Propagujú ju Chris Hemsworth či Jennifer Aniston: Obľúbená diéta môže byť smrteľne nebezpečná
- Prerušovaný pôst a jeho forma TRE sa stáva obľúbenou diétou
- Propagujú ju Jennifer Aniston a ďalšie hviezdy
- Môže ale byť nesmierne nebezpečná
- Prerušovaný pôst a jeho forma TRE sa stáva obľúbenou diétou
- Propagujú ju Jennifer Aniston a ďalšie hviezdy
- Môže ale byť nesmierne nebezpečná
Diéta známa ako prerušovaný pôst sa v poslednom období stáva čoraz populárnejšou, najmä čo sa týka jej formy známej ako „TRE“. Viaceré štúdie odhaľujú jej krátkodobé benefity a propagujú ju aj tie najväčšie hviezdy ako Jennifer Aniston, Hugh Jackman, Halle Berry, Chris Hemsworth a Kourtney Kardashian. Science Alert však upozorňuje, že z dlhodobého hľadiska môže ísť o rizikový jedálniček.
Skratka TRE označuje „time-restricted eating“, teda „časovo obmedzené stravovanie sa“. Ide o princíp, pri ktorom potravu prijímaš iba počas ôsmich hodín denne – alebo ešte menej – a zvyšok dňa pôstiš. Mnohí ľudia svoje špecifické zdravotné problémy takto riešia pod dohľadom doktorov a vtedy by to malo byť v poriadku.
Väčšia skupina to však berie ako rýchly spôsob chudnutia bez lekárskej asistencie. Vedci síce priznávajú, že adekvátna hmotnosť je jedným príkladov zdravého tela, no nový výskum tímu z Číny prepája TRE s viacerými vážnymi problémami. Medzi ne patria napríklad kardiovaskulárne ochorenia vedúce až k predčasnému úmrtiu.
„Zistili sme, že ľudia, ktorí pravidelne podstupovali osemhodinovú TRE diétu, mali vyššiu kardiovaskulárnu úmrtnosť, a to ako vo všeobecnej populácii, tak aj u ľudí s rakovinou a rôznymi kardiovaskulárnymi ochoreniami,“ hovorí epidemiológ Viktor Žong z univerzity Jiao Tong v Šanghaji.
Chýba väčší obraz
Predošlé výskumy síce tvrdili, že diéta sa spája s rôznymi zdravotnými výhodami, no Žong sa obáva opaku. Domnieva sa, že vedcom chýbal väčší obraz a iný uhol pohľadu.
„Na základe toho, čo zatiaľ vieme, môže byť zameranie sa na to, čo ľudia jedia, dôležitejšie než to, kedy jedia,“ hovorí. Podotýka, že pri výbere diét existuje množstvo možností, vďaka ktorým sa riziko kardiovaskulárnych ochorení skutočne znižuje.
Žongova štúdia sledovala vyše 20 000 dospelých osôb. Zistilo sa, že ľudia praktizujúci TRE malo o 91 percent vyššie riziko úmrtia po kardiovaskulárnych choreniach.
Osoby s už diagnostikovanými chorobami tohto typu mali po TRE diéte 66 percent vyššie riziko smrti. Zároveň sa zistilo, že tento typ pôstu nijakým spôsobom a pri žiadnych ochoreniach neznižuje riziko úmrtia.
TRE a rakovina
Štúdia však priniesla dobré správy aspoň pre jednu skupinu ľudí. Nespája sa to však s TRE ale s jej presným opakom. Osoby, ktoré prijímali potravu aspoň počas 16 hodín denne, mali ešte menšie riziko úmrtia na rakovinu, než ostatní pacienti.
Vedci netvrdia, že TRE zabíja
Pozor, nejde však o potvrdenú príčinu, podotýka odborník. V štúdii si len všimli súvislosť medzi predčasnou smrťou a pôstom.
„Hoci štúdia identifikovala súvislosť medzi 8-hodinovým stravovacím oknom a kardiovaskulárnou smrťou, neznamená to, že časovo obmedzené jedenie spôsobilo kardiovaskulárnu smrť,“ vysvetľuje Zhong.
Zistili však, že ľudia praktizujúci TRE mali nižšiu svalovú hmotu. To už môže priamo súvisieť s kardiovaskulárnymi ochoreniami. Na správne uchopenie týchto zistení však vedci potrebujú vykonať ďalší výskum, podotýka Žong.
„Zistenia našej štúdie podporujú opatrnejší a personalizovaný prístup k diétnym odporúčaniam,“ uzavrel odborník.
Čítajte viac z kategórie: Inovácie a Eko
Zdroje: SBS News, Science Alert, YouTube/AHAScience, Newsroom