Pozreli sme sa na vyhrotené kávy s mliekom. Nachádza sa medzi nimi klasika, ale aj unikáty

  • Každá krajina má svoju vlastnú kávovú kultúru
  • Mliečne nápoje sú neoddeliteľnou súčasťou každej kaviarne
cappuccino a Lena so šalkou
Goriffee, Unsplash/Hunter Newton
  • Každá krajina má svoju vlastnú kávovú kultúru
  • Mliečne nápoje sú neoddeliteľnou súčasťou každej kaviarne

Frappé a freddo

Presunieme sa naspäť do európskych krajín. Tentokrát do Grécka. Z tohto štátu pochádza ďalší kávový nápoj, a to frappé. Tento nápoj sa stal populárnym aj na Slovensku a vidieť ho môžeš vo veľa kaviarňach. Základom frappé je našľahaná instantná káva, cukor a mlieko. Často sa pridáva napríklad aj kopček zmrzliny a podáva sa na studeno. 

frappe
zdroj: Unsplash/Thimo van Leeuwen

Pokiaľ by sme chceli kvalitnejšiu verziu tohto nápoja, tak ho môžeme nazvať freddo. Ide v podstate o totožný nápoj až na to, že instantnú kávu nahradíš čerstvo uvareným espressom. 

Cortado

Pokiaľ nevieš, či chceš iba maličké espresso machiatto alebo väčšie cappuccino, tak cortado bude pre teba správnou voľbou. Ide o espresso, ktoré je rovnakým dielom doplnené o mliečnu penu. Má tak zjemniť pre niekoho ostré tóny espressa, ale zároveň tvoju kávu nezjemniť úplne na „kakavko“. 

cortado
zdroj: Unsplash/ the blowup

Pôvod sa v tomto prípade pripisuje Španielom. Slovíčko cortar v španielčine znamená rezať. Presne to je dôvod, prečo mliečnu penu do espressa dať – aby si prerezal intenzívnu chuť espressa.

Caffé Breve

Naším posledným drinkom je caffé breve, ktorý je pôvodom z USA. Ide o amerikanizovanú verziu talianskeho cappuccina. Jeho príprava je takmer totožná až na jednu ingredienciu. Je ním známy produkt half-a-half. Ide o pomer 1:1, keď zmiešate plnotučné mlieko a nízkotučnú smotanu na šľahanie. 

káva v hrnčeku
zdroj: Unsplash/Taylor Franz

Výsledkom je teda ešte nadýchanejší zážitok ako z cappuccina. Výrazný je hlavne pre svoju bohatú, hustú a krásnu lesklú penu na vrchu. 

Najnovšie videá

Trendové videá