Prehľad: Vybehni na jahodové polia, tento rok tu nazbieraš najchutnejšie jahody za najlepšiu cenu
- Začali sa populárne samozbery jahôd
- Pestovatelia lákajú na autentickú chuť a aj napriek vysokej inflácii ceny tohtoročnej úrody zvýšili len mierne
- Začali sa populárne samozbery jahôd
- Pestovatelia lákajú na autentickú chuť a aj napriek vysokej inflácii ceny tohtoročnej úrody zvýšili len mierne
Pestovatelia jahôd otvorili svoje polia pre zberačov na viac ako tridsiatke miest prevažne v južne položených častiach Slovenska. Úroda jahôd by mala byť podľa pestovateľov výborná.
O sľubne vyzerajúcej sezóne však môžu hovoriť len tí profesionálni pestovatelia, ktorí nepodcenili jarné prízemné mrazy a pre kvitnúce jahody zabezpečili dostatočne intenzívnu protimrazovú ochranu. Odmenou sú im polia plné jahôd a návštevníkov.
Samozbery sú pre pestovateľov každoročne náročné na zabezpečenie dostatočného množstva ľudí, s ktorými by stihli v správnom čase pozbierať vypestovanú úrodu. Už niekoľko rokov sa totiž stáva pravidlom, že časť ovocia nedokážu pestovatelia práve pre chýbajúce množstvo brigádnikov načas pozbierať a plody následne hnijú na zemi.
Pomoc od Ukrajincov
Tento rok budú preto v sadoch a na poliach pomáhať aj Ukrajinci, ktorí majú záujem aj o prácu pri samozberoch. Jahody budú zbierať i na konci ich dozrievania, teda v čase, keď je už na poliach len minimum zákazníkov.
„Naším cieľom je pozbierať čo najviac úrody. Kvalitné slovenské jahody svojou autentickou chuťou a vôňou vysoko prevyšujú dovozové plody, ktoré sa k nám vozia nezrelé a sú oproti našim plodom aj o dosť tvrdšie. Vzhľadom na benefity slovenských jahôd, vynaloženú ľudskú prácu a finančnú náročnosť pestovania ich nesmieme nechať zhniť na jahodoviskách“, uviedol predseda Ovocinárskej únie Slovenska Marián Varga.
Ceny rastú
Zdražovanie sa prirodzene prejavilo aj v nákladoch na pestovanie jahôd, ktoré stúpli približne o 5 – 10 %.
Pestovatelia počas sezóny na zabezpečenie kvalitnej úrody používajú drahú protimrazovú ochranu, ktorá ich počas tejto jari vyšla na 3,5 miliónov eur.
Stúpli ceny energií, vody, pohonných hmôt, hnojív či slamy, ktorá sa kladie pod jahodové trsy. Pestovatelia sú preto nútení vývoju cien prispôsobiť aj ceny pre spotrebiteľov, ktoré zvýšili cca. o 5 % oproti minulému roku.
Slovenskí ovocinári v tomto roku pestujú jahody približne na 200 hektárovej výmere. Spotreba jahôd sa za ostatné roky ustálila na jednom kile na obyvateľa za rok. Aj vzhľadom na benefity jahôd vypestovaných na Slovensku chcú pestovatelia záujem o tieto produkty u zákazníkov zvyšovať, keďže napríklad v roku 2009 sme zjedli takmer dve kilá jahôd na osobu a rok.
Na Slovensku nie je núdza o rozsiahle jahodové polia, na ktorých si môžeš vlastnoručne naplniť košík. Pozri si prehľad miest, kam sa tento rok oplatí vybehnúť na jahodovú oberačku:
Emilove sady
Toto je jedna z najstarších ovocinárskych rodinných firiem na Slovensku so sídlom v Dvoroch nad Žitavou. Jahodová sezóna je tu v plnom prúde, jahody si môžeš nazbierať v utorok až piatok od 8:00 do 18:00. Za kilo jahôd v samozbere zaplatíš 3 eurá, v ich predajni ťa bude kilo stáť 8 eur. Okrem jahôd tu dokonca funguje aj samozber hrášku.
Boni fructi
Boni fructi je ovocinárstvo z Dunajskej Lužnej. Firma má pre zberačov otvorené brány od pondelka do soboty, od 7:00 do 18:00. Kilo ťa vyjde na 3,30 eur.
„Náš samozber nájdete medzi Dunajskou Lužnou a Šamorínom. Choďte po hlavnej ceste číslo 63 z Dunajskej Lužnej alebo Šamorína, ak idete po R7 zíďte na smer Šamorín – západ. Pri orientácii vám pomôžu naše navigačné tabule. Svoje auto pohodlne zaparkujte na vyhradenom parkovisku.“
Eperország
Esperország má obľúbené jahodoviská, ktoré sa nachádzajú kúsok za slovensko-maďarskými hranicami. Najbližšie sú tie v Rajke a v meste Mosonmagyaróvár. Cena pod 10 kilogramov je 790 ft/kg (1,99 eur) a nad 10 kíl 735 ft/kg (1,86 eur).
Plantex
Plantex prevádzkuje jahodoviská blízko Piešťan v obci Borovce a Bučany. Samozber je cez týždeň a v sobotu otvorený od 7:30 do 12:30. Za kilo zaplatíš 3,30 eur. V novom Záhradnom centre Plantex vo Veselom kúpiš kilovú prepravku jahôd za 5,99 eur.
Asparagus
Jahodové polia nájdeš aj v obci Veľké Leváre, a to na konci obce pri ceste smerom na Moravský Svätý Ján. Samozber tu funguje od 7:00 do 17:00. Za kilogram jahôd v samozbere zaplatíš 3 eurá.
Bioplant Ostratice
Od svojho vzniku sa táto lokálna firma vypracovala na jednu z popredných ovocinárskych hráčov na Slovensku. Ich produkty si môžeš kúpiť nielen v slovenských supermarketoch, na tržniciach či jarmokoch, ale aj v ich predajni v Ostraticiach. Samozber jahôd je v týždni od 14. júna otvorený denne 7:00 do 18:00. Kilo stojí 2,70 eur a na poli sa dá platiť v hotovosti aj kartou.
Nezabudni, že v prípade väčšiny jahodovísk je dobré sledovať aktuálne informácie o otváracích hodinách priamo na stránkach daných spoločností, keďže ich zvyknú prispôsobovať aktuálnej situácii na poliach.
Jahody Majcichov
Kúsok od Trnavy v obci Majcichov pestujú až tri odrody sladkých jahôd. Samozber tu bol vždy otvorený od 8:00 do 18:00. Cena za jahody v samozbere bola 3 eurá/kg. Rok 2022 sa však nepodaril a firma oznámila, že toto leto zákazníkov už neprivíta.
„Milí jahodári, s poľutovaním vám oznamujeme, že zber ani samozber jahôd v tomto roku nebude. Jahody nám katastrofálne prezimovali. Výpadky boli v takej miere, že nebolo rentabilné dosádzať starý porast, preto sme sa rozhodli starý porast zaorať a vysadiť novú sadbu jahôd ešte tento rok aby sme zabezpečili úrodu v roku 2023.“
„Má to dopad aj na sladký hrášok, ktorý sme tiež zaorali, aby sme mali tzv. zelené bio hnojivo pod novovysádzané jahody. Tento rok si budete môcť u nás pochutnať iba na super sladkej kukuričke, ktorá bude cca. koncom júla.“
Samozberom ušetríš
Jahody síce nájdeš na každom mestskom trhu, no ich cena býva často pomerne prestrelená. Aktuálne sa ceny na bratislavských tržniciach pohybujú okolo 8 – 10 eur za kilo.
Oproti tomu na samozberoch, ktoré práve otvárajú svoje brány, si kilo nazbieraš aj za 2 eurá. Nikomu totiž neplatíš za zber, len za ich vypestovanie. Navyše samozber prebieha zvyčajne celý týždeň od rána do večera.
Oplatí sa to aj mnohým ovocinárskym firmám, ktoré nemajú prácu navyše a ich jedinou úlohou je, aby boli jahody zrelé, nepoškodené a chutili tak, ako si ich pamätáme z detstva u babky na záhrade.
„Samozber organizujeme už niekoľko rokov. U nás je problém s pracovnou silou, preto je pre nás výhodnejšie nechať ľudí, nech si jahody nazbierajú sami. Nemusíme riešiť organizáciu zberu, ľudí a predaj,“ prezradil Milan Broškovič z ovocinárstva Emilove sady.
Samozber prospieva aj kvalite jahôd, pretože môžu byť pestované prirodzenejším spôsobom bez chemikálií. Zvyčajne sú pestované na slame, sú čisté a pekné.
„Keďže sú u nás jahody pestované na priamy konzum, nestriekame ich prípravkami, ktoré predlžujú skladovateľnosť, preto sa rýchlejšie kazia. Ak si ich nazbierajú samozberači, vieme, že ich hneď spracujú alebo zjedia, a nebudú stáť na pultoch,“ dodal Milan.
Ovocinárstvo Boni Fructi uvádza iné dôvody, prečo každoročne robia samozber a nie prekvapivo nie sú ekonomického rázu.
„Ľudia si samozber sami pýtajú. Je to pre nich určitá forma vidieckej turistiky. Lekvár z vlastnoručne zozbieraných jahôd, ktoré oberala celá rodina, chutí totiž najlepšie. Zároveň chceme podporiť naše slovenské ovocinárstvo takouto propagáciou,“ konštatuje spoločnosť.
Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy
Zdroje: Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora, Emilove sady, Boni fructi, Eperország, Plantex, Asparagus, Bioplant Ostratice, Jahody Majcichov