Potraviny, ktoré zakazuje každý dietológ, ti dokážu pomôcť. Nová štúdia vyčlenila významnú časť z nich
- Mnohí odborníci považujú ultraspracované potraviny za zdraviu škodlivé
- Podľa nových poznatkov však niektoré z nich znižujú riziko multimorbidity
- Mnohí odborníci považujú ultraspracované potraviny za zdraviu škodlivé
- Podľa nových poznatkov však niektoré z nich znižujú riziko multimorbidity
V poslednom období sa intenzívne diskutuje o rizikách, ktoré predstavujú vysokospracované potraviny. Odborníci poukazovali na to, že niektoré z týchto potravín môžu zvyšovať riziko zdravotných problémov, vrátane obezity, vysokého krvného tlaku, srdcových chorôb, rakoviny či cukrovky 2. typu.
Ultraspracované potraviny sú produkty vytvorené s použitím ingrediencií, ktoré v domácej kuchyni bežne nevyužívame. Tieto potraviny sú často spracované tak, aby mali dlhšiu trvanlivosť, boli chutnejšie a cenovo dostupnejšie.
V kategórii týchto produktov nájdeme široké spektrum potravín, ktoré sa líšia nielen svojím zložením, ale aj nutričným profilom. Napríklad komerčný celozrnný chlieb spadá do tej istej skupiny ako zmrzlina, šišky alebo vyprážané pochutiny, hoci má úplne iné zdravotné účinky.
Mnohé ultraspracované potraviny môžu mať nepriaznivý nutričný profil. Čo je však nové ohľadom týchto potravín, je myšlienka, že niektoré z nich môžu byť dokonca zdraviu prospešné, čo potvrdila aj nedávna medzinárodná štúdia.
Mýty okolo ultraspracovaných potravín
Pre odomknutie obsahu zadaj svoj e-mail
Registrácia a platba bude dokončená po zadaní e-mailu.
Staň sa členom Startitup PREMIUM
a získaj neobmedzený prístup.
Predplatné môžeš zrušiť kedykoľvek.
V článku sa po odomknutí dozvieš
- Ktoré ultraspracované potraviny znižujú riziko zdravotných problémov
- Akým vysoko spracovaným potravinám sa ľudia vyhýbajú zbytočne
- Ktorá ultraspracovaná potravina môže priaznivo vplývať na trávenie
- Aká je pravda o doterajších štúdiách, ktoré poukazovali na škodlivosť tohto typu potravín
Po odomknutí tiež získaš
- Články bez reklám
- Neobmedzený prístup k viac ako 75 000 článkom