Pred smrteľnou chorobou ťa chráni potravina zo špajze. V štúdii vykázala významný úspech

  • Slovensko stojí na vrchole svetového rebríčka počtu pacientov s rakovinou hrubého čreva
  • Nová štúdia ukázala, že obyčajná strukovina dokáže zázraky
nemocnica špajza operácia
Ilustračný obrázok Canva/sasint, alejandramejia
  • Slovensko stojí na vrchole svetového rebríčka počtu pacientov s rakovinou hrubého čreva
  • Nová štúdia ukázala, že obyčajná strukovina dokáže zázraky

Rakovina hrubého čreva, ktorá postihuje hrubé črevo a konečník, patrí medzi tretí najrozšírenejší typ rakoviny na svete. Na Slovensku však dosahuje absolútne najvyššiu priečku v rebríčku.

Aj keď sa vďaka včasnej diagnóze v počiatočnom štádiu tento druh rakoviny dá veľmi dobre liečiť, vo väčšine prípadov sa však, bohužiaľ, na ňu príde, keď už je neskoro. Okrem toho, 7 % a 29 % ľudí, ktorí rakovinu hrubého čreva prekonajú, jej musia v priebehu piatich rokov čeliť opäť. Nová štúdia však naznačuje, že by sa tomu mohlo dať predísť vďaka zázračnej strukovine.

Ak by totiž ľudia vyliečení z rakoviny hrubého čreva do svojej stravy zaradili fazuľu odrody Navy, môže to podľa vedcov mať významný potenciál na zlepšenie kvality mikrobiómu čreva a celkového zdravia. Navy fazuľa je odroda bielej fazule, avšak táto je menšia a ploskejšia oproti bežnej bielej fazuli.

Vedci analyzovali stravu ľudí s rakovinou hrubého čreva

V prvom rade tím expertov z The University of Texas MD Anderson Cancer Center zdôrazňuje význam prijímania zdravej stravy, pravidelnej fyzickej aktivity a udržiavania zdravej hmotnosti pri liečbe akéhokoľvek závažného ochorenia.

Nedávne zistenia pridali k tejto „mantre“ aj ďalší bod, a síce pravidelnú konzumáciu fazule Navy, a to hlavne pre tých, ktorí bojujú, alebo už úspešne dobojovali s rakovinou hrubého čreva. Táto zmena stravy dokáže podľa výskumníkov pozitívne ovplyvniť nielen zdravie čreva, ale môže slúžiť aj ako prevencia obezity a iných ochorení tráviaceho systému.

Štúdia, ktorú viedla Dr. Carrie Daniel-MacDougall a jej tím, zahŕňala 55 účastníkov vo veku 30 rokov a starších, ktorým v minulosti lekári v tele našli lézie hrubého čreva, diagnostikovali rakovinu hrubého čreva alebo vysoké riziko predrakovinových polypov.

Týchto ľudí na osem týždňov rozdelili do dvoch skupín. Jedna skupina dodržiavala svoju bežnú stravu, zatiaľ čo druhá skupina k tej svojej pridala denne šálku organickej konzervovanej bielej fazule Navy. Tento druh fazule vedci nevybrali len tak náhodou.

Navy fazule sú bohaté na vlákninu, rastlinné bielkoviny, prebiotické živiny, aminokyseliny a antioxidanty, ako je flavonoid apigenín, ktoré všetky prispievajú k zdraviu čreva.

Aké boli výsledky?

Výsledky výskumu, publikované v časopise eBIOMedicine v rámci skupiny vedeckých časopisov The Lancet, ukázali, že účastníkom, ktorí do svojej každodennej stravy začlenili Navy fazule, sa významné zlepšilo zdravie mikrobiómu čreva.

Konkrétne došlo k nárastu rozmanitosti prospešných baktérií, vrátane Faecalibacterium, Eubacterium a Bifidobacterium, a k poklesu patogénnych baktérií. Tento posun smerom k zdravšiemu mikrobiómu čreva je dôležitý, pretože sa úzko spája s imunitným systémom a môže buď podporovať, alebo brániť zápalu a vývoju rakoviny.

Dr. Anton Bilchik, chirurgický onkológ a vedúci oddelenia medicíny na Saint John’s Cancer Institute, zdôraznil dôležitosť tejto štúdie. Poukázal na kritickú úlohu biliónov baktérií v tele človeka pri predchádzaní rakoviny aj kardiovaskulárnych ochorení.

Podčiarkol potenciál zmeny stravy tvrdiac, že „máme aj dobré baktérie a potenciálne zlé baktérie“. „A ak dokážeme stimulovať dobré baktérie, aby ovplyvnili imunitný systém a zabránili rakovine alebo jej opätovnému výskytu prostredníctvom stravy, bolo by to mimoriadne dôležité.“

Dr. Daniel-MacDougall varovala pred pokusmi jednotlivcov, ktorí si upravujú stravu bez odborného usmernenia. Vedci zatiaľ nemajú natoľko presvedčivé a nepriestrelné výsledky, aby vedeli bez mihnutia oka potvrdiť, že táto zmena stravy je vhodná pre každého.

Začlenenie Navy fazúľ do stravy tých, čo porazili rakovinu hrubého čreva, ukázalo sľubný potenciál pozitívne ovplyvniť zdravie čreva, čo by mohlo znížiť riziko recidívy rakoviny a zlepšiť celkové zdravotné výsledky. Ďalšie štúdie sa majú venovať širšiemu spektru potravín bohatých na prebiotiká a ich vplyvu na pacientov podstupujúcich imunoterapiu.

Čítajte viac z kategórie: Inovácie a Eko

Zdroje: The Lancet, M. D. Anderson, Medical News Today

Najnovšie videá

Trendové videá