Profesionálny pekár: Slováci pečivo milujú, kvalitný chlieb však len tak nenájdeš (ROZHOVOR)
- Hosťom rozhovoru je Ján Turinič, šéfpekár v YEME. Do svojej práce vkladá kreativitu a umenie
- Unikátom, ktorý využíva, je pec na drevo, ktoré dáva chlebu nefalšovanú chuť. Najdôležitejší je však kvas
- Biele rohlíky by najradšej stiahol z ponuky, ale Slováci ich húfne nakupujú a neplánujú sa ich vzdať
- Hosťom rozhovoru je Ján Turinič, šéfpekár v YEME. Do svojej práce vkladá kreativitu a umenie
- Unikátom, ktorý využíva, je pec na drevo, ktoré dáva chlebu nefalšovanú chuť. Najdôležitejší je však kvas
- Biele rohlíky by najradšej stiahol z ponuky, ale Slováci ich húfne nakupujú a neplánujú sa ich vzdať
Hosťom podcastu je šéfpekár YEME Ján Turinič. Rozprávali sme sa o téme blízkej všetkým Slovákom, a tou je chlieb a pečivo.
Ján ti prezradí, aký je rozdiel medzi pšeničným, ražným či špaldovým chlebom a aj to, že celozrnný chlieb vieš napiecť z rôznych obilnín. Pridáva však, že veľa pekární, ktoré využívajú polotovary, často používajú slad na dofarbovanie pečiva, čo môže dnes pre zákazníka vyzerať, že ide o kvalitný tmavý chlieb. Existuje však jeden tip, ako môžeš zistiť, či sa jedná o skutočné celozrnné pečivo, alebo len dofarbené.
Ako vníma Ján Turinič obľúbený a jednoduchý typ pečiva, ktorým je biely rohlík? Ján hovorí, že on by ho z ponuky vyradil, ale Slováci ho húfne nakupujú. Aký chlieb je v YEME napredávanejší?
Ján ti prezradí, aký je proces výroby kvalitného chleba a pečiva a na čo by si pri príprave nemal určite zabudnúť. Najdôležitejšie je kvasenie v správnej teplote a dostatočné zrenie. Následné sa musí cesto dobre rozmiešať a potom prichádza pečenie v remeselnej peci. Na elektrické pece môžeš pri kvalitnom remeselnom chlebe zabudnúť. Tie najkvalitnejšie francúzske pekárne pečú stále na dreve a podobne je to aj v YEME.
Čo si profesionálny pekár myslí o kváskovaní, ktoré sa stalo veľkým hitom najmä cez koronu? Dá sa doma upiecť naozaj kvalitný chlieb? Majú dnes mladí záujem o povolanie pekára a čo všetko musí takýto človek vedieť? Ak si myslíš, že ide o jednoduchú prácu, vypočuj si tento podcast a zistíš, že pekárstvo môže byť skutočným umením.