Pri Bratislave nájdeš národný klenot. Jeho pýchou nie je len kuchyňa z čias Habsburgovcov, ukrýva toho omnoho viac
- Kaštieľ Pálffy má za sebou naozaj silnú tradíciu
- Celý komplex dýcha charakterom a dobovým duchom
- Kaštieľ Pálffy má za sebou naozaj silnú tradíciu
- Celý komplex dýcha charakterom a dobovým duchom
Podniky a reštaurácie v dnešnej dobe stále viac a viac strácajú na tom, že z nich nie je cítiť autentickosť a charakter. My sme však našli kaštieľ vo Svätom Jure, ktorý ponúka dobový teleport rovno do čias slávnej éry Habsburgovcov. Kaštieľ Pálffy neposkytuje zážitok len po gastronomickej stránke. Ale o tom neskôr.
Čo je skutočne pridanou hodnotou tohto komplexu, je lokalita. Podhorie Malých Karpát ponúka pestré možnosti na trávenie voľného času. Príjemné chvíle po turistike alebo bicyklovačke môžu hostia stráviť aj na priestrannej a slnečnej terase, kde sa schladia čerstvým čapovaným pivom priamo z pivovaru alebo jedným zo skvelých vín ViaJur z ich pestrej ponuky.
Na celom prostredí sa mi najviac páči atmosféra. Pokiaľ ťa totiž už unavuje sa cez víkend stále prechádzať len po nákupných centrách a hľadáš niečo nové, tak v Kaštieli Pálffy to dozaista nájdeš.
Kuchyňa ako vo výklade
Už keď vchádzaš na nádvorie tohto kaštieľa, tak rýchlo pochopíš, že štandardy, ktoré sú tu nastavené, sú na absolútne najvyššej úrovni. Celý komplex sa v súčasnosti skladá z viacerých častí. Najpodstatnejšia pre nás bude teraz tá, kde nájdeš Hostinec Palatín.
Pod pojmom hostinec si však nepredstavuj nejakú krčmu alebo pub. Ide o reštauráciu s dobovým interiérom, ktorý dýcha históriou. Pred vstupom prejdeš popri okne, ktoré odhaľuje celú kuchyňu ako cez výklad. Ja ako veľký fanúšik otvorených kuchýň, absolútne sympatizujem s týmto nápadom, pôsobí to veľmi na úrovni.
Keď sme sa usadili, ujal sa nás Peter Marek, iba 22-ročný prevádzkový riaditeľ, ktorý je zodpovedný za chod celého komplexu. Predstavil nám ich novinku v menu v podobe starej rakúsko-uhorskej tradície Taffelspitz.
Tuk ako šiesta chuť
Tafelspitz sa považoval za čias Habsburgovcov za neskutočnú delikatesu. Ani sme sa nenazdali a toto rakúsko-uhorské tappas nám pristálo na stole. Nádherný servis v podobe mosadzne vyzerajúcich panvičiek a malých hrncov iba podčiarkoval zážitok z toho, čo sa v skutočnosti nachádzalo v nich.
V čom je toto jedlo unikátne, je rozmanitosť. Do jedného celku menších jedál si totiž vieš poskladať zážitok degustačnej večere. V samotných hrncoch a panvičkách sa nachádzali viaceré chody.
Začnime predjedlom. To spočívalo v celkom (ne)obyčajnej hrianke. Celý zádrh však je v tom, čo si na tú hrianku dáš. Práve na to je tu malý kastról, v ktorom je silný hovädzí vývar zo zeleniny, mäsa a špikovej kosti. Túto špikovú kosť si následne rozotrieš po rozpučenej hrianke a výsledkom je panovnícke amuse-bouche.
Tuk totižto mnohí považujú za šiestu chuť spolu s kyslou, slanou, horkou, sladkou a umami. Špiková kosť sa ti rozplynie po celom podnebí a tebe sa len od rozkoše zavrú oči a prenesieš sa do iného vesmíru.
Pokračujme však. Ďalším komponentom tejto hostiny je už spomínaný hovädzí vývar s celestínskymi rezancami. To sú cestoviny, ktoré sú úplne iné ako klasické niťovky, na ktoré si možno zvyknutý. Ide v podstate o palacinkové cesto, ktoré je dochutené bylinkami a korením. Následne je narezané na tenké pásiky alebo malé rolky.
V kombinácii s naozaj nesmierne silným hovädzím vývarom sa do úst doplavila skvelá, lahodná chuť. Takáto polievka je ideálna na akúkoľvek príležitosť, či už je to svadba, oslava, výročie alebo aj len tak na sobotnú opicu.
Zero waste už v stredoveku
Ak bolo počas stredoveku niečo naozaj vzácne, tak to bolo mäso na obed. Nebolo totiž zvykom mať mäso v jedálničku každý deň. Ak sa takáto príležitosť vyskytla, tak ju bolo potrebné využiť naplno. Dalo by sa povedať, že to, čo dnes poznáme ako zero-waste v kuchyni, bol vtedy zaužívaný štandard.
Preto ak sa vrátime k predošlým chodom, tak sme z jedného vývaru zatiaľ využili špikovú kosť a aj vývar sám osebe. Ostala nám však zvyšná zelenina a netreba zabudnúť na mäso. Tým, že bolo narezané na veľmi tenučké plátky, tak sa už pri naberaní rozpadalo.
Samotný proces nakladania nie je vôbec stresujúci. Nenaberieš si to totiž ty, ale veľmi milý personál, ktorý ťa okrem iného prevedie celým zážitkom. Aj nám takto naložil hlavné jedlo rovno prevádzkový manažér Peter Marek. Na tanieri sa nám vytváral obraz viacerých farieb.
Okrem mäsa tam bol krémový špenát s najpestrejšou farbou, pokračovalo to restovanými zemiačkami nakrájanými na veľmi drobno. Zakončilo sa to chlebovou omáčkou (áno, počuješ správne) a setom dvoch dipov.
A čo chuť?
Ak by som niekedy povedal mojej mame, že som vyjedol z taniera ako prvý špenát, tak by mi neuverila. Niečo také jemné ako toto si podľa mňa nikdy nejedol. Krásne sa ti po jazyku rozplynie a rozloží celú chuť. Nadrobno nasekané zemiaky tomu všetkému pridali skvelú textúru a jemnú slanosť.
Kráľom chutí bol plátok hovädzieho mäsa. Mäso bolo v rámci jemnosti na podobnej úrovni ako už vyššie spomínaný špenát. Chuťovo bolo skutočne nabité, keďže vyšlo priamo z niekoľkohodinového kúpeľu vo vývare. Chlebová omáčka si zažila u mňa premiéru a aj keby som nevedel zjesť celú misku, tak tomuto jedlu dodala akúsi celistvosť.
Celkom zaujímavé je to, že aj keď sa porcia pre dve osoby zdala celkom malá, tak zasýtila viac, ako som čakal. Je to podľa mňa skvelá možnosť na romantické rande pri poháriku vína alebo kamarátsky obed pri vychladenom remeselnom pivku. Miestna atmosféra ťa dokáže celkom pohltiť, a to v tom najpríjemnejšom slova zmysle.
Vlastné vinárstvo a remeselný pivovar v jednom
Pivo ani víno som nezmienil náhodou. V oblasti Svätého Jura je vinohradnícka tradícia veľmi zakorenená. Kaštieľ Pálfy má silné meno aj vďaka ich vinárstvu ViaJur. Zároveň je to aj prvé slovenské vinárstvo, ktoré je aj remeselným pivovarom.
Svoje vínne portfólio nezameriavajú len na kvalitné červené a biele víno, ale v ponuke majú aj svoje vlastné sekty, ktoré sa vyrábajú francúzskou metódou.
Najnovšie technológie umožňujú sládkom efektívne pripravovať skutočne pestrú paletu pív. Určite treba spomenúť, že každé pivo tu nesie meno z rodu Habsburgovcov, ktoré sa k pivu charakteristicky hodí najviac.
Pokiaľ by si sa rozhodol, že to už máš na cestu domov neskoro, tak ani tu netreba zúfať. Kaštieľ Pálffy okrem skvelého jedla, vína a piva ponúka aj nádherné ubytovanie v štyroch krásnych apartmánoch. Jeden z nich chceli zasadiť viac do súčasného moderného štýlu a zvyšné tri sa aj naďalej ako zvyšok kaštieľa nesú v duchu Habsburgovskej éry.
Takmer zabudnutá krása Kaštieľa Pálffy vo Svätom Jure bezpochyby ožila a renesančný kaštieľ je podľa mnohých skutočnou pýchou mesta, ktorá stojí aj za tvoju návštevu. Atmosféru kaštieľa môžeš s ochutnávkou ich skvelých vín zažiť už tento víkend na Ceste Jurom do ViaJur II.
Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy