PREHĽAD: Od dnešného dňa sa môžeš najesť aj v reštauráciách. Musíš byť však OP, platia aj určité obmedzenia
- Od pondelka sú v režime OP otvorené prevádzky verejného stravovania
- Platia v nich však určité obmedzenia
- Od pondelka sú v režime OP otvorené prevádzky verejného stravovania
- Platia v nich však určité obmedzenia
Od 3. januára 2022 sa v režime OP otvárajú prevádzky verejného stravovania, znamená to, že „na mieste“ budú môcť konzumovať len zaočkovaní a tí, čo COVID-19 prekonali. Ostatní si budú môcť jedlo zobrať len so sebou.
Podmienky, ktoré sa musia v gastroprevádzkach dodržiavať, ustanovuje vyhláška Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ SR). Prevádzky môžu byť obsadené maximálne do 50 % kapacity.
Stoly musia byť od seba vzdialené minimálne 2 metre. Pri stole môžu sedieť maximálne 4 osoby, alebo osoby z rovnakej domácnosti. ÚVZ SR ďalej informuje, že je potrebné „konzumáciu pokrmov alebo nápojov umožniť výlučne posediačky, s cieľom zabezpečiť kontrolovaný rozostup osôb“.
Ako informuje agentúra SITA, prevádzky, ktoré budú v režime základ, teda budú otvorené aj pre ľudí, ktorí nespĺňajú režim OP, budú môcť fungovať len na báze výdaja jedál a nápojov zabalených na odber so sebou.
Kompromis o gastre
Otváranie reštaurácií bolo na rokovaní vlády diskutovanou témou. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský najskôr avizoval, že gastroprevádzky sa otvoria až 9. januára 2022.
Minister hospodárstva Richard Sulík zase požadoval ich skoršie otváranie. Počas rokovania vlády, 22. decembra 2021, dokonca vyhlásil, že je za to, aby sa reštaurácie otvorili hneď, prípadne 25. decembra 2021.
Vláda sa nakoniec zhodla na tom, že sa reštaurácie otvoria 3. januára. „Je to kompromis,“ okomentovala to vtedy ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová.
Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy
Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky/ vyhláška 312