Potraviny budú drahšie, boja sa poľnohospodári. Extrémne počasie nás pripravilo o úrodu
- S nedostatkom úrody zápasí takmer polovica Európy
- Suchom poškodené plodiny môžu mať za následok zvyšovanie cien základných potravín
- S nedostatkom úrody zápasí takmer polovica Európy
- Suchom poškodené plodiny môžu mať za následok zvyšovanie cien základných potravín
Aj tento rok nám počasie znova dáva poriadne zabrať. Extrémne výkyvy trápia aj európskych poľnohospodárov, ktorí nie sú v otázke tohtoročnej úrody veľmi optimistickí. Suchom trpí takmer polovica pôdy v Európe a odborníci sa obávajú o plodiny. Poľnohospodári sa už teraz obávajú, že potraviny budú drahšie.
Ani nedávne zrážky v Španielsku a Portugalsku nestačili na to, aby napravili škody na produkcii potravín. Očakáva sa, že produkcia obilnín v južnej Európe klesne v porovnaní s minulým rokom až o 60 %.
Úroda v roku 2023 bude najnižšia od roku 2007 – na úrovni 256 miliónov ton. Predstavuje to asi o 9,5 % menej ako päťročný priemer 283 miliónov ton. O znepokojivých faktoch informovala portál The Grocer poľnohospodárska organizácia Copa Cogeca.
EurActiv.sk píše, že na juhu Európy klesne produkcia obilnín oproti minulému roku až o 60 %. Žatvu v Portugalsku, Španielsku či Taliansku ničia vysoké teploty, ktoré pravidelne prekračujú 40 stupňov Celzia. Sucho a vysoké teploty ohrozujú aj produkciu zeleniny, napríklad paradajok v Taliansku.
„Európska komisia plánuje mobilizovať ďalších 330 miliónov eur pre poľnohospodárov v EÚ, ktorí zápasia s náročným počasím, vysokými nákladmi a obchodnými problémami,“ uvádza Sky News. Južná Európa trpí dlhotrvajúcim suchom, no v súčasnosti sa vďaka nedávnym dažďom začína zotavovať.
Podľa vedcov zvyšovanie koncentrácie skleníkových plynov v atmosfére v dôsledku ľudských aktivít už oteplilo planétu o 1,2 stupňa Celzia. Bezpečná hranica predstavuje 1,5 stupňa, za ňou výrazne narastá pravdepodobnosť a vplyv ničivých dôsledkov klimatickej zmeny.
Potraviny budú drahšie, Slovensko ich má zatiaľ dosť
Aj napriek tomu, že Európe nehrozí hladomor, môže dôjsť k situácii, kedy si za základné potraviny, ako sú múka či olej, priplatíme o čosi viac. Ich dostupnosť by sa totiž mohla rapídne znížiť.
Podľa Jany Holéciovej, hovorkyne Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK), však na Slovensku v roku 2023 očakávame množstvom nadpriemernú úrodu obilnín či repky. Očakáva sa aj lepšia kvalita.
„Slovensko by malo byť aj po tohtoročnej žatve sebestačnou krajinou v produkcii obilia. Budeme mať teda dostatok obilia pre vlastnú spotrebu (múka, pekárenské výrobky), aj pre výrobu krmív pre hospodárske zvieratá a aj na vývoz,“ povedala Holéciová pre Topky.
To, či budú ovplyvnené ceny, povedať ťažko. „Jednou z najdrahších položiek je cena ľudskej práce, ale aj náklady na energie či dopravu. Obilie sa teda v rozhodujúcej forme nepodieľa na výslednej odbytovej cene chleba alebo pečiva. Tú primárne určujú rôzne daňovo-odvodové povinnosti firiem za svojich zamestnancov.“
Podľa analytika Slovenskej sporiteľne Mariána Kočiša tiež za cenou stoja druhotné faktory, a teda ani dostatočná úroda by nemusela znamenať pohyb cien. „Na ceny slovenských potravín výrazne vplývali najmä sekundárne efekty zvýšenia cien energetických komodít na svetových burzách, ktoré sa medzičasom už stabilizovali.“
„Zároveň tiež boli prijaté opatrenia vládou, ktoré vo vybraných odvetviach dočasne znížia cenu práce v noci, čo by sa v konečnom dôsledku malo prejaviť aj vo finálnych cenách niektorých výrobkov,“ dodáva pre Topky.
Sezónne predpovede naznačujú, že pre väčšinu kontinentu je na programe teplejšie leto, ako je priemer. Od júna do augusta 2023 sa v južnej Škandinávii, južnom Spojenom kráľovstve, Dánsku, Nemecku a regiónoch Baltského mora očakávajú suchšie ako priemerné podmienky.
Zdroje: The Grocer, EurActiv.sk, Sky News, Topky