Prevencia na tanieri: Potraviny, ktoré spúšťajú zápaly a zvyšujú riziko rakoviny. Radšej sa im vyhni
- Určité potraviny zvyšujú riziko chronických zápalov a rakoviny
- Správnou výživou však dokážeš predchádzať väčšine chorôb

- Určité potraviny zvyšujú riziko chronických zápalov a rakoviny
- Správnou výživou však dokážeš predchádzať väčšine chorôb
Kedysi sa predpokladalo, že naša genetická výbava je pevne daná a nemožno ju ovplyvniť. Dnes však vieme, že pomocou vonkajších faktorov, ako je napríklad strava, môžeme ovplyvniť aktivitu našich génov, a to bez toho, aby došlo k zmene samotnej DNA.
Práve spomínaná výživa predstavuje jeden z najsilnejších nástrojov, ktorým dokážeme potláčať zápalové procesy v tele a predchádzať vzniku civilizačných ochorení, vrátane rakoviny. Akým spôsobom nastaviť svoj jedálniček a ktorým potravinám sa treba oblúkom vyhnúť?
Nebezpečenstvo spracovaných potravín
Strava bohatá na spracované a ultraspracované potraviny výrazne zaťažuje náš organizmus. Takéto potraviny sú plné rafinovaných sacharidov, konzervačných látok, farbív a dochucovadiel, ktoré urýchľujú poškodzovanie a starnutie buniek, uvádza portál Pravda.
Poškodené bunky sa v tele hromadia a negatívne ovplyvňujú aj okolité tkanivá, čo sa prejavuje zhoršeným zdravotným stavom, predčasným starnutím pokožky a celkovým oslabením organizmu. Spracované potraviny sú výsledkom intenzívnych chemických úprav, ktoré nie sú pre telo prirodzené. Takáto strava má navyše preukázateľnú súvislosť so zvýšeným rizikom vzniku rakoviny, upozorňuje na to štúdia publikovaná v The Lancet.
Príčinou sú najmä konzervanty, emulgátory či umelé dochucovadlá. Napríklad dusičnan sodný, často používaný na konzervovanie mäsa a hydiny, podporuje vznik nebezpečných nitrózozlúčenín, z ktorých vznikajú karcinogénne nitrozamíny. Niektoré emulgátory môžu vyvolať chronický zápal čriev, čo je ďalší faktor zvyšujúci riziko rakoviny.
Okrem prídavných látok môžu riziko rakoviny zvyšovať aj chemické látky, ktoré prenikajú z obalov potravín, najmä karcinogénne zlúčeniny ako bisfenol-A (BPA) alebo di(etylhexyl)ftalát (DEHP). Zníženie príjmu spracovaných a ultraspracovaných potravín je preto pre naše zdravie kľúčové.
Ako znížiť riziko pomocou správnej stravy
Spomínaná štúdia uvádza, že ak len 10 % spracovaných alebo ultraspracovaných potravín v strave nahradíme minimálne spracovanými potravinami, môžeme významne znížiť riziko vzniku rakoviny hlavy a krku, spinocelulárneho karcinómu pažeráka, rakoviny hrubého čreva a konečníka, rakoviny pečene či rakoviny prsníka.
Medzi minimálne spracované potraviny patrí ovocie, zelenina, orechy, celozrnné obilniny, strukoviny, semená a nenasýtené tuky. Tieto potraviny sú prirodzene bohaté na antioxidanty, vitamíny, minerály, omega-3 mastné kyseliny, draslík a množstvo ďalších živín, ktoré naše telo nevyhnutne potrebuje a nemožno ich plnohodnotne nahradiť žiadnymi syntetickými látkami.
Skvelým príkladom sú napríklad čučoriedky, ktoré obsahujú vysoké množstvo vitamínu C a antioxidanty zo skupiny polyfenolov. Antokyány, ktoré sú zodpovedné za ich typickú modro-fialovú farbu, vykazujú výrazné protizápalové účinky, chránia bunky pred oxidačným stresom a majú schopnosť prenikať cez hematoencefalickú bariéru, čím pozitívne vplývajú aj na zdravie mozgu.
Oranžová zelenina, ako mrkva, bataty či tekvica, vďaka obsahu betakaroténu a vitamínov A a C chráni pokožku pred starnutím a podporuje celkové zdravie. Brokolica vyniká obsahom sulforafanu a chlorofylu, ktoré účinne neutralizujú toxické látky.
Výborným doplnkom zdravej stravy sú aj čerstvé bylinky a koreniny. Ich pravidelná konzumácia výrazne podporuje trávenie. V kuchyni by preto nemali chýbať klinčeky, rasca, oregano, kurkuma, bazalka, rozmarín, tymian, šalvia či sušená mäta.
Spojitosť medzi alergiami a črevným mikrobiómom
Alergie, ekzémy či iné kožné ochorenia úzko súvisia so zdravím čriev a pečene. Často môžeme vidieť, že ľudia, ktorí majú ekzém, zároveň trpia aj rôznymi alergiami, sennou nádchou či astmou. Ide o jasný signál, že telo funguje ako celok, v ktorom všetko so všetkým súvisí.
Nerovnováha v črevnom mikrobióme, teda v komunite mikroorganizmov žijúcich v našich črevách, môže výrazne prispievať k vzniku kožných problémov. Pri dysbióze dochádza k množeniu škodlivých baktérií, ktoré môžu vyvolať zápal. Ten sa následne prejaví nielen vo forme ekzému či alergií, ale aj ďalších zdravotných komplikácií. Práve preto by sme mali venovať pozornosť našej strave.
Ako sme už písali v predchádzajúcom článku, nášmu črevnému mikrobiómu mimoriadne prospieva vláknina. Pomáha totiž udržiavať črevnú rovnováhu a zároveň pôsobí ako účinná ochrana pred vznikom rakoviny, najmä hrubého čreva a konečníka.
Strava bohatá na fermentované potraviny výrazne podporuje rozmanitosť črevného mikrobiómu. Baktérie získavajú potrebné živiny, lepšie sa množia a posilňujú imunitný systém, podporujú trávenie a zlepšujú celkový stav nášho organizmu.
Ak pravidelne zaradíš do svojho jedálnička vlákninu a fermentované potraviny, významne podporíš svoje zdravie a udržíš ho vo výbornej kondícii po celý život.
Čítajte viac z kategórie: Lifehacking
Zdroje: Pravda, The Lancet, Wild Blueberries