Prefíkaný trik potravinárov: „Welfare“ či „natur“ na obaloch znamenajú niečo iné, než si myslíš

  • Pojmy ako welfare, pure či natur môžu zavádzať
  • Biológ vysvetlil, ako funguje potravinársky marketing
  • Zisti, či nenakupuješ zbytočne draho
Bio-potraviny, ktoré môžu zavádzať. Pozor, ukazuje odborník
TASR/Henrich Mišovič, TASR/DPA, Fabian Sommer Unsplash/Saif71.com
  • Pojmy ako welfare, pure či natur môžu zavádzať
  • Biológ vysvetlil, ako funguje potravinársky marketing
  • Zisti, či nenakupuješ zbytočne draho

Reklamy v televízii často dokážu získať našu pozornosť a pútavými slovami naše vnímanie vzdialiť od reality. Zlepšujú dojem z výrobku, no nie jeho kvalitu.

Týka sa to i potravinárskych výrobkov, ktoré v súčasnosti často vidíme pod označeniami ako „welfare“ či „pure“. No ako vysvetľuje na Instagrame biológ a odborník na potraviny Peter Wetzler, tieto pojmy môžu byť zavádzajúce.  

„Včera som napríklad v jednej skupine na FB videl, ako na otázku, kde nájsť bezéčkovú šunku, ľudia odporúčali líniu ,pure’. Ako to ale NAOZAJ je?“ píše na sociálnej sieti.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Peter Wetzler (@lokalzrawetz)

Welfare

Ako vysvetľuje World Animal Protection, pojem „welfare“ označuje spôsob, akým sa chovajú poľnohospodárske zvieratá poskytujúce mäso. Ide najmä o to, či boli chované v kvalitných podmienkach a za dostatočnej starostlivosti.

Wetzler však upozornil na to, že tento pojem nemáme nijakým spôsobom zakotvený v legislatíve. Nenájdeš ho medzi slovenskými ustanoveniami, no nevyskytuje sa ani v zákonoch Európskej únie.

Pojem welfare teda nemusí spravidla označovať lepšie podmienky zvierat. Napriek tomu ho firmy môžu používať, a aj tak robia, pretože v zákazníkovi to vyvolá pocit istoty. Často však ide len o marketingový ťah a kvalita welfare mäsa môže byť úplne rovnaká ako v prípade produktov bez tohto označenia.

Jogurt bez éčok

Pri pohľade na drahšie mliečne výrobky často narazíme na bezéčkový jogurt. Keď sa však bližšie zamyslíš nad tým, čo vlastne jogurty obsahujú, zistíš, že žiadny biely jogurt by nemal obsahovať „éčka“.

Ako vysvetľuje odborník, biely jogurt by mal obsahovať iba smotanu a jogurtovú kultúru. V niektorých jogurtoch sa pridáva sušené mlieko, no to slúži len na zahustenie produktu. V prípade, že v jogurte narazíš na škrob, ide o zbytočný, no neškodlivý prídavok. 

„Pure“ a „natur“

Ak hľadáš výrobky bez pridaných látok, často sa možno obraciaš na položky s označeniami „pure“ (v preklade čistý) alebo „natur“ (v preklade prírodný). Týkajú sa napríklad šuniek, ale aj iných mäsových výrobkov, ktoré, opäť, neobsahujú éčka. Avšak nie všetko, čo je čisto prírodné, je dobré. Wetzler podotýka, že „z prírody pochádza aj mnoho jedov“. 

Avšak mäsiari sa vynašli a namiesto pridania E250 tam pridávajú štartovaciu kultúru a prírodný zdroj dusíka (mangold, acerola). Dusík mikroorganizmy premenia na dusitany, a výsledok je tak úplne rovnaký,“ vysvetľuje Wetzler s tým, že tak či tak už takýto produkt môže získať označenie „pure“.

Ak si chceš byť istý, že kupuješ skutočne kvalitné výrobky a produkty bez zbytočných prídavkov či označení, navštív vyššie uvedený instagramový profil. Biológ Wetzler totiž vytvoril mapu, ktorá zachytáva overených predajcov potravín zo všetkých krajov Slovenska. 

Čítajte viac z kategórie: Hlavné správy a aktuality

Zdroje: Instagram/Peter Wetzler, World Animal Protection

Najnovšie videá

Trendové videá