Pozreli sme sa na vyhrotené kávy s mliekom. Nachádza sa medzi nimi klasika, ale aj unikáty
- Každá krajina má svoju vlastnú kávovú kultúru
- Mliečne nápoje sú neoddeliteľnou súčasťou každej kaviarne
- Každá krajina má svoju vlastnú kávovú kultúru
- Mliečne nápoje sú neoddeliteľnou súčasťou každej kaviarne
Ak si si myslel, že cappuccino a café latté sú jediné dva mliečne kávové nápoje, tak ťa musím sklamať. Po celom svete existujú skutočne všemožné varianty mliečnych drinkov v kombinácii s kávou. My sme sa pozreli na tie najviac zaujímavé a zároveň aj na tie, ktoré nájdeš úplne bežne v tvojej lokálnej kaviarni.
Cappuccino
Pokiaľ je reč o mliečnych nápojoch z kávy, tak by sme sa najskôr mali pozrieť na úplného kráľa všetkých mliečnych káv. Zloženie kávy je skutočne ikonické. Kombinuje malú dávku kávy, dnes zvyčajne jednu dávku espressa, teplé mlieko a mliečnu penu na vrchu. Každá kaviareň ho robí trošku inak, avšak správny pomer by mal byť 1:1:1.
Pôvod sa pripisuje Taliansku aj spolu s názvom. Ten referuje na mníchov z kapucínskeho rádu. Práve ich plášte pripomínali farbou kombináciu, ktorú mlieko s kávou vytvára.
Dnes sa podáva stále buď veľmi jednoducho, alebo s rôznymi príchuťami či posýpkami, ako je napríklad práškové kakao a škorica.
Flat white
Keby si si pred desiatimi rokmi v kaviarni vypýtal flat white, barista by určite ostal „vyhúkaný“. V súčasnosti však ide o nápoj, ktorý si razí svoju cestu k popularite.
Dalo by sa povedať, že je vo veľmi tesnom závese v obľúbenosti oproti capuccinu. Zloženie tejto kávy je podobné s tým, ktoré poznáme pri cappuccine. Základným rozdielom však je dvojitá dávka espressa, inak povedané espresso doppio.
Tento nápoj je jedným z tých skutočne mladších nápojov a pripisuje sa Austrálii a Novému Zélandu. Názov sa tiež dá ľahko odvodiť. Flat white v doslovnom preklade znamená ploché biele. Má to byť presný opak toho, čo si predstavíš pod malou čiernou kávou.
Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane.