Pozreli sme sa na vyhrotené kávy s mliekom. Nachádza sa medzi nimi klasika, ale aj unikáty
- Každá krajina má svoju vlastnú kávovú kultúru
- Mliečne nápoje sú neoddeliteľnou súčasťou každej kaviarne
- Každá krajina má svoju vlastnú kávovú kultúru
- Mliečne nápoje sú neoddeliteľnou súčasťou každej kaviarne
Frappé a freddo
Presunieme sa naspäť do európskych krajín. Tentokrát do Grécka. Z tohto štátu pochádza ďalší kávový nápoj, a to frappé. Tento nápoj sa stal populárnym aj na Slovensku a vidieť ho môžeš vo veľa kaviarňach. Základom frappé je našľahaná instantná káva, cukor a mlieko. Často sa pridáva napríklad aj kopček zmrzliny a podáva sa na studeno.
Pokiaľ by sme chceli kvalitnejšiu verziu tohto nápoja, tak ho môžeme nazvať freddo. Ide v podstate o totožný nápoj až na to, že instantnú kávu nahradíš čerstvo uvareným espressom.
Cortado
Pokiaľ nevieš, či chceš iba maličké espresso machiatto alebo väčšie cappuccino, tak cortado bude pre teba správnou voľbou. Ide o espresso, ktoré je rovnakým dielom doplnené o mliečnu penu. Má tak zjemniť pre niekoho ostré tóny espressa, ale zároveň tvoju kávu nezjemniť úplne na „kakavko“.
Pôvod sa v tomto prípade pripisuje Španielom. Slovíčko cortar v španielčine znamená rezať. Presne to je dôvod, prečo mliečnu penu do espressa dať – aby si prerezal intenzívnu chuť espressa.
Caffé Breve
Naším posledným drinkom je caffé breve, ktorý je pôvodom z USA. Ide o amerikanizovanú verziu talianskeho cappuccina. Jeho príprava je takmer totožná až na jednu ingredienciu. Je ním známy produkt half-a-half. Ide o pomer 1:1, keď zmiešate plnotučné mlieko a nízkotučnú smotanu na šľahanie.
Výsledkom je teda ešte nadýchanejší zážitok ako z cappuccina. Výrazný je hlavne pre svoju bohatú, hustú a krásnu lesklú penu na vrchu.