škodí
Potravinu, ktorú máme všetci doma, poznáme vďaka mnohým zdravotným prínosom. Reč je o jablčnom octe, ktorý má však aj svoje nevýhody. Upozorňuje na to portál webnoviny.sk s tým, že sa objavujú pri nadmernom užívaní.
Podľa výsledkov niektorých výskumov dokáže jablčný ocot spomaľovať rýchlosť, akou jedlo opúšťa žalúdok a dostáva sa do dolnej časti tráviaceho taktu. V dôsledku toho je vstrebávanie živín do krvného obehu pomalšie.
Počas konzumácie jablčného octu by mali byť obozretní najmä ľudia s gastropaerézou, ktorá väčšinou postihuje cukrovkárov. Ide totiž o zdravotný problém, kedy nervy v žalúdku nefungujú správne, v dôsledku čoho ostáva jedlo v žalúdku dlho a nevyprázdňuje sa normálnou rýchlosťou. Častými príznakmi tohto ochorenia sú nevoľnosť, nadúvanie a pálenie záhy.
Okrem toho môže jablčný ocot spôsobovať tráviace problémy. Táto potravina je známa tým, že dokáže znížiť chuť do jedla, no zároveň môže jej konzumácia viesť k nevoľnosti, a to najmä v prípade, že je súčasťou nápoja. Existujú štúdie vykonané na ľuďoch a zvieratách, ktoré poukazujú na to, že jablčný ocot spolu s kyselinou octovou znižujú chuť do jedla. Zároveň však podporujú pocit plnosti tak, že to môže viesť k poruche trávenia, čo má za následok zníženie príjmu kalórií.
Nadmerná konzumácia jablčného octu má zlý vplyv aj na zubnú sklovinu. Celkovo sa však tento problém týka všetkých kyslých potravín a nápojov. Laboratórna štúdia, počas ktorej bola sklovina zo zubov múdrosti ponorená do rôznych octov s hodnotami pH v rozmedzí od 2,7 do 3,95, to potvrdzuje.
Ocot mal totiž za následok 1 až 20-percentnú stratu minerálov zo zubov po 4 hodinách. Vzhľadom na to, že išlo len o laboratórnu štúdiu, je potrebné toto tvrdenie brať s nadhľadom. V ľudských ústach sú totiž sliny, ktoré pomáhajú vyrovnávať kyslosť. Zároveň by človek vo svojich ústach nedržal ocot 4 hodiny.
Úbytok kostnej hmoty a nízke hladiny draslíka po nadmernej konzumácii jablčného octu síce žiaden výskum nepotvrdzuje, ale portál Healthline poukazuje na prípad 28-ročnej ženy, ktorá 6 rokov vkuse konzumovala denne 250 ml octu zriedeného s vodou. Táto žena skončila v nemocnici s nízkymi hladinami draslíka a inými abnormalitami v chémii krvi. Okrem toho jej však lekári diagnostikovali osteoporózu. Tento jav sa u mladých ľudí nevyskytuje často, keďže ide o krehké kosti.
Obrovským problémom môžu byť aj popáleniny krku. Týka sa to predovšetkým detí. V prehľade škodlivých tekutín náhodne prehltnutých deťmi stojí, že práve kyselina octová bola najčastejšou príčinou popálenín hrdla.
Ocot má aj svoje výhody
Primeraná konzumácia jablčného octu však môže byť zdraviu prospešná. Ako uvádza portál Preventívne.sk, existujú štúdie, ktoré dokazujú, že jablčný ocot je výborným pomocníkom pri chudnutí alebo spaľovaní tukov v oblasti brucha. Je však jasné, že nejde o zázrak, vďaka ktorému sa zobudíš s plochým bruchom.
Samozrejmosťou by malo byť pravidelné stravovanie, no aj pravidelná a primeraná fyzická aktivita.
Okrem chudnutia má však jablčný ocot pozitívny vplyv na znižovanie hladiny cukrov v krvi, zvyšovanie senzibility na inzulín, znižuje tiež cholesterol v krvi, priaznivo ovplyvňuje krvný tlak a zabíja plesne. Zároveň pomáha v boji proti kožným ochoreniam, podporuje trávenie a sťahuje opuchy.
Ideálnou dávkou sú dve lyžice denne. Ocot by si však nemal piť na prázdny žalúdok. Ideálne je, ak toto množstvo zriediš s vodou alebo ho pridáš priamo do jedla. Po konzumácii octu by si si mal vypláchnuť ústa vodou a po 30 minútach si umyť zuby.
Zdroje: webnoviny.sk, Healthline, Preventívne.sk