Potravina, ktorú máš v špajzi aj ty, znižuje riziko úmrtia. Stačí ti polovica lyžičky denne

  • Dôležité načasovanie štúdie, keďže rastie výskyt Alzheimerovej choroby a iných druhov demencie
  • Stačí iba polovica čajovej lyžičky denne
olej varenie
Podľa najnovšej štúdie už viac ako polovica čajovej lyžičky olivového oleja výrazne znižuje pravdepodobnosť vzniku demencie Freepik/DCStudio
  • Dôležité načasovanie štúdie, keďže rastie výskyt Alzheimerovej choroby a iných druhov demencie
  • Stačí iba polovica čajovej lyžičky denne

Jedným z najsilnejších trendov 21. storočia je starostlivosť o naše fyzické a psychické zdravie. Jej neodmysliteľnou súčasťou je vyvážená a zdravá strava.

Portál Euronews píše, že olivový olej je už dlhý čas považovaný za príklad takzvanej „super potraviny“, ktorá nám môže pomôcť žiť dlhšie a plnohodnotnejšie v prípade, ak sa konzumuje ako súčasť zdravej výživy.

V týchto dňoch vyšla nová štúdia, mimochodom prvá svojho druhu, ktorá naznačuje, že olivový olej môže výraznou mierou prispieť k zamedzeniu takých rozšírených problémov súčasnosti, akými sú Alzheimerova choroba či iné formy demencie.

Demenciou trpí až 55 miliónov ľudí na svete

Portál Healthline uvádza, že demencia, vrátane Alzheimerovej choroby, postihuje viac ako 55 miliónov ľudí na celom svete a nejaká forma demencie je jednou z hlavných príčin úmrtí nielen v USA, ale v globálnom meradle. Aj preto je štúdia, ktorá bola prezentovaná na NUTRITION 2023, vlajkovom stretnutí Americkej spoločnosti pre výživu (ASN) v Bostone medzi 22. a 25. júlom, mimoriadne dôležitá.

Vedci z prestížnej Harvard University skúmali spôsoby, ako zlepšiť symptómy demencie, ktoré zahŕňajú stravovacie návyky a životný štýl. Výskumníci analyzovali stravovacie dotazníky a záznamy o úmrtí od viac ako 90 000 Američanov počas tridsiatich rokov.

V priebehu troch desaťročí zomrelo v dôsledku demencie 4 749 ľudí. Zistenia ukázali, že účastníci, ktorí konzumovali viac ako pol polievkovej lyžice olivového oleja denne, mali o 28 % nižšie riziko úmrtia na demenciu v porovnaní s tými, ktorí olivový olej nekonzumovali nikdy alebo len zriedka.

„Naša štúdia podporuje diétne usmernenia, ktoré odporúčajú rastlinné oleje, ako je olivový olej, a naznačuje, že tieto odporúčania podporujú nielen zdravie srdca, ale potenciálne aj zdravie mozgu.“

„Výber olivového oleja, prírodného produktu namiesto tukov, ako je margarín a komerčná majonéza, je bezpečnou voľbou a môže znížiť riziko smrteľnej demencie,“ vysvetlila pre portál SciTechDaily Anne-Julie Tessierová, ktorá je študentkou postdoktoradského programu na Harvard T.H. Chan School of Public Health. 

Prvá štúdia svojho druhu, ktorá ale má svoje limity 

Neuroscience News upozorňuje na fakt, že predkladaná štúdia je prvou, ktorá skúma vzťah medzi stravou a smrťou súvisiacou s demenciou. Jedným z najdôležitejších záverov je, že nahradenie len jednej čajovej lyžičky margarínu a majonézy ekvivalentným množstvom olivového oleja denne bolo spojené s 8 – 14 % nižším rizikom úmrtia v dôsledku demencie.

Závery výskumu indikujú, že ľudia, ktorí pravidelne používajú olivový olej namiesto spracovaných alebo živočíšnych tukov, majú tendenciu mať vo všeobecnosti zdravšiu stravu.

Na druhej strane, Tessierová však dodala, že vzťah medzi olivovým olejom a rizikom úmrtnosti na demenciu v tejto štúdii bol nezávislý od jednej premennej, a tou je komplexná kvalita stravy. To môže naznačovať, že olivový olej má vlastnosti, ktoré sú prospešné iba pre zdravie mozgu.

„Niektoré antioxidačné zlúčeniny v olivovom oleji môžu prechádzať hematoencefalickou bariérou, čo môže mať priamy vplyv na mozog. Je tiež možné, že olivový olej má nepriamy vplyv na zdravie mozgu tým, že prospieva kardiovaskulárnemu zdraviu,“ dodala.

V tomto kontexte ale Tessierová pre Euronews objasnila, že výskum v tejto fáze je iba pozorovací, a varovala, že zatiaľ nepreukázal, že olivový olej je príčinou zníženého rizika smrteľnej demencie. Na potvrdenie účinku budú potrebné ďalšie podrobnejšie a rozsiahlejšie štúdie.

Zároveň sa ale výskumníci zhodli na tom, že štúdia podporuje dôkazy, že používanie olivového oleja namiesto iných tukov môže pomôcť pri podpore zdravej výživy.

Čítajte viac z kategórie: Inovácie a Eko

Zdroje: Euronews, Healthline, SciTechDaily, Neuroscience News

Najnovšie videá

Trendové videá