PREHĽAD cien na vianočných trhoch v Bratislave. Pečené zemiaky si tu dáš za menej ako 2 eurá
- Najčastejšou hlavnou ingredienciou jedál bratislavských vianočných trhov sú zemiaky
- Za aké ceny tu kúpiš jedlo a alkohol?
- Najčastejšou hlavnou ingredienciou jedál bratislavských vianočných trhov sú zemiaky
- Za aké ceny tu kúpiš jedlo a alkohol?
Vianočné trhy v Bratislave na Hlavnom námestí ponúkajú rozmanitú škálu tradičných jedál a nápojov Slovákov, ale aj zahraničné pokrmy, ktoré našli obľubu v srdci Európy. Ceny za rovnaké položky v jednotlivých stánkoch sa zväčša nelíšia, no niektoré obľúbené špeciality tam predávajú aj za sumy, pre ktoré si návštevníci budú musieť siahnuť hlbšie do vrecka.
Najtradičnejším jedlom bratislavských vianočných trhov je azda kapustnica a nápojom zase varené víno a punč. Spomedzi alkoholických nápojov je vyhľadávaná aj tradičná medovina. Z jedál majú Slováci na trhoch radi aj lokše alebo napríklad cigánsku pečienku.
Zemiaky na každý spôsob
Kapustnicu či guláš, v tomto prípade servírované do chleba, tu predávajú za 8 eur. Lokše si návštevníci kúpia najlacnejšie za 2,50 alebo s plnkou po 3,50 eur a cigánsku do žemle za 7 eur.
Snáď najčastejšie používanou ingredienciou jedál na vianočných trhoch v hlavnom meste sú zemiaky, ktoré tam pripravujú na rôzne spôsoby. Najobľúbenejšie sú vo forme placiek, tie sa v stánkoch predávajú za 3 eurá, najlacnejšie zemiaky na trhoch sú pečené a o váhe 150 gramov sú tam za 1,50 eura. Najdrahšie sú z pahreby a podávajú sa napríklad so syrom či mäsom – stoja 10 eur.
Spomedzi jedál na trhoch je známy aj grilovaný oštiepok, ten tam kúpiš za 7 eur, a tiež pečené gaštany, ktorých 50 gramov stojí 1 euro.
Vianočné trhy ponúkajú aj rôzne sladké dezerty. Tradičná je okrem lokší aj štrúdľa, ktorá na tých bratislavských stojí 3,50 eura, či trdelník za 6 eur.
Neobyčajnou sladkou pochúťkou na bratislavských vianočných trhoch pre tých, ktorí obľubujú zahraničnú kuchyňu, sú španielske šišky v tvare prstov – churros. Pre nadšencov modernej slanej kuchyne trhy ponúkajú zase burger.
Medovina aj za 17,50 eura
Tradičným alkoholickým nápojom v chladných mesiacoch je na Slovensku varené víno. Dva deci tohto nápoja sa na bratislavských vianočných trhoch predávajú po 3 eurá.
Vyhľadávaným výhradne zimným alkoholickým nápojom je na Slovensku aj punč. Dva decilitre sa na vianočných trhoch v hlavnom meste predávajú za 3,50 eura. Obľúbeným sa stal aj „turbo punč“, ktorý môžeš kúpiť za cca 5 eur za 2,5 dcl.
Vodiči či deti ocenia jeho nealkoholickú verziu, ktorá v rovnakom množstve stojí 2,50. Návštevníci trhov sa môžu ohriať, samozrejme, aj klasickým čajom, ktorého 2 deci stoja 1,50 eura.
Obľúbeným nápojom trhov na Slovensku je medovina, na tých v hlavnom meste stojí jeden deciliter 1,50 eura a približne 2 deci sú po 4,50 eura. Trištvrtelitrová fľaša tohto moku stojí 11 eur a fľaška „špeciálnej“ medoviny v objeme necelé 4 deci sa predáva aj po 17,50 eura, medzi podobné neobvyklé medoviny sa radí napríklad frizzante.
Stánkari však nezabudli ani na pivkárov, 4 deci tohto čapovaného moku tam kúpiš za 3 eurá.